Adrian P. Kezele o labirintih kot vzorcih moči in njihovih skrivnostih!

Adrian P. Kezele o labirintih kot vzorcih moči in njihovih skrivnostih! (foto: profimedia) profimedia
2. 12. 2018

»Imeti moč ne pomeni le imeti dostop do velike količine energije, temveč tudi dostopati do velike količine inteligence.«

Pred dnevi je pri založbi Chiara izšel slovenski prevod knjige priznanega hrvaškega avtorja, predavatelja in ustanovitelja globalne mreže intuitivnega komuniciranja Synchro.zone Adriana Predraga Kezeleja. Nje pomenljivi naslov razkriva, da se je avtor tokrat posvetil skrivnostnim tvorbam, ki so od nekdaj vzbujale človekovo radovednost. Še več. Ti vzorci moči, kot jim pravi Adrian P. Kezele, so vseprisotni, sklice nanje pa je mogoče najti tako v sedanjosti kot (tudi davni) preteklosti.

Skrivnostna vseprisotnost

meander»Zakaj so stari Krečani na svoj denar vrisali labirint? Zakaj so Grki prevzeli to obliko in jo spremenili v svoj meander? Pa Rimljani? V njihovih mozaikih je labirintov prav tako v izobilju. Če se ozremo višje, bomo labirinte našli med Kelti, v Skandinaviji oziroma povsod, kjer govorimo o neolitski kulturi. Tudi v Indiji so – omenjeni so v najstarejšem spisu Mahabharati, pot pa jih je ponesla tudi čez ocean in svoje mesto so našli med ameriškimi Indijanci, Inki in drugimi narodi novega sveta. Krščanstvo je labirinte sprejelo in tako predstavljajo redek simbol predkrščanskih časov, ki ni bil ovrednoten kot nezaželen. Prisotni so v vseh religijah in duhovnih tradicijah,« že uvodoma pojasnjuje avtor knjige Labirinti in njihove skrivnosti.

O tem, ali so labirinti nastali na enem kraju in se razširili po svetu ali pa simultano vzniknili povsod, avtor niti ne poskuša odgovoriti. Pri izpraševanjih o njega izvoru namreč še zdaleč ni osamljen. Mnenja o tem, ali za njimi morda ne stoji splošna in univerzalna sila, ki prebiva v človeku, se poleg njega nenehoma sprašujejo tudi številni raziskovalci, arheologi, zgodovinarji, sociologi in alternativci.

Si je pa Adrian P. Kezele v razmišljanju o labirintih kmalu prišel na jasno glede naslednjega.

Dognal je, da se v nasprotju s pogostim predsodkom ljudi, v labirintu v resnici ne moremo izgubiti: »... o tem, kaj je labirint, bo ovrglo že branje njegove definicije, ki pravi, da je to oblika z enim vhodom, eno stezo in enim središčem. Kako naj bi se izgubili na poti, kjer ni razpotij? In če ni razpotij, za kaj pravzaprav gre pri labirintih?«

Kezele simboliko labirintov v nadaljevanju primerja kar z življenjem samim. Tudi z življenjem je namreč tako, da se v njem pravzaprav ne moremo izgubiti, čeprav se nam pogosto zdi, da smo prav to: namreč izgubljeni.

Odstiranje tančic

Avtor se je v svoji izčrpni knjigi najprej lotil preučevanja labirintov s pomočjo prebiranja ustrezne literature, ki je danes tudi na spletu ne manjka. Ker pa navkljub obilice študijskega materiala ni dobil odgovorov na nekatera svoja poglavitnejša vprašanja, se je raziskovanja labirintov lotil še sam – tako s pomočjo notranjih uvidov in intuicije kot s pomočjo praktične uporabe labirintov.

»Prvi del knjige je posvečen vzorcem moči. Uporaba labirintov namreč spada v kategorijo tehnik za povečanje energije in inteligence in nujno koristno uporabo. Labirinti niso abstraktni, prav tako za razumevanje ne zahtevajo velikih intelektualnih sposobnosti, toda zdelo se mi je, da jih je treba umestiti v določen teoretični okvir, zato sem predstavil štiri ravni vzorcev moči. Verjamem, da bo v luči tega pojasnila marsikomu zanimivo spoznati obstoječe popularne tehnike, denimo afirmacije,« v snov svoje knjige uvodoma obvešča Kezele, ki je drugi del svoje knjige nato zasnoval izrazito praktično. »Devet labirintov je predstavljenih in opisanih do potankosti, prikazani pa so v približno dvestotih ilustracijah in skicah.«

Praktičen del knjige tako omogoča svojim bralcem in bralkam, da izberejo, skonstruirajo in, kar je po avtorjevem mnenju najbolj pomembno, pravilno uporabijo kateregakoli od devetih osnovnih labirintov.

»Upam, da boste tako tudi storili in da knjiga ne bo končala na vaši polici, temveč bo z njeno pomočjo zaživel vsaj en labirint, nekje, kjerkoli – na vašem dvorišču, v sadovnjaku, na travniku ali morda na kakšnem javnem prostoru. Celotna knjiga je namreč nastala kot plod izkušenj in je namenjena izključno ustvarjanju novih izkušenj,« še polaga na srce svojim bralcem Adrian P. Kezele.

In na kakšne izkušnje lahko računajo dovolj angažirani?

