Preverite, kaj ste po indijsko vedskem Djotiš horoskopu!

27. 4. 2021
Deli
Preverite, kaj ste po indijsko vedskem Djotiš horoskopu! (foto: profimedia)
profimedia

Če niste ravno astrolog ali pa se vsaj ljubiteljsko ne poglabljate malce bolj v astrologjo, verjetno ne veste, da obstajata dve precej različni astrološki praksi. Obe astrološki praksi poznata 12 znamenj, ki so si po opisni 'naravi' sorodni in primerljivi, razkorak med obema praksama se namreč pokaže šele v sistemu izračunavanja.

Prva, t.i. zahodna astrologija temelji na sezonskem ali tropskem zodiaku, poznamo pa jo v Evropi, Ameriki, Avstraliji in večjem delu Afrike, medtem ko je druga, t.i. hindu ali vedska astrologija, utemeljena na sideralnem zodiaku, ki upošteva dejasnki položaj zvezd in jo nadvse čislajo na vzhodu, še posebno v Indiji.

Tako indijska kot zahodna astrologija začenjata svoj zodiak s prvo stopinjo Ovna in ga končata z zadnjo stopinjo Rib, vendar pa si nista enotni glede tega, kje določata to prvo stopinjo Ovna. Indijska astrologija, ki temelji na svetih indijskih tekstih o času, ki nastali pred 5000 leti, se ravna po dejanskem položaju astronomskega ozvezdja Ovna, ki se v času in prostoru spreminja, medtem ko zahodnjaška v svojih izračunih tega položaja ne spreminja že 2000 let, prvo stopinjo Ovno pa je enostavno fiksirala na dan pomladanskega enakonočja in to navkljub danes znanemu dejstvu, da Sonce zaradi počasnega vrtenja nagnjene Zemljine osi ni vsako leto na istem mestu. Še več. Točka pomladnega enakonočja počasi drsi nazaj. Na letni ravni se ta pomik zdi upravičeno zanemarljiv, vendar pa v seštevku zadnjih dveh tisočletij, kar obstaja zahodnjaška astrologija, ta nanese že skoraj 24 kotnih stopinj. V osebnih astroloških natalnih kartah bi to za mnoge pomenilo, da bi po vedski astrologiji njihovo natano Sonce padlo v znamenje pred tem, ki ga danes smatrajo za svoje osebno horoskopsko znamenje.

Analizirajmo to na praktičnem primeru:

 • Recimo, da je nekdo rojen 25. maja kateregakoli leta. Po zahodnjaški astrologiji bi za tega človeka avtomatsko rekli, da je po horoskopu Dvojček, ker se je v tem znamenju tisti mesec nahajalo natalno Sonce. No, v resnici pa je bilo Sonce astronomsko na ta datum v znamenju Bika. Po astroloških tradicijah naj bi bili Dvojčki zračno znamenje, zanje pa naj bi bilo značilno nagnjenje k intelektualnemu delu in velika komunikativnost, medtem ko Bik velja za zemeljsko znamenje, ki mu astrologi pripisujejo veliko praktičnih lastnosti. Gre skratka za dve zelo drugačni, celo diametralno nasproti znamenji. In če na ta način na novo preverimo (zahodnjaške) horoskope vseh naših znancev, prijateljev in bližnjih, bi lahko našli veliko ljudi, ki so celo svoje življenje napačno okarakterizirani kot pripadniki določenih znakov (glede na natalno Sonce).

astro

Preverite, kaj ste po Djotišu!

V nadaljevanju preverite, v katero znamenje pade vaše natalno Sonce po indijski astrologiji, ki ji mnogi pripisujejo, da je naprednejša in bolj eksaktna od nam bolj znane zahodnjaške astrologije. Bolj pozorni bralci boste opazili tudi, da prihaja do razlik tudi pri nekaterih vladarjih znamenj, v kolikor pa si boste dali izdelati natalno karto, boste ugotovili, da je ta tudi na pogled videti drugačna od tipičnih zahodnjaških kart v obliki kroga.

