Čudež Bernieja Sandersa v Portlandu in vraževerni ameriški volilni golaž!

Bernie Sanders (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2016

V petek, 24. marca, torej ravno na predvečer velikonočnega vikenda, se je v ameriškem Portlandu sredi velikega predvolilnega shoda neupravičeno podcenjenega demokratskega kandidata Bernieja Sandersa zgodil pravi mali čudež. Vsi, ki ste si do sedaj že uspeli pogledati posnetek, boste priznali, da gre za zares izjemen in nenavaden dogodek.

Donald Trump
Socks (Hillary Clinton)

A kaj se je zgodilo?

Sredi na tisoče nagnetenih podpornikov senatorja 74-letnega senatorja Bernarda Sandersa, ki slovi po svoji dosledni načelni drži in si prizadeva vzpostaviti gibanje, ki lahko izvede politično revolucijo za preoblikovanje države, se je namreč pojavila ptica. In čeprav je bilo nenavadno že to, da se je ta - našemu vrabčku podoben majhen rumeni ptiček - pojavil sredi podija ob govorniškem odru in to v do zadnjega kotička napolnjenem glasnem avditoriju, ni bilo nič v primerjavi s tem, kar je sledilo.

Že to, da je v ZDA vse bolj priljubljen predsedniški kandidat, na ptico odreagiral tako, kot bi v isti situaciji zelo verjetno ne odreagiral noben drug od predsedniških kandidatov, je omogočilo, da je dogodek prerasel v fenomen, ki je v naslednjih dneh znatno premešal celo karte v predsedniški volilni tekmi.

Sanders se je sredi svojega govora namreč pustil zmotiti, ko so ga na malo ptico opozorili njegovi podporniki, ptica pa je njegovo pozornost kmalu 'nagradila' z naravno čudežno 'milostjo'. Naenkrat je poletela naravnost na govorniški oder in pristala naravnost pred Sandersa, kar je občinstvo pospremilo s silnim navdušenjem. Bernie (ki so ga tviteraši v naslednjih dneh preimenovali kar v Birdieja (pri čemer: bird v angleščini pomeni ptica) je s ptičkom za nekaj neverjetno ganljivih trenutkov brez besed, a nadvse priljudno in dobrohotno 'pokramljal'. Ko je pogumni ptiček odletel, pa je dogodek pospremil z besedami: "Mislim, da se je v tem dogodku skrivalo nekaj simboličnega. Čeprav morda ni bilo videti tako, vendar je bil ta ptiček v resnici golob, ki nas je prišel prositi za mir na svetu. Nič več vojn!"

Posnetek je v naslednjih urah in dneh obšel splet, Bernie Sanders pa je po zaslugi dogodka s ptico, ki so ga precej verni, pa tudi vraževerni Američani videli kot nekakšno božje znamenje ali vsaj blagoslov matere narave, zabeležil nekaj zares velikih volilnih zmag (v Washingtonu, na Aljaski in Havajih), po zadnji anketi Bloomberga pa naj bi zdaj celo prvič prehitel tudi Hillary Clinton.

Če bi volile ptice, bi bil zmagovalec ...

Po dogodku mnogi niso pozabili omeniti, da bi se kaj takšnega le težko zgodilo na shodu Donalda Trumpa. A ne zato, ker bi na njegov shod ne mogla zaiti kakšna ptica, temveč zato, ker bi bila njegova reakcija v isti situaciji povsem drugačna, zdi pa se tudi, da ptice tudi sicer drugače reagirajo na Donaldovo prisotnost. Naj samo spomnimo na neljubi dogodek, ko je nastopaški Donald pred meseci želel pozirati za revijo Time z beloglavim orlom, simbolom Amerike ...

Kaj pa Hillary Clinton, ki ji vse manj Američanov verjame, da je iskrena in zaupanja vredna? Glede na to, da je za časa predsednikovanja svojega moža v Belo hišo pripeljala ne le kužka Buddyja, temveč tudi nabritega mačkona Socksa, morda ne bomo nikoli vedeli, kakšne vrste ptička je morda nekoč gostil spodnji govorniški oder ;)

maček

Vraževerni volilni golaž!

Sicer pa, da ne boste mislili, da so simbolika, znamenja in vraževerja prvič del ameriške volilne tekme. Nasprotno. Volilni golaž onkraj luže goji pravo malo tradicijo vraževerij.

Najbolj vraževeren med ameriškimi predsedniškimi kandidati je bil menda kar republikanski kandidat izpred let, senator John McCain, saj si nikoli ne bi dovolil vzeti solnice iz roke drugega človeka, češ da to prinaša nesrečo ..... in s svojim vraževerjem je menda že okužil tudi svojo celotno kampanjo, pa tudi ljudi, ki so delali zanj.

“Ne vem, kje sem pobral to grdo navado,” pravi Brooke Buchanan, senatorjeva predstavnica za stike z mediji. “Ko smo bili s senatorjem pred dnevi v Kansas Cityju, je nekdo omenil, da bomo novembra zmagali. In naenkrat smo, instinktivno, vsi trije potrkali na leseno mizo. Pač, nikoli se ne ve in res ne bi radi izzivali usode. Očitno smo vsi po vrsti zelo vraževerne osebe.”

Tudi njegov višji svetovalec, Mark Salter, je bil hitro okužen:

“Leta 2000 sem si pustil rasti brado in se je nato nisem dotaknil dokler ni bilo kampanje konec. In tudi tokrat se ne bom obril vse do novembra, torej dokler ne bo vse skupaj mimo. To je pač moja mala ‘muha’ ali vraža, če že hočete.”

Nataša Zupanc, foto: profimedia

Priporočamo