»Opazil sem, da številni ljudje brez kakršnegakoli predznanja o delovanju labirintov poročajo o določenih doživljajih, ki so jih prevevali, ko so se sprehodili skoznje. Počeli niso torej nič drugega, prav tako niso poznali nobenih posebnih tehnik ali metod, le zakorakali so v labirint, se sprehodili do središča, se obrnili in vrnili na začetek. Bolj preprosto ne gre, pa vendar je to početje nanje vplivalo naravnost osupljivo! Spremembe segajo vse od rahle sprostitve do prevevajočega občutka notranjega miru, čustvenih odzivov, ki so se odražali v solzah ali smehu, in celo telesnih reakcij v obliki plesa ali nekakšnega notranjega ’čiščenja’.«

Od koga in za koga

Učinki labirintov na ljudi so Adriana dovolj osupnili in navdušili, da je te starodavne vzorce moči enostavno moral malo bolj raziskati, največ svoje pozornosti pa je ob tem posvetil prav področju, kjer je po njegovem mnenju labirint tudi vzniknil. To je zavesti, človeški notranjosti in zakonom narave, ki so vseprisotni in torej posledično v vsakem izmed nas.

»Od koga so se starodavni ljudje naučili zanimivih, a danes skrivnostnih znanj, ki so jih očitno imeli? Morda od ’bogov’, bodo dejali nekateri in imeli ob tem morebiti v mislih tudi nezemeljske obiskovalce. Moje prepričanje, ki mu pritrjujejo tudi izkušnje z znanjem, pa pravi, da je znanje v nas in je iz nas tudi nastalo. Če so labirinti nekoč nastali oziroma sta jih ustvarila človeški um in delovanje, potem lahko ’nastanejo’ še enkrat, zdaj, v današnjih časih. Z drugimi besedami: znanje o labirintu sem poiskal na edinem kraju, kjer ga je mogoče najti – v labirintih!«

Vsa svoja spoznanja je na koncu strnil v knjigo Labirinti in njihove skrivnosti.

Gre za zanimivo knjigo, katere trditve si boste želeli preizkusiti tudi sami v praksi, in hkrati knjigo, ki jo je Kezele že pred dobrim desetletjem z razlogom pisal na svojstven način.

»Med pisanjem o labirintu energije sem omenjal njegovo središče, ki simbolizira ’notranjega bojevnika’. Nekaj časa sem pisal tako, nato pa doumel, da v enaki meri simbolizira tudi ’notranjo bojevnico’. Po tem spoznanju sem se odločil v drugem delu te knjige (tistem torej, ki se podrobno posveča devetim labirintom) namerno in v vseh primerih, ki se lahko nanašajo na vse ljudi, torej na moški in ženski spol, uporabljati ženski spol. Čeprav je to v popolnem nasprotju z ustaljenim ravnanjem, sem prepričan, da ne bo motilo nikogar odprtega srca in uma,« je bil jasen Kezele.

Razlogov za to njegovo odločitev pa seveda ni bilo malo. Eden od njih je bil ta, da znanje, o katerem je pisal, izvira iz davnih časov, ’ko so imele ženske boljši družbeni položaj, kot ga imajo danes’, poleg tega pa se danes veliko več žensk pozitivno odziva na t.i. ’duhovna’ znanja.

Na koncu pa enega od najpomembnejših razlogov za to odločitev predstavlja tudi želja avtorja, da bi izkoreninil vzorce, ki delajo ženskam krivico od nekdaj. V tem primeru jih celotni sistemi jezikov postavljajo v podrejeni položaj celo v govorjeni in pisani besedi.

»Takšni praksi je treba narediti konec, četudi bo to v nasprotju z obstoječimi pravili. Pa vendar moram povedati, da me je poleg teh pravil pri doslednem izvajanju te zamisli ovirala tudi nrav jezika. Včasih je bilo kakšen samostalnik preprosto nemogoče ali vsaj izjemo nerodno spremeniti v ženski spol. To me je razžalostilo, saj sem dognal, da je poudarjanje prednosti moških zakoreninjeno tako globoko, da jih podpirajo celotni sistemi jezikov, starih na tisoče let. V takšni situaciji sem storil, kar je bilo v moji moči.«

Avtor je na koncu še prepričan, da moški, ki to razumejo, ne bodo imeli nič proti in bodo spremembo pozdravili, hkrati pa poudarja, da knjiga seveda še kako nagovarja tudi njih.

Priporočamo!

Labirinti in njihove skrivnosti – Adrian Predrag Kezele

  • »Življenje je kot labirint – v njem se pravzaprav ne morete izgubiti, se vam pa lahko še kako dozdeva, da ste izgubljeni!«

Knjiga Labirinti in njihove skrivnosti vam lahko koristi na mnogo različnih načinov.

Naučili se boste, kako konstruirati in uporabljati najmogočnejše vzorce moči, kar jih človek pozna. Labirinti, o katerih teče beseda, lahko pospešijo napredek v vašem življenju in slednje izboljšajo. V nadaljevanju so navedena še pojasnila o značilnostih labirintov, pa tudi navodila o tem, kako labirinte uporabljati v praksi.

 LabirintiV knjigi je predstavljenih devet osnovnih vzorcev moči, devet labirintov:

  • labirint moči,
  • labirint občutij,
  • labirint energije,
  • labirint povezanosti,
  • labirint modrosti,
  • labirint ljubezni in ustvarjalnosti,
  • labirint življenja in smrti,
  • labirint preobrazbe,
  • labirint svobode.

Uporaba labirintov lahko izboljša kvaliteto življenja posameznika in skupnosti. Labirinti vplivajo na notranje ravnovesje, povečanje energije, telesu omogočajo hitrejše zdravljenje in harmonizirajo prostor in okolico v katerem so.