Brazilski šaman razkriva temno stran novodobne "mantre" o pozitivnem razmišljanju

Brazilski šaman razkriva temno stran novodobne "mantre" o pozitivnem razmišljanju (foto: Photo by F on Unsplash) Photo by F on Unsplash
29. 1. 2021

Zagotovo ste velikokrat - še posebej takrat, ko ste bili nekoliko poklapani - slišali, da morate na življenje gledati pozitivno. Da se bodo vaši cilji uresničili, če si jih boste le dovolj močno vizualizirali. Pa nam to res omogoča bolj pomenljivo in izpolnjujoče življenje? Brazilski šaman se s tem ne strinja.

Rudá Iandé, brazilski šaman, razlaga temno plat pozitivnega razmišljanja. Pravi, da se v veliko knjigah o tej temi ponavljajo ene in iste besede: "Spremenite svoje misli in spremenili si boste življenje." Ko bi ta mit deloval vsaj za polovico ljudi, ki so ta način življenja že preizkusili, na svetu ne bi bilo dovolj prostora za uresničitev vseh sanj ali za vse milijarderje, ki bi zaslužili s pozitivnim mišljenjem.

Trdi, da je vseprisotna "mantra" pozitivnega razmišljanja nekakšna novodobna vera v Božička. Vse, kar moraš storiti je, da na list napišeš seznam želja in si predstavljaš, da se bodo uresničile. Za vse ostalo bo poskrbelo vesolje. Tehnika deluje tako, da si predstavljamo, da se nam je želja že uresničila in ta naj bi se kasneje materializirala. To početje je naporno in neučinkovito.

Pozitivno mišljenje vas uči zanemarjanja čustev

To početje vas v resnici uči, kako hipnotizirati samega sebe in ignorirati svoja čustva. Svojo zavest začnete zaklepati v mehurček, kjer obstaja le vaš "višji jaz" – vedno vesel, nasmejan in nepremagljiv. Življenje v takem prepričanju sicer kratkoročno dobro vpliva na vaše počutje, vendar se bo ta mehurček enkrat zagotovo razpočil. Vsakič, ko se silite biti pozitivni, negativnost raste od znotraj. Negativne misli lahko zanikate ali zatrete, vendar pa se jih tako en boste znebili.

Življenje je polno sprememb in izzivov. Spopadanje s temi izzivi v nas vsak dan sproži različne občutke in misli – med drugim tudi žalost, jezo in strah. Tem mislim se ne smemo izogibati. Če zanikamo svoja čustva, delu sebe govorimo: "Slab si. Ne bi smel biti tukaj." Tako v mislih postavimo zid in naš um se razcepi. Ko presojate, kaj je sprejemljivo in kaj ne, je polovica vaše osebnosti zavrnjena. Ves čas bežite pred to slabo polovico. Tako vedenje dolgoročno lahko privede do bolezni, depresije in anksioznosti.

Tako močno se trudimo, da bi bili srečni, a bolj kot se trudimo, bolj smo razočarani. Razočaranje v kombinaciji z izčrpanostjo pa velikokrat vodi v depresijo. Ko bijemo boj s samim seboj nastopi depresija, saj naši cilji niso usklajeni z našo resnično naravo.

Vojna s samim seboj

Če življenja nočete preživeti v vojni s samim seboj, sprejmite vse vidike svoje osebnost in svojih potencialov. Svoje občutke in misli nehajte deliti na pozitivne in negativne, saj ne moremo vedno potegniti jasne črte. Čustva, ki nam predstavljajo največji izziv, imajo v našem življenju zelo pomembno vlogo. Žalovanje lahko prinese sočutje in jeza nas lahko spodbudi, da prestopimo meje svojih zmožnosti. Namesto da ta čustva zatirate in se borite proti njim, jih sprejmite.

"Pri meni je nasvete iskalo veliko ljudi, ki so želeli postati uspešni. O uspehu so razmišljali kot o oazi sreče, kjer lahko mirno počivajo in si oddahnejo od strahu pred neuspehom. A ta oaza na koncu velikokrat izkaže le za privid, ki izgine v trenutku, ko se mu približamo. Svetujem vam, da storite obratno od pozitivnega mišljenja. Poskusite si predstavljati najslabši možen izid in raziščite, česa se pravzaprav tako močno bojite. Če storite to, bo strah izpuhtel, ugotovili boste, da lahko po vsakem padcu ponovno vstanete in poskusite ponovno. Iz teh izkušenj se boste učili. Ko vas bo nehalo gnati pomanjkanje, boste lahko začeli življenje resnično uživati in vaša kreativnost se bo razcvetela," priporoča brazilski šaman.

Sprejmite kontrast življenja

Ko sprejmete celoten spekter samega sebe – tudi svojo žalost, jezo, negotovosti in strah – bo vsa energija, ki ste jo prej porabili v boju proti tem čustvom, sedaj na voljo na življenje in ustvarjanje. Čustva so gonilo življenja in ta moč vam bo na voljo šele, ko boste sprejeli njihovo celovitost. Čustva bojo našla naravno ravnotežje.

Ljudje radi sanjamo. Veliko teh sanj se nam uresniči, a vseh ne bomo mogli nikoli doseči. In veliko bolj pomembno kot to, koliko ciljev dosežemo je to, kakšno življenje živimo ta trenutek.

Povzeto po zapisu Rudá Iandé - Thepowerofideas.ideapod.com
Foto: F on Unsplash, Chris Barbalis on Unsplash, Andrew Neel on Unsplash

Priporočamo