Bi se radi lotili diete? Potem preverite, katera dieta je najustreznejša za vas - glede na horoskopski znak

17. 2. 2024
Deli
Ženska pred hladilnikom (foto: Profimedia)
Profimedia

Tisti, ki so že preizkusili kakšno dieto, dobro vedo, kako to gre ... Tukaj pa je nekaj namigov in morda tudi malce pomoči.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Čeprav je uravnoteženo uživanje mešanice živil, bogatih s hranilnimi snovmi, splošno koristno, pa to zagotovo ni enako za vsakogar. To pomeni, da je najboljši prehranski načrt za vas delno odvisen od vašega življenjskega sloga, temperamenta in želja. Ker lahko astrologija osvetli te osebne lastnosti, lahko dejansko uporabite svojo rojstno karto za opredelitev prehranskega pristopa, ki ustreza vaši osebnosti. Koristno izhodišče? Vaše znamenje, ki ga običajno najdete v horoskopu in ki govori o vaši temeljni identiteti. Če želite ugotoviti, kako se prehranjevati za to nebesno znamenje, morate spoštovati njegovo energijo tako pri izbiri živil in pijač kot pri načinu njihovega uživanja.

Astrologi trdijo, da nihče prav zares ne uživa v strogih dietah, saj se je zelo težko držati nečesa, ki temelji na odrekanju. Menijo pa, da so možnosti za uspeh pri dieti bistveno večje, če prehrano uskladite s svojim nebesnim znamenjem.

Osebne značilnosti in prednosti vsake osebe, povezane z znaki zodiaka, v katerih je rojena, se lahko dobro ujemajo z določenimi dietnimi režimi. Res je, da brez truda in odrekanja ni uspeha, a si je pot do uspeha vseeno mogoče nekoliko olajšati, - svetujejo strokovnjaki in navajajo, katera dieta je idealna za katero nebesno znamenje.

Poskusite in se prepričajte, ali je v tem kaj resnice.

OVEN: Keto dieta

To je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (da ne boste lačni, kar je pomembno za ljudi, rojene v tem znamenju, saj potrebujejo veliko energije). Glavni cilj te diete je prisiliti telo, da porablja maščobo za energijo, s čimer omogoči izgubo teže in hudobno moč. Ker ste pod vodstvom Marsa, že imate moč, da se kosate z vsemi izzivi tega sveta, zato je keto dieta kot nalašč za vas.

BIK: Sredozemska prehrana

Ta dieta že v imenu zveni okusno in glamurozno, zato ste že na pol poti do uspeha. Temelji na številnih zelenjavi, ribah, oreščkih, oljih in zeliščih. Za vas bo to kot počitnice, kjer boste jedli le najboljšo hrano. Hrana je za vas življenje, zato dieta z odrekanji za vas ne prde v poštev. Uspelo vam bo zgolj z načinom prehranjevanja, ki zagotavlja prave užitke, a tudi vitkost.

DVOJČKA: Občasno postenje

Dvojčka, post je najboljši pristop za vas, saj tekom dneva radi pozabite jesti. Zmanjšanje vnosa kalorij dva dni na teden in nato normalno prehranjevanje preostalih pet dni se vam mora slišati povsem preprosto. Neradi se spominjate pravil, zato se boste s tem rešili tega, da si ne boste morali zapomniti, katera hrana je dovoljena in katera ne.

Dvojčki, ki jim vladajo elementi zraka, imajo težave s stresom in pljuči. Njihova hrana je fižol, ribe, špinača in sadje, kot so pomaranče, jabolka itd. Dvojčki se morajo izogibati tudi uživanju kave in hrane s kvasom, da bi se spopadli s težavami, povezanimi s stresom.

RAK: Prehrana glede na krvno skupino

Ta nov pristop k dieti temelji na znanosti in poskuša uskladiti krvno skupino posameznika s specifičnim načrtom prehranjevanja, ki bi najbolje deloval za njegovo telo in dosegel najboljše rezultate (vendar ne dovolite, da omejijo vaš vnos ogljikovih hidratov, ker živite zanje ). Raki niso ljubitelji omejitev, zato potrebujete nekaj, kar bo upravičilo vložen trud. Rezultate morate videti hitro, ker sicer ponavadi obupate.

