Dalajlama: Če kdaj podvomite v svojo vrednost, prisluhnite naslednjim mislim

Dalajlama: Če kdaj podvomite v svojo vrednost, prisluhnite naslednjim mislim (foto: profimedia) profimedia
8. 6. 2021

Niste razpoloženi? Vam gre vse narobe? Potrebujete nekaj vzpodbude? Preberite si naslednje napotke tibetanskega modreca.

Z vami bomo delili nekaj modrih misli, ki vas bodo motivirale, da se boste postavili na noge in od sebe dali, kar morete.

Dalajlama je v knjigi Dnevne meditacije nanizal nekaj odličnih nasvetov za vsakogar, ki mu upada samozavest in ki dvomi v lastno vrednost.

»Človeški potencial je enak za vse. Občutek, da niste vredni, je napačen. Povsem napačen. Zavajate sami sebe. Vsi premoremo moč misli – kaj vam torej manjka? Če imate voljo, lahko spremenite karkoli. Običajno pravimo, da je vsak svoj gospodar.«

Dalajlama torej uči, da smo sposobni narediti in doseči izjemne stvari. Pravi, da se ne smemo ustrašiti težkih časov, saj ravno zahtevne izkušnje gradijo našo notranjo moč.

»Ko se soočimo z resnično tragedijo, se lahko odzovemo na dva načina – lahko izgubimo zaupanje in se oprimemo destruktivnih navad, ali pa izkoristimo izziv za iskanje notranje moči.

Težka obdobja gradijo odločnost in notranjo moč. Skozi hude čase lahko spoznavamo, da je jeza nekoristna, jalova. Namesto da bi se razjezili, raje poskrbimo zase in spoštujmo težave, ki nam z neprijetnimi okoliščinami priskrbijo neprecenljive priložnosti za učenje strpnosti in potrpežljivosti.«

Glavni sestavini take filozofije sta sočutje in prijaznost. Dalajlama zato pravi, da je na poti do sreče ključnega pomena, delati v dobro drugih.

Vsak trenutek življenja je torej priložnost, da ravnamo pozitivno in prispevamo k boljši prihodnosti za vse:

»Včasih, ko srečam stare prijatelje, me snidenje spomni, kako hitro mineva čas. Sprašujem se, ali smo svoj prosti čas pravilno izkoristili ali ne. Pravilna izraba časa je pomembna. Medtem ko imamo to telo in še zlasti neverjetne človeške možgane, je po mojem mnenju dragocena vsaka minuta. Čeprav nimamo nobenega poroštva za prihodnost, naš vsakdanjik poživlja upanje. Ni zagotovila, da bomo jutri ob tem času še tukaj. Mi se za jutri pripravljamo in delamo na osnovi upanja. Zato moramo kar najbolje izrabiti svoj čas. Verjamem, da pravilno izrabimo čas, če se držimo naslednjega: če lahko, delajte v dobro drugih čutečih bitij, če ne morete, jim vsaj ne škodite. Mislim, da je to celotna osnova moje filozofije.

Zatorej, premislimo, kaj je resnično vredno v življenju, kaj mu daje smisel. Na tej osnovi določimo svoje prednostne naloge. Namen našega življenja mora biti pozitiven. Nismo se rodili zato, da bi povzročali težave, škodovali drugim. Mislim, da našemu življenju damo vrednost, ko razvijemo osnovne dobre človeške lastnosti – toplino, prijaznost, sočutje. Potem postane naše življenje smiselno in mirnejše, skratka – srečnejše.«

Če se morda sprašujete, kakšen je namen vašega življenja, ali če morda dvomite v lastno vrednost, pomislite, kaj dobrega lahko naredite za druge. Ali kot je to nekoč ubesedil Gandi: »Našli se boste, ko se boste izgubili in služili drugim.« Sleherni človek ima moč misli in sposobnost, da prispeva pomembno spremembo v svojem in v življenju drugih.

Še sklepna misel tibetanskega misleca, ki vam bo v pomoč in motivacijo pri izpolnjevanju vaše misije:

»NIKOLI NE OBUPAJTE. Naj se zgodi karkoli. Nikoli se ne predajte. Okrepite svoje srce. V vaši državi se preveč energije porabi za razvoj uma namesto srca. Bodite sočutni, ne zgolj do prijateljev, ampak do vseh. Bodite sočutni. Delajte za mir v svojem srcu in v svetu. Delajte za mir. In ponavljam: nikoli ne obupajte. Ne glede na to, kaj se dogaja okoli vas, nikoli ne obupajte.«

Vir: HackSpirit