In ker je po Djotišu za astrološko okarakteriziranje človeka bolj kot sončno znamenje pomembno znamenje, ki je v času rojstva vzhajalo (torej Ascendent), dodajamo še opise ascendentnega znamenja, čeravno boste tega morali preveriti v izračunu po Djotišu (brezplačno si lahko položaj Lagne (ascendenta) izračunate tukaj), saj se Ascendent spreminja na vsaki dve uri tekom vsakega dneva, zato se astrologom ne zdi prav nič čudnega, če sta si dva človeka, rojena na isti dan, v isti bolnišnici, a ob drugi uri dneva lahko tudi zelo zelo različna.

In še to:

 • če vas bo kdo vprašal, kaj ste po Djotišu, mu boste morali odgovoriti tisto drugo: namreč to, kar ste po djotiš ascendentu!

Ste zdaj še bolj zmedeni? Mi tudi :D

Osnovne značilnosti po Djotišu!

Oven

 • Po Djotišu Meša: 15. april – 15. maj
 • Vladar znamenja: Mars

Duh Sonca v Ovnu si želi biti na vseh področjih prvi. Je pravi pionir, originalen v svojih idejah, iniciator in osvajalec. Znamenje, ki mu vlada ambiciozni in borbeni Mars, zna biti tudi do skrajnosti sebičen, vendar pa vedno tudi zelo iskren. Če je tako položeno Sonce dobro aspektirano, je človek pravi herojski vitez, ki se s svojim celim bitjem posveča zmagi - naj bo v vojni ali športu.

Ste Oven po Djotišu?

Ascendent v Ovnu: Ljudje s takšnim ascendentom so zelo aktivni, atletsko grajeni in po naravi zelo tekmovalni. Čustveno so navezani na mamo, moški s takšnim ascendentom pa imajo pogosto zelo lepe žene, srečo v zakonu in veljajo za tiste, ki doma nosijo hlače. V poslu se smelo soočajo s preprekami in zlepa ne vdajo.

Bik

 • Po Djotišu Vrišabha: 16. maj – 15. junij
 • Vladar znamenja: Venera

Duh Sonca se želi udejaniti na področju materialnega bogastva, čutne lepote, družbene harmonije in senzualnega zadovoljstva. Ta človek je konformist. Je varčen in zna odlično rokovati s financami.

Ste Bik po Djotišu?

Ascendent v Biku: To so zelo praktične in prizemjene osebe. Mentalno so okupirane z materialnimi vidiki življenja in si predvsem želijo ustvariti svoje malo, bogato kraljestvo na zemlji. Po tradiciji so blagoslovljeni z inteligentnimi otroki, a ker znajo biti deloholiki, za negovanje odnosa z njimi pogosto nimajo veliko časa. Ljubezensko razmerje sprva temeljuji na strasti, kasneje pa jim zakon postane breme in kompromis.

Dvojčki

 • Po Djotišu Mituna: 16. junij - 15. julij
 • Vladar: Merkur

Duh Sonca si želi biti v centru komunikacije, debate in izmenjave mišljenj. Tako položeno Sonce ima veliko javnih osebnosti, politikov in ideologom, ki s svojo veščo retoriko znajo druge prepričati v svoj prav. To so mentalno fokusirane, nemirne in neprestano zaposlene osebnosti sicer prijetnega videza.

Ste Dvojček po Djotišu?

Ascendent v Dvojčkih: To so ljudje, ki si želijo naenkrat biti na petih različnih koncih in najbolj neverjetno je to, da jim to skoraj tudi uspe. V materialnem oziru so iznajdljivi, čeravno so finačno nagnjeni k nenadnim vzponom in padcem. Njihove komunikacijske veščine so izjemne, nadvse uspešni pa so v množičnih medijih. Običajno si najdejo partnerja, ki je filozofsko in idealistno nastrojen, v njihovih razmerjih pa neredko manjka strasti.

Rak

 • Po Djotišu Karkata: 16. julij - 15. avgust
 • Vladar: Luna

Duh Sonca si želi biti neprestano v središču živahnega družinskega okolja in je na sploh zelo družinski človek. V poslu so to pravi borci, njihov uspeh zato zagotovo pride, čeravno morda z zakasnitvijo.

Ste Rak po Djotišu?

Ascendent v Raku: Tem ljudem je družina najboj pomembna, prav tako zelo spoštujejo vrednote, ki so se jih navzeli v svoji matični družini. Še posebno spoštujejo avtoriteto očeta in neredko nadaljujejo njegovo kariero. Želijo si veliko in lepo urejeno bivališče, za kar so sposobni veliko in pridno delati. Do otrok imajo zaščitniški odnos, poročijo pa se relativno pozno. Moški s takšnim ascendentom se neredko vežejo s starejšimi ženskami, medtem ko si ženske rade izberejo starejše moške od sebe.

