Črni bezeg - energetsko predstavlja celovitost

22. 11. 2017 | Vir: Jana
Deli
Črni bezeg - energetsko predstavlja celovitost (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Črni bezeg ima moč, da lahko prečka in povezuje most med fizičnim in duhovnim svetom.

Energetsko predstavlja celovitost, ki je upodobljena kot boginja smrti in regeneracije. Ta ščiti celoten življenjski ciklus; tako tiste, ki so ravnokar prišli, in tiste, ki odhajajo v bivanje v drugih dimenzijah. Predstavlja žensko esenco, Venero in element vode.

Povezava s smrtjo

Črne bezgove jagode so uporabljali v ritualih, ko so želeli komunicirati z onostranstvom, saj so jih vedno povezovali s smrtjo. Vejice z jagodami so zlasti v anglosaksonskem svetu namestili v krste ob pokopu svojih najdražjih, da bi ti imeli dobro zaščito in miren prehod v podzemlje.

Zaščita pred duhovi in klicanje njih

Spomladi nas bezeg s svojimi belimi cvetovi spomni nase s čudovitim, a posebnim vonjem. Jeseni nam podari majhne črne jagode, ki so prav tako kot celotna rastlina zelo zdravilne. V čaranju jagode veljajo za močno čarovno sadje, ki so ga uporabljali za zdravljenje in blagoslov, pa tudi za kletve in privabljanje duhov.

V starih zapisih je navedeno, da grma črnega bezga nikoli ni zadela strela, zato so verjeli, da če je rasel zraven hiše, je varoval tudi njo. Staro prepričanje je tudi bilo, da se grm ne sme nikoli posekati, saj naj bi njegov duh prišel ven in bi tistega, ki ga je posekal, lovil ter mu prinašal smolo, ki se je velikokrat kazala kot zobobol.

V njem bivajo čarovnice

Če njegove bele cvetove prerežemo, prikaplja rdeči sok, zato so včasih menili, da je to znak, da v njem živijo čarovnice. Pred rezanjem vej so tako glasno izgovorili nasled­njo priprošnjo: »Gospa Bezga, dajte mi od svojega lesa, in ko postal sam bom drevo, vam bom dal jaz mojega.« Priprošnjo so izgovarjali počasi in glasno, tako da bi duh čarovnice še imel čas zapustiti svoje bivališče. Ker je bil bezeg vedno močno povezan s čarovnicami, so iz njega čarovnice in čarovniki izdelovali svoje čarobne palice.

Čarovna uporaba

Zlo ne more do nas, če bezeg nosimo s seboj, prav tako, če vejico obesimo nad vrata in okna doma, bo varoval dom pred zlom. Bezeg naj bi imel tako moč, da naj bi zlobnega čarovnika, ki bi želeli komu škodovati, svoje uroke pozabil in jih popolnoma opustil.

Bezgove jagode in liste raztresemo po hiši, posesti in povsod tam, kjer želimo blagosloviti ljudi, prostor, kraj. Da bi preprečili revmatizem, je treba na bezgovi veji narediti tri ali štiri vozle in jo potem nositi s seboj v žepu. Bradavice se odpravijo tako, da jih je treba podrgniti z zeleno bezgovo vejico, jo nato zakopati v blato in pustiti zgniti.

Če je bezeg prisoten na poroki, prinaša veselje in srečo mladoporočencema, nosečnice pa poljubljajo bezeg, da bi bili njihovi otroci srečni. Za dober in miren spanec pod blazino položite bezgove jagode.

Besedilo: Nina Kasandra Klun // Fotografija: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan