Barve in njihov pomen v svetu magije

Barve in njihov pomen v svetu magije (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
10. 4. 2018

Pomlad se je začela, in kot se spodobi, nas v naslednjih tednih čaka pravi razcvet vseh možnih barvnih odtenkov. Pokukajte v naravo, kjer se skrivajo vsi ti barvni zakladi.

V svetu magije imajo svoje poslanstvo tudi barve. Ko zbiramo na primer cvetlice za določen čar ali svečko, ki nam bo pomagala pri izvedbi rituala, se opremo tudi na pomen barve.

Bela

Ko ne vemo, katero barvo bi uporabili, uporabimo belo. Predstavlja energijo čistosti, ženske energije, močno je povezana z energijo Lune in ponedeljkom, zato se navadno v ritualih uporablja na ta dan. Njena domena je število 0, torej popoln začetek in konec obenem, povsem nevtralna energija. Ker je povezana z vzhodom, je dobro belo svečko postaviti v ta del doma. Belo obleko, belo svečko in belo cvetje uporabite takrat, ko želite zaščititi in očistiti svoj prostor, ko želite duhovno moč, pravičnost, zdravljenje. V svetu rastlinja jo lepo opišejo mandelj, dalija, rožmarin, žajbelj, lilije, praproti .

Rdeča

Je barva energije ognja in Marsa. Predstavlja moško esenco, južno stran neba, kraljuje torku in številu 5. Energetsko jo povezujemo s prvo čakro. Spodbuja energijo in vitalnost. Magično prebuja strast, življenje, rojstvo, voljo pa tudi ego, jezo in agresijo, zato jo je treba v ritualih previdno uporabljati. Vsekakor pa bo kombinacija bele in rdeče zelo dobro učinkovala za vse, kar želite dobro prečistiti in zaščititi. Rastline, ki nosijo njeno moč: sončnica, pegasti badelj, česen, koruza, vrtnica, hibiskus, čili paprike.

Roza

Najboljša barva za krepitev ljubezni do sebe in drugih je roza. Vsebuje tudi močno esenco, da premaga kakršnokoli zlo. Je predstavnica ognja in južne smeri neba, vlada petku in Veneri. Mesto pa ima v naši srčni čakri. Spogleduje se tako z energijo števila 1 kot z 0. V magičnem svetu spodbuja romanco in resnično ljubezen, prijateljstvo; je tudi barva ženskosti, časti, službe. V obliki rastlin jo zaznamujejo zimska češnja, vijolica, bazilika, koriander.

Oranžna

Spodbuja koncentracijo, privlačnost, sočutje, predstavlja toploto, moč, blaginjo, odvrača od lenobe. V sebi ima energijo Sonca, Merkurja in Marsa, tako se oranžna krasno ujema z nedeljo, torkom in sredo. Energetsko jo najdemo v drugi čakri. Predstavlja element ognja in južno stran neba. Skozi rastlinje jo boste krepili z janežem, limonino lupinico, regratom, ožepkom, brinovimi jagodami, belo omelo, sivko, češnjo. Vibrira s številom 2. Je prva in zadnja barva na nebesnem svodu.

Rumena

Je močno povezana z našim intelektom. Predstavlja energijo zraka in nebesno smer vzhod. V sistemu čaker zaseda področje solarnega pleteža ali 3. čakre. Prestavlja našo dušo. Uporabimo jo pri čarih za prijateljstvo, za dvigovanje samozavesti, boljše komunikacije, učenje, privlačnost, ustvarjalnost, aktivnost, tudi zdrav­ljenje. Resonira s številom 3. Rastline, ki jih lahko uporabite za dvig rumene barve, pa so: ognjič, lovor, kamilica, šentjanževka, begonija, geranija, žafran, marjetica, sončnica.

Zelena

Vse, kar spominja na blaginjo in denarne zadeve, je povezano z zeleno. Prav tako pa tudi moč zdravljenja. Vladata ji Venera in Merkur, resonira pa s številom 4. Povezana je z elementom zemljo in severom. Priključimo jo v vse rituale, kjer želimo povečati plodnost, dotok denarja, ko delamo rituale sreče, za blagoslov otrok. Skozi rastlinje jo boste največ pridobili, če boste uporabili brezo, materino dušico, bezeg, klinčke, sporiš, mačjo meto.

Modra

V sebi ima višjo modrost, resnico. Je pa tudi barva zvestobe, sproščenosti, zdravi glavobole, izboljšuje intuicijo in božansko komunikacijo. V sebi nosi element vode, najbolje pa se znajde na zahodni strani neba. Resonira s številom 3. Svoje mesto ima na področju grla in grlene čakre. Če boste želeli z rastlinjem povečati učinke modre barve, potem uporabite nagelj, kovačnik, lesko, cipreso, aloe vero, hrastov mah ...

Besedilo: Tamara Ferenc // Fotografija: Shutterstock