5 razlik med našim horoskopom in Jyotishom, ki laične astrologe najbolj presenetijo!

28. 12. 2016
Deli
Slika Sergeja Krasnova (1995): Dva astrologa z velike lune! (foto: profimedia)
profimedia

Ker je Jyotish (ali djotiš, kot mu pravijo nekateri) pri nas vse bolj priljubljen, smo o njem že pisali tudi na naši spletni strani. In čeravno nam osnove zahodnjaške astrologije niso ravno španska vas, nas je neprestano begalo, ali smo s tistim prvim prispevkom sploh zares uspeli ujeti njegovo bistvo.

Pa smo se odločili, da je skrajni čas, da si indijsko astrologijo pogledamo zares od blizu. Ali bolj natančno: čisto pravi Jyotishini, kakor tudi sicer pravijo tolmačkam vedske astrologije, smo dovolili, da nam pogleda v našo natalno karto.

Na seanso vedske astrologije, skupaj z nekaj poduka v osnove Jyotisha, smo se povabili k Simoni Hanah, ki pravi, da ji je Jyotish spremenil življenje in jo opogumil, da se je podala na poslovno pot založništva, v katerem sta skupaj s sodelavcem zdaj tudi nadvse uspešna. Ker svetovanja v Jyotishu navkljub obilici dela ni opustila, nam je bila pripravljena nameniti uro svojega dragocenega časa. In imeli smo kaj slišati!

Šok na šok!

Najprej nas je presenetil že sam izris natalne karte. Kot relativno dobri poznavalci zahodnjaške astrologije nam je bilo takoj jasno, da nam naše dosedanje poznavanje astrologije ne bo kaj dosti v pomoč. Zahodnjaška in vedska karta si namreč nista prav nič podobni. Medtem ko smo bili doslej vajeni prebirati okrogle astrološke karte, smo bili tu naenkrat soočeni s pravokotno shemo, v kateri so si področja horoskopa (hiše) sledile po nam neznih zaporedjih. Da bi bila stvar še bolj zapletena, pa nam je Simona pokazala ne le eno takšno, temveč kar tri takšne karte, pri čemer so se v vsaki (in vsaka od njih se je ponašala z zares nenavadnimi imeni) planeti drugače razvrstili. Kot smo kasneje izvedeli, je izrisov takšnih kart za vsakega posameznika vsaj še petkrat toliko.

Takšnih šokov nas je v naslednji uri čakalo še nekaj. Najprej smo se morali sproti pustiti podučiti o oznakah za planete in njihovih imenih, saj so ta v vedski astrologiji drugačna. Da bi bila stvar še hujša, pa smo del astroloških planetov sicer že poznali, za nekatere druge smo slišali prvič v življenju, da bi hkrati tudi izvedeli, da indijskih astrologov ne zanimajo kar trije planeti, ki jih naši astrologi sicer tako zelo čislajo. Pa to niti ni vse.

Ne le, da so bili nam znani planeti v naši Jyotish karti položeni v povsem druga življenjska področja (hiše), temveč je bila večina njih položena tudi v povsem druga astrološka znamenja. In medtem ko je bila zahodnjaška karta enega izmed članov naše Jyotish ekspedicije poudarjeno polna elementov vode in zemlje, je bila njegova Jyotish karta en sam ogenj in zrak. Kot bi šlo za dva povsem druga človeka. Spet druga članica naše odprave, katere zahodnjaški horoskop je nakazoval le malce vode, zemlje in zraka, a zares veliko ognja, pa ima po Jyotishu močno poudarjen ravno element vode. Skratka ...

Fiksno vs. premično!

Do vseh teh razlik med zahodnjaško in vzhodnjaško astrologijo med drugim prihaja, ker je prva fiksirala prvo stopinjo Ovna na dan pomladanskega enakonočja in tega v 2000 letih ni spremenila niti za las, medtem ko druga upošteva astronomsko dejstvo počasnega vrtenja nagnjene Zemeljske osi in zato vsakih 72 let točko pomladnega enakonočja (prvo stopinjo Ovna) pomakne za približno stopinjo nazaj. Razlika med zahodnjaškim fiksnim in indijskim premičnim sistemom zato danes znaša okoli 23 kotnih stopinj (in če vemo, da eno znamenje zajame 30 kotnih stopinj, si lahko mislite, kako različne natalne karte nam bodo izrisali enkrat naši, drugič pa indijski astrologi).

