Alenka Košorok Humar: "Telo hitro opeša in nam vrne udarec"

Alenka Košorok Humar: "Telo hitro opeša in nam vrne udarec" (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
24. 12. 2017

Skrbno urejena pričeska, nežno nasmejan obraz, iskrive oči, ki izdajo, da gospa premisli besede, ki jih izreče, umirjenost ali, še bolje, pomirjenost s trenutkom. 'Tukaj in zdaj' ti s svojo prezenco že pri prvem stisku roke sporoča odvetnica in učiteljica joge Alenka Košorok Humar.

Vodi svojo odvetniško pisarno, je direktorica Odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, predsednica Ljubljanskega odvetniškega zbora, članica Upravnega odbora Odvetniške zbornice Slovenije in predsednica Inner Wheel kluba Ljubljana za 2017/2018. Človek tisoč aktivnosti, ki ne bezlja z enega cveta na drugega, ampak vsakega začuti in uživa v njem. O vseh svojih občutjih in čutenjih je predavala tudi na mednarodni konferenci Centeredmind v novembru, ki je govorila o tem, kako gresta nevroznanost in čuječnost z roko v roki.

Story: Vašo pot prepleta delovanje na različnih področjih, zakaj bi uspešna odvetnica iskala srečo tudi v jogi, ko pa se zdi, da ji dobro opravljeno delo prinaša popolno izpopolnitev?

Morda zato, ker so me vedno veselila prenekatera področja in nikoli nisem našla samo enega klica oz. poklica. Morda zato, ker je odvetniški poklic zelo naporen. Sicer so vsi, a se moraš v našem, če hočeš biti dober in predan, posvečati sebi 24 ur na dan. To opažajo zdaj že mlajši in prihajajo na jogo, ki jo zanje organiziram vsako sredo. Ne boš verjela, tudi pri mladih moških odvetnikih je povpraševanje. Občutijo izgorelost, iztrošenost in želijo napolniti svoje baterije na drug način. Kontemplacija v našem poklicu je vedno bila. Že moji dedki, pradedek so iz poklica uhajali na sprehode, v naravo, kaj drugega je to kot 'joga'. Seveda svojih pobegov in sprehodov niso imenovali tako. Ali je to kaj drugače kot 'meditation en pleine conscience' (meditacija pri popolni zavesti, op. a.)? Biti zdaj in tu v svojem trenutku oddiha? Sama sem predana jogi in meditaciji že vrsto desetletij, z leti to nadgrajujem, več vem, bolj poenostavljam. Ker v resnici je zelo enostavno.

Story: Verjamem, da je preprosta, ko jo enkrat res obvladaš. Ste vaditeljica različnih vrst joge, predvsem vas poznamo po vadbi hormonske joge in qigonga. Različni zvrsti, ki pa verjetno imata nekaj skupnega?

Ja, vse te tehnike izvirajo iz ene korenine. Veliko je poti v nirvano, je rekel že veliko modrejši od mene. Vsak poišče svojo pot. Joga izvira iz indijske tradicije, qigong iz kitajskega zdravilstva. Oboje sem zbrala, ker sem se osredotočila na endokrinologijo in hormonske težave, ki bolj ali manj pestijo vsakogar od nas. Ženske in moške.

Story: Vadba, ki lepo združuje dušo in telo ...

Seveda. Nekdo bo sicer potegnil ven le telesni element, nekdo tudi dušni. Eno brez drugega ne gre. Čeprav mislim, da je drugo brez prvega še težje. Telo je tisto, ki ga prevečkrat prezremo. Preveč intelektualnega dela nas slabi. Telo hitro opeša in nam vrne udarec. Najbolje je delati na vseh ravneh - telo, duša in srce. Marsikdo pa ne ve, da je joga že vse, kar sicer počne. Pot v enost.

Story: Zdi se, da za vsako težavo obstaja vrsta joge. So to dejansko različne vrste ali takrat, ko trg pokaže potrebo po nečem novem, tudi jogijski svet le sledi potrebam potrošnikov?

Vsi na neki način sledimo potrebam potrošnikov, čeprav ne maram te besede. V odvetniškem besednjaku ni imena potrošnik. Je stranka, klient. Oseba, ki je privzdignjena na raven odnosa zaupnosti, naše odvetniške etike in odgovornosti. Prav tako je v jogi. Vsak išče in najde svojo vrsto joge, ki mu ustreza. Ali pa ta najde njega, seveda. (smeh) Kakorkoli že, tudi v jogi je neki 'air du temps', neki 'zeitgeist', so neke sočasnosti, ki nas privedejo tja, da najdemo tisto, kar je v skladu z nami. Včasih so sprotnosti tiste, ki nas uženejo v log, ki potem traja in je naš.

Story: Koliko ste jogisti tudi ezoteriki?

Nismo ezoteriki, čeprav je spogledovanje z ezoteriko vedno mamljivo. To je stvar okusa. A naj ostane za zasebno rabo vsakega učitelja posebej. Do učenca je treba ohraniti absolutno objektivnost in realnost. Vse, kar to presega, je igra s hudičevim repom in nedopustnost.

Story: Zaupajte nam pomen hormonske joge. Se mi samo zdi, ali drži, da morate biti vaditelji joge, predvsem tisti, ki res želite predajati znanje, tudi veliki poznavalci delovanja človeškega telesa, lahko bi rekli mali zdravniki?

