10 nasvetov za duhovno rast

10 nasvetov za duhovno rast (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2020

Duhovna rast je proces, ko odmetavamo v naših glavah nastale napačne in nerealne koncepte, misli, prepričanja in predsodke ter skušamo prisluhniti notranjemu glasu. To je proces, ko odstiramo notranji duh, ki je sicer vselej prisoten, a je skrit pod egom.

Duhovna rast je torej proces prebujanja in zavedanja, da premoremo tudi notranje bitje. Zavest dvignemo nad vsakodnevno eksistenco in začnemo spoznavati univerzalno resnico. Presežemo um in ego ter spoznamo, kdo v resnici smo.

Duhovna rast je pomembna za vsakogar - je osnova za boljše in harmonično življenje, za sproščeno življenje brez napetosti, strahu in tesnobe. Nauči nas, kako lahko preprečimo, da bi zunanje okoliščine vplivale na naše notranje bitje in stanje duha. Vodi nas do umirjenosti in razvija našo notranjo moč ter nam ponuja uporabna in pomembna orodja.

Duhovna rast ni sredstvo za izogibanje odgovornosti ali opravičilo za čudno obnašanje, ampak metoda za rast, ki nas okrepi in vodi po poti, na kateri okusimo srečo in postanemo odgovorni posamezniki. Uravnoteženo življenje ne terja zgolj skrb za telo, čustva in um, temveč tudi za duha, kar je glavni pomen duhovne rasti.

Umirite nenehno klepetanje svojih misli

Naučite se, kako utišati neskončno brbotanje vaših misli, kako se znebiti negativnih misli in skrbi ter začnite uživati v notranjem miru in jasnem razmišljanju. Nehajte si po nepotrebnem beliti glavo, raje preprečite, da bi negativne in odvečne misli zasedle vaš um.

Mir v duši ob hitrem vsakodnevnem ritmu življenja

Vas muči stres, ste pogosto napeti? Vas stiskajo negativne misli in skrbi? Naučite se, kako si pridobite mir in kako lahko uravnotežite naporno vsakodnevno življenje s stresnimi izzivi, ustvarite si svoj mir. Kako? V nadaljevanju vam ponujamo deset nasvetov za duhovno rast.

1. Berite duhovne in pozitivno naravnane knjige. Razmislite o vsebini in prenesite uporabna spoznanja v svoje življenje.

2. Vsak dan namenite najmanj 15 minut meditaciji. Če ne znate meditirati, pobrskajte po knjigah ali spletu, lahko vas pouči tudi kak učitelj. Ni težko.

3. Z vajami za zbranost in z meditacijo se naučite utišati vaš um.

4. Sprejmite dejstvo, da ste duh v fizičnem telesu in ne fizično telo z duhom. Ko boste »posvojili« to misel, se bo spremenil vaš odnos do mnogih stvari v življenju.

5. Pogosto se poglobite vase in v svoje misli, poskusite ugotoviti, kaj je tisto, kar vam krepi zavest in vam daje občutek, da ste živi.

6. Mislite pozitivno. Če se zalotite z negativnimi mislimi, takoj preklopite na pozitivne. Nadzorujte, kaj vstopa v vaš um, odprite vrata pozitivnemu in jih zaprite negativnemu.

7. Vedno glejte na življenja s svetle strani in se postopoma privajajte sreči. Sreča prihaja od znotraj. Ne dovolite, da bi o njej odločale zunanje okoliščine.

8. Z vajami krepite moč volje in sposobnost sprejemanja odločitev. To vas bo okrepilo, sčasoma boste nadzorovali svoj um.

9. Zahvalite se vesolju za vse, kar dobite.

10. Gradite strpnost in potrpljenje, bodite obzirni in pozorni do drugih.

Duhovna rast nam je dana ob rojstvu. Je ključ, ki odpira vrata do življenja sreče in duševnega miru, hkrati pa odkriva osupljivo moč našega notranjega bitja. Notranji duh premoremo v enaki meri vsi, tako izrazito materialni ljudje kot najbolj duhovni. Stopnja duhovnosti pa je odvisna od globine, na kateri se skriva. Ali je tik pod površjem ali pa smo nanj naložili debelo plast misli, prepričanj in negativnih vzorcev.

Povzeto po Remezu Sassonu. Sasson je avtor člankov in knjig, ki učijo, kako razviti duhovne spretnosti, mentalna orodja in notranjo moč, potrebnih za oblikovanje srečnega življenja, uspehov, zadovoljstva in notranjega miru.