Vse dotlej ugotovljene razlike so seveda zgolj dokaz, da vedski astrologi horoskope izračunavajo drugače kot zahodnjaški astrologi. Glede na spoznano pa se tudi ne čudimo več, da vedske interpretacije veljajo za bolj natančne kot zahodnjaške.

Da pa se ne bomo več vrteli kot mački okoli vrele kaše glede vseh razlik, s katerimi nas je presenetila naša Jyotishina pred dnevi, bomo v nadaljevanju vse glavne razlike strnili v nekaj naslednjih točk.

jyotish

1. V Jyotishu je najpomembnejši vaš ascendent!

Medtem ko zahodnjaška astrologija vse stavi na znamenje, v katerega je bilo položeno vaše Sonce v trenutku rojstva, kar pomeni, da si vaše horoskopsko znamenje delijo vsi, ki so rodili v zadnji dekadi prejšnjega meseca in prvih dveh dekadah naslednjega meseca (ne glede na letnico ali uro rojstva), pa vedsko astrologijo najprej zanima ravno znamenje, ki je vzhajalo tisto uro, ko ste se rodili (t.j. ascendent ali lagna, ki svoj položaj glede na znamenje spreminja na približno dve uri), in položaj Lune (ki iz znamenje v znamenje prehaja dva dni).

Glede na arhetipski in simbolični pomen, ki ga pripisujemo planetom in pomembnim horoskopskim točkam, je pomenljiva.

Medtem ko bi (poenostavljeno) lahko rekli, da zahodnjaki najbolj čislamo naš psihološki center in  individualen izraz, potencialno pa tudi naš višji jaz in seveda ego (ki ga še kako pooseblja Sonce), pa zahodnjake bolj zanima naš značaj, vedenje in kako nas kot osebo doživljajo drugi (kar pooseblja ascendent ali lagna). In če malce bolje premislite, mar ne pove slednje o sleherniku veliko več od prvega, če vemo, da morda stremenja k dosegi ideala v tem življenju morda ne bomo dosegli?

Indijskim astrologom pove ascendent ali lagna tudi, v kakšnem stanju je naš um v tem življenju (torej v tej inkarnaciji) in na kateri stopnji duhovne evolucije smo. Lagna določa tudi naše karakterne lastnosti, našo zavest, fizičen videz in naše vedenje tekom življenja. Iz lagne je mogoče razbrati tudi naše psihično in fizično zdravje, pa tudi dolžino našega življenja.

  • Pomoč za samouke: V kolikor bi si želeli kar takoj izvedeti, kaj ste po Jyotishu oz. v katerem znamenju je vaša lagna, si to lahko pogledate tudi tukaj! Za bolj natančno določitev lagne in ostalih (v nadaljevanju omenjenih) pomembnih značilnosti natalne karte pa lahko na spletu najdete tudi povsem enostavne kalkulatorje.

2. Lagna ima tudi svoj podznak: to je nakshatra!

Naslednjo stvar, ki vam bodo indijski astrologi določili potem, ko vam izračunajo položaj vaše lagne, je nakshatra.

Vedska astrologija je na tej točki namreč bolj temeljita od zahodnjaške, saj jo zanima tudi, v kateri zvezdni konstelaciji (ali nakshatri) se je ob vašem rojstvu nahajala vaša Luna. Ker je takšnih nakshater kar 27 (kar pomeni, da Luna dnevno menja položaj v teh konstelacijah), jih na tem mestu ne bomo podrobno razlagali, lahko pa vam povemo, da zanimivo dopolnijo priliko, ki jo o nas izpoveduje lagna, kar nam je hitro postalo jasno tudi med našo nedavno seanso.