Rak je nagnjen k prebavnim težavam. Pri težavah s plini in želodcem se rakom priporoča, da se izogibajo mastni hrani, sladkim izdelkom in vsemu, kar vpliva na zdravje želodca. Zato raje izbirajte dobrote iz sadja, zelene zelenjave, naravnih sladkorjev in ovsa.

LEV: Dieta z Beverly Hillsa

To zveni kot nekaj bogatega in razkošnega in je kot tako idealno za leva. Dieta je sestavljena iz uživanja samo sadja šest tednov in nato postopnega ponovnega uvajanja drugih vrst hrane. Ni vam težko žrtvovati užitka za lepoto, zato je ta zagotovo prava za vas.

Ognjeni lev ponazarja dobro zdravje in močno odpornost. Ljudje v znamenju leva, ki živijo zelo razgibano življenje, morajo uživati hrano, bogato z beljakovinami, da bodo ves dan polni energije. Limone, breskve, jajca, kozje mleko, brokoli, agrumi itd. so le nekatera živila, ki jih morajo ljudje, rojeni v zodiakalnem znamenju leva, vključiti v svojo prehrano.

DEVICA: Dukanova dieta

Dukanova dieta je lahko zapletena vendar to devicam ne bo povzročalo preglavic, saj bo dejstvo, da morate organizirati in načrtovati nekaj zapletenega, dovolj zaposleno, da pozabite na napade lakote. Dieta ima štiri faze, skozi katere morate iti, da povzročite izgubo teže, po teh štirih fazah pa preidete na vzdrževalni režim. Začnete z visoko beljakovinsko dieto, da ne boste stradali, vsaj ne takoj. Sledi ji sadna dieta, faza konsolidacije, kjer zopet uvajate več skupin živil in zadnja faza, ki jo imenujemo faza stabilizacije, v kateri ohranjate svojo težo.

Težave s črevesjem in živčevjem so tisto, kar Device tako zelo moti, da se jim na splošno priporoča povečan vnos vlaknin, jajc, morskih sadežev, izogibati pa se morajo pretiranemu uživanju mlečnih izdelkov. Druga priporočila so sadje, sokovi, juhe in suho sadje, kot so mandlji. Zato poskrbite za svoje telo in ostanite zdravi tudi na stara leta.

TEHTNICA: Presna hrana

Zagotovo si ne želite nečesa neurejenega in zapletenega, zato vas preprostost presne hrane zelo privlači, edino pravilo je, da se izogibajte vsej termično obdelani in predelani hrani. Sesekljajte, ribajte, mešajte po mili volji! Ta dieta obljublja visoko raven energije, zato se boste počutili dobro, hkrati pa boste postali vitkejši. In še en razlog za veselje je, da bo po pripravi hrane manj posode za pomivanje.

Tehtnice, ki so zračni element, so še vedno nagnjene k nihanju razpoloženja in težavam z ledvicami. Zato je nujno, da obvladate nihanje razpoloženja, v ta namen pa uživajte borovnice, česen, zelje in drugo, kar bo pripomoglo k učinkovitemu delovanju vaših ledvic. Če ste zasvojeni s pitjem alkohola, ga poskušajte uživati čim manj in uživajte ta lažja živila, da ne boste imeli težav z nihanjem razpoloženja.

ŠKORPIJON: Atkinsonova dieta

Zrezek za zajtrk? Da, prosim. Ta znana dieta izloča ogljikove hidrate, dovoljuje pa skoraj neomejene količine beljakovin in maščob ter tako pomaga telesu, da ti dve skupini hranil uporabi kot glavni vir energije. Privoščite si lahko zelo razkošne mesne obroke in to boste znali ceniti, saj imate radi ekstreme in imate radi izzive.

