Angelika - rastlina, ki varuje dom in premoženje

Angelika - rastlina, ki varuje dom in premoženje (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
23. 11. 2017

Rastlina, ki je prek svojega imena najbolj povezana z angelskim svetom. Njen zavetnik pa naj bi bil nadangel Mihael, ki goduje konec septembra, ravno takrat, ko angelika zacveti.

Stari zapisi pravijo, da je Mihael v viziji sporočil, kakšne čudežne lastnosti ima ta rastlina, in sicer naj bi odganjala veliko zlo in bo pomagala vsakomur, ki bo potreboval zaščito. In res so jo v antiki poznali kot odlično zdravilo proti kugi, delovala naj bi proti strupom in vsemu zlemu.

Tudi Rafaelova rastlina

Angelika je prav tako že zelo dolgo poznana kot ogrevalno in krepčilno zelišče, ki poživi prekrvavitev in pospeši izkašljevanje ter s tem blaži bronhitis in oslabelost dihal. Izvlečki iz angelike vsebujejo grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov v želodcu in iz trebušne slinavke, in odpravijo prebavne motnje, ki jih povzroča primanjkljaj prebavnih sokov. Njena esenca je resnično zelo zdravilna, zato so jo povezovali tudi z velikim zdraviteljem nadangelom Rafaelom. Ker je obenem zelo obogatena z energijo Sonca in pod vplivom Venere, ima v sebi tako moško kot tudi žensko esenco. Nič čudnega, da so jo v magiji uporabljali za splošno zaščito pred vsemi zlimi duhovi in proti najmočnejšim urokom. Če je angelika v hiši, velja za vsesplošni blagoslov, še zlasti blagodejno pa vpliva na ženske in ženski cikel. Če so jo dali v čevelj, je okrepila moč in energijo lastnika čevljev.

Zaščiti vrt in dom

Če imate angeliko posajeno na vrtu, bo varovala dom in vse vaše premoženje. Korenino so včasih nosili kot amulet, saj naj bi daljšala življenjsko dobo in preprečevala najrazličnejše bolezni. Angelika je veljala tudi za izreden talisman pri igranju iger na srečo.

Angelikine liste so shranjevali v belo tkanino in jo dali otrokom pod posteljo, da bi jih varovala med spanjem.

Izboljša intuicijo

Včasih so angelikine liste tudi kadilili, saj naj bi njen sveti dim očistil prostor, obenem pa močno izboljšal intuicijo in vizijo posameznika. Z njo so vstopali v spiritualni svet, kjer so prejemali odgovore svojih vodnikov, rajnih duš, angelov. Žgali so jo tudi v čarih, da bi se izgubljena ljubezen vrnila. Z njenim vonjem, kopeljo, čajem ali tinkturo so si pomagali, ko so se želeli umiriti in uravnovesiti.

Fotografija: Shutterstock

Priporočamo