Pred Jyotishino sta se namreč znašla dva člana naše odprave, ki sta bila rojena v istem znamenju lagne, kar seveda pomeni, da ju druži podoben značaj, vendar pa je bila Luna v njunih rojstnih kartah položena v druge nakshatre. Čeprav sta si bila omenjena posameznika na videz torej v mnogočem podobna in so ju kot takšne najverjetneje videli tudi drugi ljudje, pa sta bila na globjih ravneh osebnosti zelo drugačna. Janma nakshatra namreč razkriva, kakšna je naša najglobja bit, kakšen je naš temperament, kako čustvujemo, kakšne sreče smo tako v zasebnem kot profesionalnem življenju in kakšnih dosežkov smo sposobni.

Da bi bile stvari za laike še bolj zapletene, nato vedski astrologi razlikujejo tudi ženske in moške nakshatre, da bi jih delili in analizirali nato še dlje, a se žal naše razumevanje nakshater tu že davno konča. Če bi vas vse to zares zelo zanimalo, vam bosta znala to vaša Jyotishin in Jyotishina vsekakor bolje razložiti.

  • Pomoč za samouke: Tako kot ste si zgoraj lahko enostavno določili svoje glavno Jyotish znamenje glede na uro rojstva (torej lagno), pa boste položaj Lune (ki vsak dan menja znamenje nakshatre) najlažje določili kar s pomočjo kakšnega spletnega kalkulatorja. Na tem mestu vam lahko v branje, potem ko boste izvedeli, kako je ime vaši janma nakshatri, ponudimo le še tole odlično branje (na povezavi zgoraj boste morali sami poiskati ime vaše nakshatre in klikniti nanj).

3. Luna v središču, učitelj Saturn in vaš Sade Sati!

O tem, kako zelo pomemben je za indijske astrologe položaj Lune, nas je prepričal še en astrološki pojem, ki je zahodnjaška astrologija ne pozna. To je določanje po krivem zloglasnega, pogosto pa le slabo razumljenega Sade Sati obdobja.

A kaj je Sade-Sati? To je tisto 7 in pol letno obdobje (in za časa povprečno dolgega življenja ga doživimo vsaj trikrat), ko nas v uk vzame Saturna (ali Shani, kot mu pravijo indijski astrologi). Sade Sati nastopi, ko Saturn vstopi v znamenje, ki se nahaja pred znamenjem, v katerega je položena rojstna Luna, in se konča, ko zapusti znamenje, ki sledi znamenju, v katerega je bila položena natalna Luna. Ker Saturn za potovanje prek posamičnega znamenja potrebuje 2,5 leti, prepotovati pa mora torej tri znamenja, to obdobje traja 7,5 let.

Tega 7,5 letnega obdobja se Indijci, ki astrologijo nadvse cenijo, tudi najbolj bojijo. Nekateri temu obdobju zato pravijo kar sedem in pol let nesreče.

Jyotishina nas je na tem mestu podučila, da je strah pred Sade Satijem odveč. Čeravno smo v tem času lahko postavljeni pred velike izzive, pa smo v tem obdobju lahko deležni številnih dragocenih uvidov vase, v odnose z drugimi in življenje v obče. Tisti, ki so se pripravljeni učiti in rasti, nam znajo povedati celo, da je bil njihov Sade Sati nadvse pozitivno obdobje. To, ali bo to obdobje za nas neprijetno ali ugodno, pa je mogoče razbrati tudi v naših Jyotish kartah.

  • Pomoč za samouke: Čeravno boste na spletu našli kalkulatorje za izračun vašega Sade Satija, pa boste žal zaman iskali takšno interpretacijo, ki bi bila individualizirana. Po bolj detaljno razlago boste zato vendarle morali h kakšnemu profesionalnemu astrologu. Na tem mestu vam v branje vendarle lahko priporočimo knjigo Veličastni saturn Adriana P. Kezela, ki je tudi tolmač in priznan učitelj Jyotisha.