Ker je Škorpijon vodno znamenje, naj redno uživa veliko količino vode, da bo imel čim manj težav z mehurjem in sečili. Ljudje, rojeni v znamenju škorpijona, so tisti, ki lahko naredijo vse, da bi dosegli popolno telo, od izogibanja uživanju alkohola do vzdrževanja telesne kondicije z uživanjem kumar, paradižnika, solat in še česa.

STRELEC: Paleo prehrana

Verjetno ste najbolj zemeljsko, najbolj živalsko in najbolj divje znamenje, zato je lahko prehod na prehrano, kakršno so uživali naši predniki, za vas skoraj neboleč. Prehrana temelji na pustem mesu, ribah, sadju in zelenjavi, hrani, ki so jo uspeli nabrati prazgodovinski lovci (ste v znamenju strelca, torej niste daleč od njihovih običajev.

Ljudje v znamenju strelca so nagnjeni k temu, da veliko jedo in s tem povečujejo svojo telesno težo. Ker povečana telesna teža povzroča številne zdravstvene težave, se morajo strelci izogibati čokoladi, sladkorju in živilom, bogatim z maščobami.

KOZOROG: Razstrupljevalna dieta

Karkoli počnete, počnite pravilno in maksimalno, saj vam Saturn, ki vam vlada, daje neskončne količine samodiscipline in volje. Razstrupljevalna dieta vam bo dala občutek, da se resnično čistite slabih stvari. Večina razstrupljevalnih diet temelji na surovi zelenjavi, sadju, vodi in sokovih, kar pomeni, da boste tudi malo privarčevali, kar je dodaten plus.

Kozorog, ki mu vlada Saturn, je eno od zemeljskih znamenj in ljudje, rojeni v tem znamenju, so nagnjeni k razumni in strogi prehrani. To znamenje je povezano s kostmi in zobmi, zato na splošno potrebujejo živila, bogata s kalcijem, kot so sir, jogurt in špinača.

Kozorogi naj se izogibajo sladkarijam, gaziranim pijačam in sladkim sokovom.  To, kar jedo, se namreč odraža na njihovi koži in zobeh, zato morajo biti previdni pri živilih, ki bi jim lahko škodovala.

VODNAR: Veganska prehrana

Veganska prehrana pomeni, da se boste vzdržali vseh izdelkov živalskega izvora (meso, mleko in mlečni izdelki, tudi med). Ima etično konotacijo, saj poleg zavzemanja za življenje živali taka prehrana pozitivno vpliva tudi na okolje. Po horoskopu ste aktivistka in imate močno družbeno ozaveščenost, zato vam bo ta dieta pomenila veliko več kot pot do vitkosti.

Vodnar je eno od zračnih znamenj, ki mu vladata Saturn in Uran, planet hipijev, zato je prehrana vodnarjev zdrava, eksperimentalna in pogosto odvisna od modnih muh in ekscentričnih navad. Vodnar je povezan s krvnim obtokom, zato je zanje primernejša lažja hrana, saj pospešuje prebavo in krvni obtok.

RIBI: Vegeterijanska prehrana

Ribe so mišičaste in imajo dobro grajeno telo ter so znane kot velike navdušenke nad fitnesom. Znane po tem, da so izredno občutljive in nekaj takega, kot je pridobivanje telesne teže, zaradi česar hitreje izgubijo tla pod nogami, kot pričakujejo.

Pridobivanje telesne teže je lahko za vas velika težava, zaradi katere se lahko počutite nerodno. Če ste torej pridobili težo, jo lahko nadzorujete z redno vadbo, skupaj z načrtovanim urnikom obrokov pa jim bo pomagala pri hujšanju. Živila, kot so riž, grah, cvetača, sir, ribe, jagode, vam lahko pomagajo ohranjati težo pod nadzorom.

Ribe so povezane z morjem, zato naj bo njihova prehrana vegeterijanska, vendar z dodatkom rib in morskih sadežev, da bi si zagotovili optimalno zdravje.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