Budistični napotki o tem, kako doseči pravo ljubezen

Budistični napotki o tem, kako doseči pravo ljubezen (foto: Profimeida) Profimeida
13. 9. 2020

Tudi vi mislite, da je svet ponorel? Ali hrepenite po mirnem kotičku, kjer bi se počutili zadovoljno in varno? Če ste odgovorili z da, vam lahko pridejo prav nauki vietnamskega mojstra zena. Priljubljeni budist Thich Nhat Hanh ima odgovore za zadrege razvitega sveta, nastale zaradi vsesplošne odtujenosti.

Hanov prijazen in nežen glas je varljiv, kajti prekriva ostrino misli. Hanh namreč govori brez izmikanja, ne hodi kot maček okrog vrele kaže in z bistrim razumom umirjeno opozarja na bremena novodobnega kapitalizma, ki uničuje socialne vezi ter ljudi ves bolj oddaljuje in tišči v stisko. Včasih se zdi, da nas je zaneslo že tako daleč stran, da smo pozabili celo, kaj je ljubezen. Največkrat jo povezujemo s čustvenimi izjavami in jo pristransko povzdigujemo. Želimo si najti pravo ljubezen, hkrati pa se v notranjem svetu bojimo, da nam bo spodletelo. Žal nas niti ne prešine resnica, da je ljubezen preprosta in na voljo ob vsakem času.

Resnična ljubezen ni nagrada, ki jo zadenete na loteriji in nato v vrečki odnesete domov življenje, polno ljubezni in zadovoljstva. Potrošniška družba nas je tako zaslepila, da smo izgubili glavo in ne dojemamo več preprostosti čustev. Zato potrebujemo glas razuma. Han ga premore. Po njegovem ima ljubezen štiri sestavine, a preden se loti razlage posameznih sestavin, začne predavanje s presenetljivo definicijo: »Resnična ljubezen je tista, ki osrečuje oba, vas in vašega partnerja.« Kako preprosto!

Štiri sestavine resnične ljubezni

1. Ljubeča prijaznost

Ljubeča prijaznost je sposobnost, da čutite veselje in srečo, in da znate ta občutek pričarati tudi drugim. »Resnično ljubite le takrat, ko ustvarjate srečo zase in za druge. To ni posebno težko. Vdihnite, premislite in poglejte okrog sebe, pa boste prepoznali veliko priložnosti za srečo in veselje,« pravi Hanh.

2. Sočutje

Sočutje je zmožnost, da manj trpite in pomagate še drugim, da omilijo svoje trpljenje. Ali drugače povedano: zmožnost, da najdete način, kako lahko drug drugemu zmanjšate bremena. »Ste vedeli, da obstaja umetnost trpljenja? Če obvladate kako trpeti, boste sčasoma trpeli vse manj. Znanje lahko uporabimo za boljše razumevanje in pripomoremo, da tudi drugi trpijo manj,« razlaga Hanh.

3. Veselje

»Če ljubezen ne ustvarja veselja, ni ljubezen. Če ljubezen vsak dan druge spravlja v jok, ni ljubezen. Če vam ljubezen vsak dan prinaša bolečino, ni ljubezen. Prava ljubezen prinaša veselje vam in vašim bližnjim,« uči Hanh. Torej, če lahko druge spravite v smeh, je to veselje in hkrati ljubezen. Ustavite se za trenutek in preverite, koliko smeha je v vašem življenju. V smehu je namreč skrit dragulj prave ljubezni.

4. Vključenost

V pravi ljubezni ne meje med tistim, ki ljubi, in tistim, ki je ljubljen. »Ko se prikloniš pred Budo, ni meje med tistim, ki se klanja, in tistim, pred katerim se klanja. Zato je njuna komunikacija popolna. V pravi ljubezni je trpljenje enega tudi trpljenje drugega in sreča enega je sreča drugega,« trdi Hanh. Bistvo tega nauka je, da ni ne posamične muke ne posamične sreče, ampak si vse delimo.

»Začnite pri sebi in svojem partnerju, ko boste osvojili koncept prave ljubezni, se bo vaše srce odprlo in raslo, kmalu boste lahko svojo ljubezen razširili na vse druge. Brez izključevanja. Takšna vrsta ljubezni je neomejena in osnova za neizmerno srečo,« ob koncu predavanja svetuje Hanh.

Kaj menite o Hanhovih naukih? Mislite, da ste sposobni takšne ljubezni?

Vir: HackSpirit