Lev

 • Po Djotišu Simha: 16. avgust - 15. september
 • Vladar: Sonce

Duh Sonca se odlično počuti v središču političnega dogajanja, kjer je veliko drame in napetosti. Blizu so mu igra, igralstvo in šport. To so relativno kreativni posamezniki, katerih samozavest raste v skladu z glasnostjo aplavza in komplimentov, ki so jih deležni. So nekoliko kraljevski in karizmatični posamezniki. Radi se družijo z elitneži in prezirajo plebejsko maso.

Ste Lev po Djotišu?

Ascendent v Levu: To so zelo ponosne in samozavestne osebe, ki so rojene za to, da v družbi dominirajo in nase vlečejo pozornost. Ne govorijo veliko, razen če niso sprovocirani. So zelo zaščitniško orientirani do svojega doma in še posebno navezani na svojo mamo. V življenju si nakopljejo kar nekaj sovražnikov. Njihovo ljubezensko razmerje je neredko na nek način povezano s poslom ali kakšen drug interes. So zelo principielni in ekstremistično zagovarjajo ideje, v katere verjamejo.

Devica

 • Po Djotišu Kanja: 16. september - 15. oktober
 • Vladar: Merkur

Duh Sonca vleče tja, kjer so krize, konflikti, izkoriščanje, revščina, bolezen ter vseh vrst socialnih in kemijskih onesnaženj. Tak položaj Sonca je zato odličen za zdravnike in kritike. Ti ljudje so pravi mojstri analitičnega mišljenja.

Ste Devica po Djotišu?

Ascendent v Devici: To so zelo kritične osebe tako do sebe kot do drugih. Okupirane so z detajli in obsedene s čistočo. Pri njih mora biti vse na točno določenem mestu. Neprestano iščejo ravnotežje v življenju. Lahko so odlični pisci, saj znajo svoje misli odlično izraziti v pisano besedo. Njihov odnos do družine je nekoliko filozofski, pogosto pa je vsaj eden od staršev zelo izobražen ali pa zelo religiozen. V ljubezni iščejo partnerja, ki je podoben bodisi njihovemu očetu ali materi. Bolj kot prijateljem so zapisani svoji družini.

Tehtnica

 • Po Djotišu Tula: 16. oktober - 15. november
 • Vladar: Venera

Duh Sonca si želi biti v središču vseh vrst dogovorov. Naj gre za pogodbe, sklepanje zakonskih zvez ali pravne zadeve. Ti ljudje vseskozi tehtajo, razmišljajo in v iskanju najbolj pravičnega iščejo optimalne kompromise. Najbolj pomembno od vsega se jim zdijo harmonični človeški odnosi, Venera pa v njih budi tudi velike estete.

Ste Tehtnica po Djotišu?

Ascendent v Tehtnici: Ti ljudje imajo v življenju radi ravnovesje in harmonijo. Premorejo dober okus in so umetniško talentirani. Zanima jih okultno in življenje po smrti, neredko pa vedo tudi za posebne družinske skrivnosti, o katerih ne bodo nikoli nikomur niti črhnili. V svoji matični družini so se naučili živeti po strogih pravilih. So odlični arhitekti, dizajnerji, pa tudi medicinci.

Škorpijon

 • Po Djotišu Vriščika: 16. november - 15. december
 • Vladar: Mars (po zahodnjaškem bi bil Pluton)

Duh Sonca si želi biti v centru misterije. Je pravi raziskovalec, včasih tudi okultnega. Ljudje s takšnim Soncem so odlični detektivi, pa tudi vojaki in generali. So zelo samozaestni, intuitivni in zelo aktivni. Ko si nekaj vbijejo v glavo, bodo to tudi dosegli, pa čeprav bi morali pri tem tudi grdo manipulirati. Druge zlahka kontrolirajo in imajo nanje močan vpliv.

Ste Škorpijon po Djotišu?

Ascendent v Škorpijonu: Ti ljudje verjamejo, da cilj opravičuje sredstva. V mladosti se neredko podajajo v skrivne, prepovedane in včasih tudi nevarne vode. Neredko so rojeni v družino intelektualcev, pogosto pa tudi podedujejo bogastvo, ki je zraslo iz posla in špekulacij. Velik uspeh jih čaka, če se posvetijo izobrazbi. Običajno imajo privlačne zakonske partnerje in so zelo strastni, a tudi ljubosumni.