Hormonska joga je vadba, tehnika, ki deluje na uravnoteženje hormonskega sistema. Deluje kot nadomestna hormonska terapija, le da telo z njo odmerja hormone in delovanje žlez tako, da je na kožo pisano vsakemu posamezniku. Telo odmerja svoj eliksir. Kot univerzitetna diplomirana pravnica ne bom nikoli niti mala zdravnica. A študij prava in življenja, literatura in filozofija, psihologija, vse te moje male strasti in hobiji so mi dali široko odprtost, radovednost, da raziskujem in se izobražujem na področjih, ki me zanimajo. Če so to hormoni, grem v endokrinologijo. Da lahko razložim učencem in sebi, za kaj približno gre. Zakaj je toliko avtoimunih bolezni? Zakaj zbolevajo ženske za težavami s ščitnico bolj kot moški? Zato, ker smrčijo manj kot oni ... (smeh) Kaj je z izgorelostjo, kako delujejo nadledvičnice? Kako sladek je sprva presežek adrenalina in kortizola, zakaj ne potrebujemo veliko spanja, če smo na dozi teh? Ja, ja. Dolgoročno je najboljše zdravilo dolg spanec, po možnosti z začetkom vsaj dve uri pred polnočjo, in redno izvajanje 'dolce far niente' (sladko brezdelje, op. a.). Takrat se namreč vzpostavijo nove možganske povezave. Ne le da se telo, um in srce spočijejo.

Story: Kako dobri poznavalci delovanja hormonov pa smo oziroma so strokovnjaki? Drži, da danes poznamo le delček delovanja hormonov?

Nadvse spoštujem endokrinologe. Njihova veja v medicini je ena od najmlajših. Ne mine leto, da ne bi odkrili enega novega hormona. Koliko jih morajo še odkriti? In koliko njihovih povezav. Tudi z nevropsihoendokrinologijo. Pa z imunskim sistemom ... Ja, res je le en delček. Sama sem kot makovo zrno. A to je močno, s hormonsko jogo in njenim učinkom.

Story: K vam na vadbo prihajajo predvsem ženske, ki bi želele zanositi, drži? Kakšni so rezultati?

Rezultati so v bistvu prekrasni. A tega ne želim kakorkoli oglaševati, ker je navsezadnje odvisno od vsake posameznice. Če bo vadila, uspeh ne bo izostal. Imam veliko svojih hormonskih otrok.

Story: Na konferenci Centeredmind ste vodili delavnico qigonga. Je tudi pri tej vadbi ključno biti tukaj in zdaj, tako kot bodo predavali številni strokovnjaki na tej konferenci?

Ja, tukaj in zdaj je tako ali tako pri vsaki vadbi. A qigong je blag in hkrati neverjetno močan. Ko sem začela vaditi, se mi je zdelo, da ni vse skupaj nič posebnega. Potem pa razsvetlitev po nekaj mesecih vadbe. Začutila sem neverjetno močno energijo, pretok in povezanost.

Alenka Košorok Humar: “Imam veliko svojih hormonskih otrok”

Story: Videli pa vas bomo tudi na Mindtalku - posebnem delu konference, govorih, ki navdihujejo. Kaj navdihuje vas, da znate navdihniti druge?

Navdihujejo me posamezniki, tisti od tu in zdaj ter tisti, ki so bili in prihajajo. Antika je neverjeten vrelec modrosti. Pravzaprav so vedeli vse, kar odkrivamo mi. Stoiki, skeptiki in epikurejci v helenizmu so gojili čuječnost, o kateri zdaj modrujemo mi. Niste tega vedeli? (smeh)

Story: Koliko imata skupnega joga in advokatura?

Odvetništvo in joga gresta z roko v roki. Prvo prizemljuje, drugo pa nadene krila. Vsekakor pa zahtevata oba posvečanje sebi. Vsak dan. Vsak dan je 'gor vstajenje'. Ni konca in ni počitka. No ja, razen tisti občasni 'dolce far niente', kar je nujnost.  Joga me je naučila potrpežljivosti in odvetništvo samostojnosti ter in neodvisnosti. Odvetnik biti ni le poklic, ampak je poslanstvo. Ravno tako je pri dobrem joga učitelju.

Story: Kaj je za gospo tako markantnega značaja in videza še lahko izziv?

Olala, markantnost je diskutabilna, vendar je jasno - nekakšna karizma osebe se izoblikuje in pokaže po trdem delu na sebi. Da si tudi dobro v svoji koži. Da postaneš arhitekt svojega življenja, hvala Bogu. Da bom še dolgo sanjala, si upala, se spoznavala. Bila originalna in resnična, odkrita. Da ne bom izgubljala svojega življenja v poskusih nadgrajevati ga, da bom še vedno verjela v nemogoče in hrepenela. Hrepenenje je tisto, ki mi bo vedno dajalo krila ustvarjalnosti in bien-etre. Še na veliko izzivov! Kaj je moj prvi naslednji konkretni izziv, pa naj ostane mala skrivnost. Za zdaj.

Besedilo: Zoja Zdešar // Fotografije: Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story51/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 51/2017

Story 51/2017, od 14. 12. 2017