4. Vedsko astrologijo ne zanimajo isti planeti kot zahodnjaško!

Če si boste svojo Jyotish natalno karto izrisali kar sami s pomočjo spletnih aplikacij, boste v njih zaman iskali nekatere planete, ki jih morda poznate iz zahodnjaške astrologije, boste pa v njej našli dobro poznano Sonce, pa Luno, Mars, Merkur, Jupiter in Saturn. Po drugi strani pa se vam verjetno ne bo sanjalo, kaj hudiča v karti počneta (in pomenita) planeta Rahu in Ketu. Naj zanju na tem mestu povemo le, da gre z arhetipska senčna planeta (ali bolje rečeno: lunina vozla), ki v vsaki karti predstavljata našo karmo in napovedujeta ključne dogodke v naših življenjih. Vedski astrologi tako interpretirajo karto s pomočjo položajev devetih glavnih planetov, občasno pa si pri interpretaciji dogodokov pomagajo še z desetimi temnimi (ali pomožnimi) planeti, ki jim pravijo: Dhuma, Vyatipata, Paridhi, Indrachaapa, Upaketu, Mandi, Gulick, Kaala, Yamagantaka, Ardhaprahara in Mrityu.

Po drugi strani pa zahodnjaški astrologi šele nekaj desetletij v astroloških kartah posameznikov upoštevajo tudi položaje Urana, Plutona in Neptuna, zadnje čase celo Kirona, pri čemer nekateri izmed njih priznavajo, da bodo potrebovali še nekaj sto let, da bodo interpretacije teh planetov zares potrdili tudi v praksi. Še več. Nekatere moderne astrološke šole so v kartah pričele upoštevati tudi manjše planete ter celo komete, čeravno jim mnogi kolegi pri tem odrekajo kakršen koli omembe vreden vpliv.

5. Poleg natalne karte uporabljajo vedski astrologi še lunino in še 16 ekstra kart!

Medtem ko zahodnjaški astrologi berejo eno samo natalno karto (ki je običajno okrogla), vedski astrologi interpretirajo tako natalno karto kot lunino karto, poleg tega pa se za dodatne uvide zatekajo k študijam še 16-tih ekstra kartam (Vargas).

Vedski astrologi imajo za razliko od zahodnjaških astrologov tudi več koristnih orodij za interpretacije, a je zadeva za začetnike le prekomplicirana, da bi se bilo na tem mestu vanje smiselno poglabljati.

Naj za konec povemo le še tole: Poznavalci obeh astroloških metod pravijo, da naj bi znala zahodnjaška astrologija o nekem posamezniku povedati le 5% vsega, kar o njem lahko pove indijska astrologija.

Nič čudnega torej, da postaja Jyotish tako zelo popularen tudi na zahodu!

Ni vseeno, kdo vam 'gleda v zvezde'!

A kaj zdaj?

Naj zdaj povsem pozabimo na zahodno astrologijo in vsi drvimo k prvemu jyotishiju in jyotishinji, na katerega naletimo? Nikakor.

Čeprav tudi v Sloveniji že obstajajo odlični vedski astrologi in astrologinje (in mi smo imeli priložnost spoznati eno takšnih), vam je po drugi strani lahko v enako veliko pomoč pri uvidu vase tudi zelo intiutiven in duhovno razvit astrolog, ki za svoj medij uporablja zahodnjaško astrologijo. Dejstvo namreč je, da tisto, kar je pri takšnih interpretacijah najbolj pomembno, ni povezano z izbiro metode. V resnici namreč nobena od obeh metod ni edina prava ali napačna, prav tako pa je tudi vseeno, ali svetovalec interpretira astrološko karto, kavno usedlino ali pa uvide išče kar v navadni otroški frnikoli, če že ne stekleni krogli. Vedno, ampak prav zares vedno, šteje le visoka duhovna razvitost človek, ki interpretira, pa naj gre za vašega zdravnika, psihologa, astrologa ali učitelja. Tisti, ki je dober, bo za vas ostal dober tudi (če že ne najboljši) ne glede na šolo (sistem ali metodo), ki ji pripada.

Kaj pravi Jyotish za 2017?

Če bi se radi bolj poglobili v znanje, ki ga ponuja Jyotish, vam lahko v branje priporočimo nekaj knjig, ki so že izšle pri založbi Chiara, prav tako pa vas na tem mestu lahko povabimo tudi k prebiranju Jyotish analize, ki jo je za leto 2017 pripravil avtor teh knjig, Adrian P. Kezele:

Če mu gre verjeti, nas čaka leto velikih priložnosti! In skrajni čas je že bil!

Zapisala ena od članov odprave na seanso Jyotisha pri vedski astrologinji: Nataša Zupanc, foto: profimedia

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec