7 dni v tednu, ki jim po astrologiji vlada ravno toliko različnih planetov!

7 dni v tednu, ki jim po astrologiji vlada ravno toliko različnih planetov! (foto: profimedia) profimedia
24. 1. 2021

Astrologija je starodavna veda, ki so jo znali uporabljati že stari Babilonci. Zato ni naključje, da so se prav ti odločili, da bodo za osnovo svojega koledarja upoštevali sedem dni v tednu, pri čemer vsakemu izmed dni vlada eden izmed planetov. Glede na to, da takšen koledar uporabljamo še danes, tudi mi lahko teden načrtujemo v skladu s planetarnim vplivom na vsak dan posebej.

Takrat, približno 2000 let pred našim štetjem, zunanji planeti, Uran, Neptun in Pluton, še niso bili odkriti, zato so takratni astronomi in astrologi v svojih izračunih in napovedih upoštevali zgolj sedem nebesnih teles. V skladu s tem so vsakemu dnevu v tednu pripisali planetarnega vladarja, energija določenega planeta pa je postala osnova za pomen vsakega dne posebej in za napotke, čemu naj bi vsak dan posebej služil.

Ste tudi vi opazili, kako se vsak dan v tednu razlikuje od drugega? V ponedeljek smo nekako počasni, čustveni in malce preveč utrujeni, da bi se s polno paro lotili dela; v torek smo že polnejši energije in pripravljeni na večje izzive, v sredo pa smo že družabnejši in se sredi delovnega tedna po tihem veselimo vikenda. Razlog za to, da ima vsak dan posebno energijo, se skriva v njihovih planetarnih vladarjih, ki s svojim vplivom obarvajo celoten dan in posledično naše razpoloženje in aktivnosti. S tem, ko se zavedamo, kakšen je astrološki pomen vsakega dneva posebej, imamo priložnost to obrniti v svoj prid in delovati v skladu s kozmosom.

Ponedeljek pod vplivom Lune

Ni naključje, da v francoščini ponedeljku pravijo lundi, v angleščini pa Monday (Moon = luna). V astrologiji luna vlada znamenju raka, znamenju, ki ga povezujemo z materinstvom in čustvenim nihanjem. Tudi sicer luna s svojimi menami velja za najbolj spremenljivo nebesno telo, zato ni nič čudnega, da smo ob ponedeljkih malce muhasti in ne preveč razpoloženi za delovne aktivnosti. Ob ponedeljkih se izogibajmo novim službenim in poslovnim začetkom in nalogam, saj bi se naši načrti lahko kaj hitro spremenili. Če želite trajne rezultate in sadove svojega dela, potem tovrstnih pobud raje ne sprejemajte ob ponedeljkih. Čeprav gre za delovni dan, si v tem obdobju vzemimo več časa zase, za počitek, sprostitev in za razmislek o vsem, kar nas bremeni.

Torek pod vplivom Marsa

Torek (v francoščini mardi) pod vladavino Marsa izžareva veliko več energije, odločnosti in poguma, podobno kot znamenje ovna, ki je pod okriljem Marsa. Ob torkih smo zato tudi mi veliko bolje pripravljeni na zahtevne naloge, ki potrebujejo več naše odločnosti in poguma. Ob torkih se prebudi naša želja po aktivnosti, tekmovalnosti in produktivnosti, zato smo takrat učinkovitejši, odločnejši in uspešnejši v vsem, česar se lotimo. Torek je tako primeren čas za pobude vseh vrst in za začetek novih nalog in projektov, to obdobje pa lahko izkoristimo tudi za dokončanje opravkov, ki bi jih morali že zdavnaj postoriti. Izogibajte se le tistih opravkov, ki temeljijo na sklepanju kompromisov in taktnosti, saj pod vplivom Marsa nismo pripravljeni popuščati. Torek je tudi izredno dober čas za telesne aktivnosti in temeljito pospravljanje pisarne ali doma.

