5 korakov za izdelavo talismana po svoji izbiri in za svoje potrebe

5 korakov za izdelavo talismana po svoji izbiri in za svoje potrebe (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2021

Na prvi pogled se zdita magično mišljenje in vraževerje smešna. Pripisujemo ju nevednim in hitro dovzetnim, naivnim ljudem. Paradoks! Nerazumno in nelogično vpliva na možgane veliko bolj, kot si večina misli.

Učinkovitost vraževerja je na znanstvenem sejmu predstavil profesor psihologije Bruce Hood. Občinstvo je izzval na nenavaden način: tistemu, ki bi oblekel moder jopič, je ponudil 10.000 funtov. Nekaj ljudi je sprejelo ponudbo, a še preden so se lotili naloge, jim je Hood odkril, da je jopič pripadal serijskemu morilcu Fredu Westu. Večina se je ob tej novici umaknila in se ni želela niti dotakniti jopiča. Odzvali so se z apotropaičnim dejanjem, to pomeni, da so se instinktivno zaščitili in zavrnili nekaj zloveščega, kar jim vzbuja nemir in sloni na praznoverju. Do takega odziva pride tudi pri najbolj razumskih ljudeh. Hoodov preizkus se je končal, ko je prisotnim povedal, da jopič ni bil last nobenega serijskega morilca, in izpostavil, kako močno naš um določa naš odnos do vsakdanjih predmetov.

»Sentimentalno vrednost« imajo tudi stvari, podedovane od staršev in starih staršev, pa tiste, ki so bile del zgodovinskih dogodkov. Za vse velja, da prenašajo veliko duhovne energije. To razume vsakdo in za pritrditev ni treba poseči po znanstvenih dokazih. Pomislite samo na svete relikvije katoliške cerkve in križe.

Po tem principu si lahko sami izdelamo svoj amulet ali talisman, ki bo ustrezal našim potrebam, prepričanju in skepsi. Zanj lahko uporabimo navaden predmet in iz njega naredimo zaveznika za hude stresne čase.

Talisman (izraz izhaja iz arabske besede tilasim ali grške telesma, ki pomenita iniciacijo) je otipljiva stvar mineralnega, rastlinskega ali živalskega izvora in se po tradiciji nosi s seboj z določenim namenom. Primer: kremenjaki ali dragi kamni se povezujejo z astrološkimi znamenji, zajčja tačka in štiriperesna deteljica prinašata srečo.

Ponujamo vam »recept« v petih korakih, kako si izdelate lastni amulet ali talisman.

1. Izberite osnovo

Lahko izberete kamen, ki se ujema z vašim astrološkim znamenjem, ali katerikoli kamen ali drug predmet, ki vam nekaj pomeni. Vrednost predmeta ni važna, lahko je drag ali kak cenen okrasek, pomembno je le, da se lahko z določenim namenom povežete z njim in da vam ustrezajo teža, vonj, dotik. (primer: hazarderjem priporočajo kocke)

2. Pozitiven namen

Teden dni vsak dan po nekaj minut meditirajte (ali molite) in pri tem uporabite izbrano osnovo. Če verjamete v boga, angele, svetnike, zaščitnike ali duhove, si predstavljate, da njegova/njihova energija objame vaš predmet. Tako bo do vaše podzavesti prišlo sporočilo, da je izbrana osnova (ali amulet) namenoma povezana z nevidnim. Ali drugače: predmet je materialna predstava namena, želje ali pozitivnega čustva (sreča, zdravje, ljubezen ...)

3. Polarnost

Amulet si lahko predstavljate kot električno baterijo, na primer tako, kakršno imate v mobilnem telefonu. Baterija se polni in prazni. Za začetek je nujno, da je amulet v vaši bližini, ko ste srečni in veseli, ko pa ste žalostni, se oddaljite od njega. Če si boste predstavljali, da vam amulet služi zato, da vsrka vaše namene, bo »polnjenje« lažje.

4. Posvetitev

Posvetitev je odvisna od izbire materiala, mnogo šole magije pa svetujejo, da amulet »zapečatite« z enim od štirih osnovnih elementov. To so zemlja, voda, zrak in ogenj. Raje se prepustite intuiciji, kot da bi sledili nekemu obredu, saj bo izbrani element posvetil dogovor samo med vami in vašim amuletom. (v trenutku, kakor pri krstu, ki je vodni pečat)

5. Polnjenje

Talisman vam bo služil tako, da vas bo spomnil na nekaj pomembnega, lahko ga boste uporabljali v stresnih trenutkih ali pa ko boste potrebovali več sreče. Omenili smo že, da ima talisman baterijsko energijo, zato bo njegov učinek sčasoma pojenjal. Takrat ga na novo napolnite po istem postopku kot prvič. (točka 2) Izkoristite lahko tudi naravne okoliščine, kot so dež, mrk ali svitanje, primerne za kamne. Vnovič se prepustite intuiciji.

Naj končamo z anekdoto. Nobelov nagrajenec za fiziko Niels Bohr je obesil podkev nad vrati planinske počitniške hiše. Ko so ga obiskali kolegi iz znanstvenih krogov, so ga zbodli, ali je vraževeren in ali res verjame v »takšne reči«. Bohr je kot znanstvenik odgovoril, da ne in dodal: »Toda slišal sem, da to deluje, četudi ne verjameš.«

Vir: Faena aleph

Priporočamo