5 preprostih nasvetov budistov za srečnejše življenje, ki vsakemu pridejo prav

5 preprostih nasvetov budistov za srečnejše življenje, ki vsakemu pridejo prav (foto: Profimedia) Profimedia
20. 7. 2020

Pravijo, da življene ni potica. Prepogosto se soočamo z raznimi ovirami in omejitvami, ki so včasih tako obremenjujoče, da jih poskušamo zanikati. Prepreke ignoriramo, čeprav se hkrati dobro zavedamo, da bi bilo naše življenje veliko bolj svobodno in izpopolnjeno, če bi težavam pogledali v oči. 

Budistična filozofija narekuje, da sreča vključuje sprejemanje vseh aspektov življenja, tudi če so negativni. Pravijo, da z se begom pred težavami upiramo naravnim silam vesolja.

Budisti podajajo 5 resnic o življenju, ki bi jih morali za boljše življenje sprejeti vsi. 

1. Zaskrbljenost je odveč

Skrbi ustvarjamo v naših glavah in življenju, kar pa resnično ne prinaša nobene vrednosti. Pomislite - bo vaša zaskrbljenost spremenila tok življenja ali potek dogodkov? Če ne bo, potem po nepotrebnem zapravljate čas. Budistični mojster Thich Nhat Hanh izpostavlja, da je zelo pomembno, da smo v vsakem trenutku našega življenja prizemljeni in da naše sreče v prihodnosti ne pogojujemo z različnimi dejavniki.

"Tudi če vas skrbi dvajsetkrat bolj, razmer na svetu ne boste spremenili. Še več. Vaša anksioznost lahko stvari celo poslabša. Čeprav se življenje včasih ne odvija v želeni smeri, moramo biti zadovoljni sami s seboj, ker se trudimo po svojih najboljših močeh. Če se kdaj ne znamo ustaviti, zadihati, se nasmejati in uživati v trenutku, ne bomo zmožni pomagati nikomur. Jaz sem vesel v trenutku in ne zahtevam ničesar drugega," je poudaril.

2. Če želimo biti srečni, se moramo sprijazniti z realnostjo

Budizem uči, da se moramo naučiti sprejemanja resničnosti, če si želimo biti zares svobodni. Rešiti se moramo omejenosti mišljenja in postati odprti ter radovedni za resnice, ki nam jih prinaša življenje. Ljudje si napačno predstavljamo, da bomo pozitivno naravnanost uspešno ohranjali, če se bomo izognili neprijetnim čustvom in situacijam.

Mojster Pema Chödrön pravi: "Na voljo imamo vedno dve alternativi - lahko dvomimo v naša prepričanja ali pa jih zanikamo. Lahko živimo v naših omejenih različicah realnosti ali pa jih začnemo izzivati. Po mnenju Bude življenju dasta največjo vrednost odprtost in radovednost."

3. Spremembe moramo aktivno sprejemati

Življenje teče in se spreminja. Nekaj se rodi, nekaj umre, danes dežuje, jutri pa bo sončno. Ljudje imamo po drugi plati zelo radi, da so stvari v našem vsakdanu fiksne in konstantne, saj se nam zdi, da imamo večji nadzor nad življenjem. Po budistični filozifiji s takim delovanjem kljubujemo naravnim silam vesolja. Ne zavedamo se, da bi nam sprejamanje sprememb z odprtimi rokami prineslo ogromno olajšanje in energijo za ustvarjanje življenja, kakršnega si  želimo. Budist Daisaku Ikeda pravi, da nam zavedanje sprememb omogoča prevzemanje pobud in ustvarjanje pozitivnih sprememb: "Budizem verjame, da se vse pred nami odvija v toku. Vprašanje je samo, ali bomo spremembe pasivno sprejeli ali bomo prevzeli vodilno vlogo in na lastno pobudo vlagali trud v pozitivne nadgradnje našega življenja."

4. Trpimo zaradi hrepenenja po minljivih pozitivnih občutkih

Ljudje hrepenimo po sreči, saj menimo, da so sreča občutki vznemirjenja, veselja in evforije. V resnici so to samo začasni občutki, ki pa nam prav zaradi časovne omejenosti dolgoročno prinašajo trpljenje, ker jih brezglavo zasledujemo. Resnična sreča je pogojena z notranjim mirom - biti zadovoljen s tem, kdo ste in kaj imate. 

Budist Yuval Noah Harari opiše: "Trpljenje izvira iz neskončnega in nesmiselnega iskanja pozitivnih občutkov, zaradi česar smo stalno napeti, nemirni in nezadovoljni. Um ni zadovoljen niti, ko najde iskan občutek, saj se boji, da bo ta kmalu izginil, zato hrepeni po njegovem dolgotrajnem obstanku. Trpljenja se ljudje lahko osvobodijo, ko začnejo razumeti nepremagljivo naravo vseh svojih občutkov in nehajo stalno hrepeneti po njih."

5. Trpljenje zmanjšamo z meditacijo

Meditacija nas uči, da je trenutek, v katerem smo, vse, kar obstaja. Yuval Noah Harari pravi, da bomo, ko to resnično spoznamo in sprejememo, postali zadovoljni in srečni. "Pri meditaciji naj bi pozorno opazovali svoj um in telo, spremljali čustva, ki neprestano naraščajo ali prehajajo, in se začeli zavedati, da jim je nesmiselno slediti. Naš um takrat postane sproščen, jasen in zadovoljen, saj se naučite živeti v trenutku in nehate fantazirati o tem, kaj bi lahko bilo. Iz tega izvira spokojnost, ki si jo ljudje, ki nenehno hrepenijo po pozitivnih občutkih, težko predstavljajo."

Povzeto po: Hack Spirit