Strelec

 • Po Djotišu Danuša: 16. december - 14. januar
 • Vladar: Jupiter

Duh Sonca se usmerja v humanistično filozofijo, tem ljudem pa za časa življenja neredko uspe doseči višje ravni zavesti. To so učitelji, pridigarji in boemi, ki imajo poseben pogled na svet. Naravnost potrebujejo ideal, v katerega lahko verjamejo, včasih pa celo verjamejo, da lahko s pomočjo svojih prepričanj rešijo vsak problem v življenju. Zaradi svojega optimizma in entuziazma so pogosto zgled drugim.

Ste Strelec po Djotišu?

Ascendent v Strelcu: Ti ljudje pogosto verjamejo v višjo silo. Izhajajo iz tradicionalne družine, katere vrednostni sistem se vanje za vedno zapiše. Poročijo se relativno zgodaj, njihov partner pa je pogosto mladostnega duha in intelektualno radoveden. Med njimi so pogosto sodniki in pravniki, saj imajo dober občutek za to, kaj je prav in kaj narobe.

Kozorog

 • Po Djotišu Makara: 15. januar - 14. februar
 • Vladar: Saturn

Duh Sonca se usmerja v upravljanje z družbenimi strukturami in ustanovami. Zelo ga zanimajo pravila, zakoni in razume principe birokracije. Ti ljudje so zelo disciplinirani, organizirani, marljivi in korektni. Zlepa ne odstopajo od dogovorjenega in rutine ter zelo spoštujejo pravila. To je zelo praktičen in zemeljski tip človeka.

Ste Kozorog po Djotišu?

Ascendent v Kozorogu: Neredko trpi zaradi kompleksa podcenjenosti in je neprestano na preži, da bi ne naredil česa narobe. Ti ljudje radi vodijo podjetja iz ozadja in tako postanejo nekakšne sive eminence. V ljubezni si poiščejo takšnega partnerja, ki bo zanje po materinsko poskrbel. Lahko so zelo religiozni in imajo zelo razvito duhovno življenje.

Vodnar

 • Po Djotišu Kumbha: 15. februar - 14. marec
 • Vladar: Saturn (po zahodnjaškem bi bil: Uran)

Duh Sonca je v tem znamenju v izgonu, zato človeku manjka značilnega egocentrizma in je zanj nasploh značilna nekakšna razpuščenost v obliki ekscentričnosti in velikega svobodoljubja. Ti ljudje lahko veliko dobrega naredijo za družbo, v kateri živijo, a veliko premalo zase osebno. Tak položaj Sonca je odličen za posle povezane z računalništvom, saj je človek bistrega uma in tehnično vešč.

Ste Vodnar po Djotišu?

Ascendent v Vodnarju: Ti ljudje želijo vedeti, kako stvari funkcionirajo. Zanima jih skoraj vse, zato so to odlični znanstveniki in astrologi. V svoji primarni družini se lahko čutijo zapostavljene. Partnerja, če si ga najdejo, si izberejo iz statusnih razlogov ali pa zato, ker je to dobro za njihovo kariero.

Riba

 • Po Jodišu Mina: 15. marec - 14. april
 • Vladar: Jupiter (po zahodnjaškem bi bil tudi Neptun)

Duh Sonca si želi biti v sferi nadnaravnega in meditativnega. Vseskozi je prisotno hrepenenje po drugih svetovih in jasnemu vpogledu onkraj. Človek ne priznava omejitve časa, zato se zdi, da nekako ni iz tega sveta. Izogiba se biti v centru pozornosti, ne mara gneče in prezira domišljavost tega sveta. Najraje se umakne v mir in tišino. Bolj ga privlačijo izolirana in oddaljena mesta, kjer neredko najde svojo srečo.

Ste Riba po Djotišu?

Ascendent v Ribah: To so spiritualni in dobri govorniki. Če naj bi jih snov, ki se je morajo naučiti, pritegnila, jih mora čustveno angažirati. So dobri pisci. Njihovi partnerji so običajno praktični in realni, kar jim pomaga, da se lažje znajdejo v svetu. Uspeh doživijo v tujini.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu