Bela omela - za druide je veljala za sveto rastlino

Bela omela  - za druide je veljala za sveto rastlino (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
14. 12. 2017

Čeprav je bela omela zajedavka, so jo številna ljudstva doživljala kot nadvse čarobno rastlino, ki ima vsestranske moči, podari zdravje, ljubezen in srečo.

To, da prav v tem letnem času ostaja na drevesih s snežno belimi cvetovi, ko vse drugo listje odpade, drevesa, rastline in vsa narava pa ležejo k počitku, je dala starodavnim ljudstvom misliti o tem, kakšne posebne moči ima. Od nekdaj je tako predstavljala luč sveta v tem temnem delu leta in hkrati simbolizirala mir, spravo, prijateljstvo in ljubezen, obenem pa je dala upati na novo pomlad, ko življenje navdahne nov elan in energija.

Sveta za Druide

Druidi, verjetno tudi na naših tleh, naj bi jo močno častili, zlasti če je rasla na hrastu, ki je predstavljal izjemno moč. Bili so prepričani, da jo je tja zasejala božja roka, zato so jo povezovali z nesmrtnostjo. Navadno so jo rezali ob poletnem solsticiju ali pa takrat, ko je luna začela nov ciklus in je bila stara ravno šest dni. Rastlino je bilo treba odrezati z enim rezom in z zlatim srpom, pri tem pa ni smela pasti na tla. Uporabljali so jo v obred­ne namene za zdravljenje, priklic ljubezni in za zaščito.

Magična uporaba

Bela omela velja za eno najbolj srečnih rastlin, s katero prikličemo ljubezen, srečo in obilje. Vrečko z njeno vsebino je treba nositi kar s seboj, lahko pa jo dodate tudi v denarnico za povečanje svojih financ. Amulete in nakit, ki je bil narejen iz njenega lesa, so uporabljali kot zaščito in za zdravljenje. Tudi čarovne palice iz lesa bele omele so imele posebno veljavo in moč. Polagali so jo tudi v zibelke, da bi škrati ne ukradli ali zamenjali otrok. Če je bila postavljena v spalnico, je poklonila prijetne sanje, nekaj njenih jagod pa so vedno dodali čarom za ljubezen. Sok ali čaj naj bi povečeval plodnost pri mladih ženskah, moškim pa naj bi pomagala pri lovu.

Poljubite se pod njo

Svojo ljubezen je treba poljubiti pod belo omelo, da ljubezen tako ostane mlada in živahna in ne usahne. Ponekod, zlasti v Veliki Britaniji, poznajo običaj poljubljanja pod belo omelo prav na novega leta dan, zato da bo ljubezen žarela tudi v prihodnjem letu. Belo omelo lahko uporabljamo tudi kot kadilo in jo žgemo, na ta način nam odganja vse zlo. Če si kdaj zaželite, da bi postali nevidni, jo morate nositi okoli vratu.

Povezana s svetlobo

Od nekdaj so jo uporabljali v obredu in v zahvalo za prihod Boga svetlobe, ki so ga praznovali v dneh okoli zimskega solsticija, na tej osnovi se je razvil kasnejši krščanski praznik božič. Bila je namreč del ritualnega 'zelenja', ki je že nakazoval prihod pomladi, prihod obilja, in ker ne raste v zemlji, je bila resnično prav nebeška. Kot izjemna prinašalka luči velja za pravi blagoslov, če jo imamo v svojem domu. Letos lahko z njo praznično okrasite dom ali pa vsaj eno vejico postavite na vhodna vrata za dobre vibracije, zaščito in ljubezen. Če jo boste postavili na svoj oltar, bo prinašala blaginjo v Venerinem letu, letu 2018. 

Fotografija: Shutterstock, Amara Ferenc

Priporočamo