Arnika - cvetlica, ki prinaša mir in ravnovesje

Arnika - cvetlica, ki prinaša mir in ravnovesje (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
15. 9. 2017

Morda nam je ta cvetlica z lepimi rumenimi cvetkami tako blizu, ker imamo planine v svojem slovenskem DNK, ona pa je predstavnica gorskih rožic. O tem nas prepriča tudi njeno latinsko ime 'montana'.

Planetarno sodi k Soncu, saj je najlepša in cvetoča, ko je sonca obilo, od maja pa do junija. Zato ima v sebi tudi ognjeno energijo. Posvečena pa je naslednjim božanstvom: staroegipčanskemu bogu sonca Ra, starogrškemu bogu sonca in svetlobe Apolonu in nordijski boginji plodnosti in ljubezni Freyi. Njene magične lastnosti zato ne presenečajo: dviguje psihično moč in nas odlično zaščiti pred vdorom teme in temnih sil. V sebi nosi moško esenco, v ritualih pa nakazuje čas žetve in končevanja poletja.

Zaščitnica žitnih polj

V šamanizmu ji namenjajo posebno pozornost v času poletnega solsticija, saj naj bi imela takrat v sebi največ svoje moči. Zato so jo v posebnih ritualih postavljali po vogalih polj, da bi moč in duh arnike dvigoval moč rasti žita, ki so ga posejali in da bi čim bolje želi ob koncu poletja. Na tej osnovi ji v Nemčiji ji še danes rečejo Wolfsblume ali volkova cvetlica. Duh žitnega volka naj bi se namreč sprehajal po poljih in dajal moč in zdravje posejanim žitom, tako da bi bil pridelek oziroma žetev kar najboljša. Ker duha volka niso želeli izpustiti s svojih polj, so okoli polj zasadili arniko, ki je imela nalogo zadržati duha volka, da bi ostal na poljih in dobro opravil svojo nalogo. Njegov duh naj bi potem vstopil v zadnji žetveni snop, ki so ga prinesli v vas in ga počastili.

Za mir in ravnovesje

Za zaščito pred nepovabljenimi in neželenimi duhovi v vaš dom jo je treba pripraviti kot prevretek in nato poškropiti po vseh vratih in oknih v vašem domu. Enako lahko storite tudi na svojih poslovnih prostorih. Da bi v svoje življenje spet priklicali ravnovesje in mir, jo nosite v zdravilnih vrečkah, lahko pa jo tudi žgete kot kadilo. Zelo dobro pa so včasih z njo 'mešali' tudi vreme, saj so jo kot kadilo uporabljali v čarovnijah za vreme, predvsem takrat, ko so se želeli ogniti nevihtam in močnim udarom strel.

Njene besede

Arnika pomaga, da vse naše rane, tako fizične kot duhovne, hitreje okrevajo in se zakrpajo. Njene besede so njena esenca delovanja: »Pridi k meni, ozdravila bom tvoje rane.«