Sreda pod vplivom Merkurja

Merkur (v francoščini mercredi) je pla­net miselnosti, trgovine, komunikacije in povezovanja, zato ni nič čudnega, da je sreda dan na sredini delovnega tedna in na neki način povezuje vse preostale dneve. Merkur vlada dvojčkom in devici, znamenjema, ki sta znana po svoji duhovitosti, bistroumnosti in iznajdljivosti. Merkur analizira, zaznava in komunicira, zato je sreda primerna za naloge in opravke, ki temeljijo na dialogu, odločanju, pogajanju, izmenjavi in jasnem izražanju. To je pravi čas za podpisovanje pogodb in dokumentov, pomembne sestanke in krajša službena potovanja, ki temeljijo na izmenjavi. Ob sredah si je dobro vzeti čas za korespondenco po elektronski pošti, poslati nujna poslovna pisma in zahvalna sporočila ter opraviti telefonske klice, s katerimi ste odlašali.

Četrtek pod vplivom Jupitra

Jupiter (v francoščini jeudi) je planet blagostanja, uspeha, obilja in simbolizira princip rasti. Vlada strelcu, znamenju, ki prisega na pozitivnost in verjame v uspeh. Nič čudnega, da četrtek velja za enega izmed najbolj optimističnih, produktivnih in sploh uspešnih dni v tednu. Ob četrtkih smo polni energije in optimizma, ki nas žene, da čim prej dokončamo začete naloge, zato da bomo lahko uživali ob koncu tedna in se veselili svojih uspehov odhajajočega tedna. To je tudi dober dan za poslovna druženja, mreženja in za razne finančne podvige, veliko pa si lahko obetamo tudi od velikopoteznih nalog in projektov ter iskanja primernih ljudi, ki bi nam lahko pomagali uresničiti cilje.

Petek pod vplivom Venere

Petek, v francoščini vendredi, pod vplivom Venere prinaša harmonijo, ljubezen, denar in materialne dobrine. Venera, ki vlada biku in tehtnici, je očarljiva, mila, senzualna in družabna. Prav zato je petek izredno primeren dan za vse vrste druženj, še posebej za zmenke, poroke in prijateljske zabave vseh vrst. V tem smislu ni naključje, da petek za večino ljudi predstavlja konec delovnega tedna in čas, ko se lahko sprostimo in opustimo poslovno resnost, ki nas spremlja od ponedeljka do četrtka. Petek je idealen tudi za zabavne izlete, sproščujoče urice v krogu družine ali pa za razvajanja v salonih, toplicah in wellness centrih. Ob petkih si je dobro privoščiti tudi ekstravagantne nakupe, luksuzne večerje in obiske predstav.

Sobota pod vplivom Saturna

Sobota, v francoščini samedi, v angleščini pa Saturday, pod okriljem Saturna izžareva resnobnejšo in odgovornejšo energijo, podobno kot znamenje kozoroga. Po petkovem rajanju sobota prinaša streznitev in več možnosti za praktična dela. Saturn simbolizira strukturo in trdo delo, zato ni naključje, da v soboto radi pogledamo nazaj na pravkar pretekli teden in poskušamo osmisliti svoje delo pravkar preteklega tedna. V tem času se tudi lotimo domačih nalog, študija in opravkov, za katera čez teden nismo imeli časa, imamo pa tudi priložnost, da dokončamo opravke, ki jih nismo uspeli v času delovnih dni. Tako se bomo lahko temeljito pripravili na nedeljski počitek. Sobota je primerna tudi za praktična gospodinjska opravila in hišna popravila.

Nedelja pod vplivom Sonca

Nedelja, v angleščini Sunday, pod okriljem Sonca izraža vitalnost, optimizem in altruizem, podobno kot znamenje leva, ki mu vlada Sonce. Nedelja je zato primerna za regeneracijo in počitek, saj le tako po napornem tednu poskrbimo za svojo vitalnost in sproščenost. Ni naključje, da nedelja v skorajda vseh kulturah velja za dan počitka in miru. Na ta dan smo zato radi obkroženi z družino in sorodniki, saj nas to navdaja s pozitivnostjo in nam ponuja več možnosti, da pomagamo drug drugemu. Sosedski odnosi, družinske vezi in prijateljska druženja so v tem času močno poudarjena, prav tako pa tudi različni hobiji in ukvarjanje z drugimi dejavnosti, ki so nam pri srcu.