21-dnevni tečaj Louise L. Hay z vajami pred ogledalom za ljubeč odnos do sebe!

21-dnevni tečaj Louise L. Hay z vajami pred ogledalom za ljubeč odnos do sebe! (foto: profimedia) profimedia
19. 11. 2016

Priznana predavateljica, učiteljica metafizike in avtorica številnih knjižnih uspešnic Louise L. Hay je na podlagi svojega priljubljenega videotečaja 'Kako se imeti rad' razvila še 21-dnevni tečaj vaj pred ogledalom in o njem izdala knjigo. Ta v slovenščino preveden priročnik je pred dnevi že izšel tudi pri založbi Primus.

Naj vas spomnimo, da je Louise L. Hay tista gospa, ki neomajno verjame, da si lahko vsakdo sam pomaga ozdraveti, če se le zave moči svojih misli. Svojo pot predavateljice in svetovalke je začela v 70. letih prejšnjega stoletja, danes pa velja za pravo kraljico novodobnih gibanj in eno od najuspešnejših avtoric literature za samopomoč. Izmed dvajsetih knjižnih uspešnic, ki jih je do dandanes podpisala, sta najbolj znani gotovo knjigi Življenje je tvoje  in Nikoli ni prepozno. Njena dela so bila prevedena v 29 jezikov v 35 državah sveta.

Iz oči v oči sami s sabo!

A čeprav jo najbolje poznamo prav po afirmacijah, Louise svoje slušatelje redno poučuje tudi o izvajanju vaj pred ogledalom.

ogledalo»Preprosto povedano, vse, kar izrečemo ali mislimo, je afirmacija. Vsi samogovori, vsi dialogi v vaši glavi, so niz afirmacij. To so sporočila vašemu nezavednemu in pogojujejo vaše vsakdanje razmišljanje in vedenje. S pozitivnimi afirmacijami sadite zdravilne misli in ideje, ki so vam v oporo pri razvijanju samozavesti in samospoštovanja. Porajajo duševni mir in notranje veselje,« v uvodu knjige Vaje pred ogledalom zapiše Louise L. Hay in nadaljuje: »Najučinkovitejše afirmacije pa so tiste, ki jih izrečete na glas, ko stojite pred ogledalom in si zrete globoko v oči. Ogledalo namreč odseva občutke, ki jih gojite o sebi. Takoj vam da vedeti, čemu kljubujete, za kaj ste dovzetni in česa imate na pretek. Jasno vam pokaže, na katerih področjih potrebujete spremembe, če želite živeti radostno in celovito.«

V knjigi Vaje pred ogledalom svoje bralce popelje poglavje za poglavjem, dan za dnem, skozi tritedenski tečaj vaj, s katerimi se bodo naučili imeti bolj radi same sebe.

Med prebiranjem vaj boste ugotovili, da gre v teoriji za zares preproste vaje, zaplesti pa se zna šele v praksi. Ni jih namreč veliko med nami takšnih, ki bi zlahka sedli pred ogledalo in se soočili s samim seboj. Za večino nas je ogledalo prej sovražnik kot prijatelj. Louise obljublja, da vas bo, v kolikor boste njenemu tečaju sledili, naučila, da se pričnete odobravati in podpirati tudi v težkih časih. Z vajami pred ogledalom boste uspeli navezati globji in prijetnejši odnos do sebe.

Se sprašujete, zakaj tečaj traja ravno 21 dni?

»Si res lahko popolnoma spremenite življenje prej kot v treh tednih? Morda ne v celoti, vendar lahko posadite seme,« je še prepričana Louise.

Imejte se radi

Čeravno se vam bodo zdele vaje pred ogledalom sprva preveč preproste, da bi delovale, vztrajajte. Louise, ki je v svoji dolgoletni karieri pomagala milijonom ljudi po celem svetu, rada poudari, da lahko že ena sama drobna sprememba miselnosti izzove velike življenjske spremembe.

Louisine vaje pred ogledalom lahko pričnete izvjati že navsezgodaj pred kopalničnim ogledalom, potem pa jih čez dan ponovite vsakič, ko boste šli mimo ogledala ali zagledali svoj odsev v oknu. Morda bi ne bilo odveč tudi, če bi naslednje tri dni s seboj zgledno nosili žepno ogledalo. Tako boste vajo lahko ponovili vsakič, ko boste imeli nekaj minut prostega časa. Louise predlaga tudi, da v dnevnih izvajanja vaj pred ogledalom pišete tudi dnevnik, saj boste z zapisovanjem vaših misli in občutke najbolje spremljali vaš napredek.

V nadaljevanju za pokušino povzemamo vajo pred ogledalom, s katero Louise L. Hay začenja svoj 21-dnevni tečaj.

  • 1. Stopite pred ogledalo v kopalnici ali sedite predenj.
  • 2. Poglejte si v oči.
  • 3. Globoko vdihnite in na glas izrecite naslednje Louisine afirmacije: »Rada bi, da bi mi bila všeč. Zares bi se rada naučila, kako naj te imam rada. Potrudiva se in se pošteno pozabavajva.«
  • 4. Še enkrat globoko vdihnite in recite: »Učim se, kako naj mi boš zares všeč. Učim se, kako naj te imam zares rada.«

To je sicer šele prva vaja, ki pa bi znala mnogim povzročati precej težav.

Louise svoje bralce in slušatelje na tem mestu bodri, naj le vztrajajo in vajo izvajajo. Ob tem naj ne pozabijo globoko dihati in si zreti v oči. Da bo vaja še bolj učinkovita, pa Louise predlaga, da pri afirmacijah uporabite tudi svoje ime. Afirmacija bi bila lahko slišati tudi takole: »Pripravljena sem se naučiti, kako naj te imam rada, (tu povejte svoje ime). Pripravljena sem se naučiti imeti te rada.«

Vse, kar boste morali prvi dan tega 21-dnevnega tečaja še storiti, je, da boste te afirmacije ponovili vsakič, ko boste šli mimo ogledala ali videli svoj odsev.

Ne pozabite na robčke

Če se vam zdaj zdi vse skupaj kar preveč enostavno, da bi delovalo, naj vas posvarimo z naslednjimi Louisinimi besedami: »Ko izvajamo vaje pred ogledalom, je pametno, da imamo pri roki papirnate robčke, saj to početje prikliče številne pozabljene spomine. Pogosto privrejo na dan globoka čustva. V preteklosti smo bili morda osorni in neljubeči do sebe, in ko se začenjamo spet imeti radi, se zavemo neljubečega odnosa, ki smo ga zelo dolgo gojili do sebe, kar nas utegne užalostiti. Tej žalosti se zdaj odrekamo. Dovolite si čutiti, kar pač čutite, in sprejmite te občutke. Ne obsojajte jih. Smisel vaj pred ogledalom je izkazovanje ljubezni do sebe in sprejetje samega sebe.«

In Louise bo že vedela, saj s svojimi varovanci te vaje izvaja že leta in leta. Z njeno pomočjo (in pomočjo njenih učencev) so se mnogi naučili bolj ljubečega odnosa do samih sebe, predvsem pa so se v svojih notranjih monologih enkrat za vselej prenehali kritizirati in se ustrahovati ter si pričeli odpuščati. Naučila jih je tudi, da so postali bolj prijazni in potrpežljivi do sebe, se začeli podpirati, zabavati in skrbeti zase.

Četudi knjige Vaje pred ogledalom morda še ne boste takoj utegnili vzeti v roke, da bi sledili Louisinim napotkom, lahko poizkusite za začetek tudi sami. Čim večkrat si poglejte v oči in si poskusite odpustiti, medtem ko se gledate v ogledalu. In vsaj enkrat na dan si recite preprosto: »Rada te imam, zares te imama rada.«

Priporočamo!

Vaje pred ogledalom – Louise L. Hay

vaje pred ogledalomZelo pomembno je, da se imate radi. Vaje pred ogledalom vam lahko pomagajo vzpostaviti najpomembnejši odnos v življenju – odnos s samim seboj. V prihodnjih treh tednih boste izvedeli, kako si lahko s preprostim samoopazovanjem v ogledalu preoblikujete življenje.  Večina med nami sprva stežka sede pred ogledalo in se sooči s samim seboj, zato je ta proces poimenovala vaje pred ogledalom. Sčasoma pa se vaje pred ogledalom spremenijo v igro pred ogledalom. Takrat vaše ogledalo ni več vaš sovražnik, ampak postane vaš spremljevalec, najdražji prijatelj. Jasno vam pokaže, na katerih področjih potrebujete spremembe, če želite živeti radostno in celovito.

Skupaj s knjigo Vaje pred ogledalom je izšla tudi velika Louisina pobarvanka za odrasle.

Pobarvanka Afirmacije

AfirmacijePobarvanka nosi ime Afirmacije, lične risbe v njej pa so delo ilustratorke Alberte Hutchinson, ki je znana po svojih zdravilnih ilustracijah, poglobljenih pesmih in knjigah o oblikovanju, v katerih se je med drugim posvečala tudi mandalam.

Alberta je v predgovoru pobarvanki med drugim zapisala tudi tole:  »Iz prve roke vem, da ima umetnost zdravilno moč – ozdravila je tudi mene. Knjige so čarobni svetovi, ki vas lahko popeljejo na potovanja do brezmejnih razsežnosti ustvarjalnosti. Vsaka stvar nosi v sebi gibanje in energijo, združuje in ločuje, pleše in prepeva, se rodi, raste in umre. Vse stvarstvo je povezano, sveto in božansko; je sicer objeno z obliko in časom, a v svojem bistvu je brezmejno in neskončno.«

Obe knjižni novosti sta se na trgu pojavile ravno pravi čas - torej prav v dneh, ko pričenjamo razmišljati, kaj bi svojim bližnjim podarili v mesecu velikih obdarovanj. In povejte nam: je kaj lepšega, kot tistim, ki jih imamo najraje, podariti priložnost, da se imajo tako radi, kot jih imamo radi mi sami!