Dišeči grahor (Lathyrus odoratus) prebuja žensko moč

29. 4. 2018 | Vir: Jana
Deli
Dišeči grahor (Lathyrus odoratus) prebuja žensko moč (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Dišeči grahor je poleg marjetice povsem aprilska rožica. Opazili jo boste v krasnih barvah, v katerih se bohotijo njeni cvetovi, nekateri izmed njih pa naravnost božansko dišijo.

V grščini lathyrus pomeni grah ali pulz, odoratus pa v latinščini pomeni nekaj dišečega. V jeziku rož nam torej dišeči grahor pričara sladko rožico pisanih barv, ki je povezana z izbranim okusom, blaženim užitkom in napolni vsakega s svojo sladkobo, se zahvali za čudovit skupen čas in poskrbi za sladek 'adieu'.

Izvorno prihaja s Cipra in Sicilije, veliko ga je ob Egejskem morju, danes pa s svojo metuljasto obliko in barvami (belo, modro, vijoličasto, rdečo, rožnato) ter črtastimi vzorci razveseljuje tudi pri nas. V viktorijanskem obdobju je zaradi vonja postal izredno cenjen v parfumeristiki.

Sadite ga v petek

Res ga nekateri sadijo že pozimi, a večina se strinja, da je celo bolje počakati na pomlad. Če ga boste sadili na petek, ki je močno povezan z Venero in energijo ljubezni, bo dišeči grahor veliko bolje rasel in uspeval. Ne nazadnje je april že prav zaljubljen pomladni mesec, obenem pa v zadnji tretjini prevzame vladavino Bik, ki mu vlada Venera.

Čista petica

Dišeči grahor je zapisan petici v numerološkem smislu, prav zato je tudi Merkurjeva cvetlica. To nakazuje energijo, ki meni, da se vse da, da prav nič ni nemogoče, ljubi tveganja in nove izzive in je hitra v akciji. Verjetno se boste tisti, ki vam je dišeči grahor všeč, vsaj malo prepoznali v njegovem opisu. Če bi želeli v svoje življenje vpeljati več vneme in akcije, si letos na vrt ali v lončke posadite to prekrasno vzpenjavko.

Njegova esenca

Eteričnega olja iz dišečega grahorja ne izdelujejo, lahko pa si izredno dišeč vonj pripravite sami: zjutraj utrgajte za pest cvetov in jih takoj prelijte z mrzlo vodo. Za daljšo obstojnost pa cvetke prelijte z alkoholom. V alkoholu jih pustite teden do dva, nato precedite in dišeča vodica vas bo krepila s svojo izredno senzualno noto. Esenca dišečega grahorja je namenjena predvsem tistim, ki se še iščejo in ne najdejo svojega mesta pod soncem. Obenem tudi lepo prizemljuje vse, ki ste morda preveč v zraku. Če delujete v skupini, pa se vam zdi, da se nikakor ne morete dobro vključiti, potem vam bo dišeči grahor izjemno pomagal, da boste svojo unikatnost znali lepo preplesti z drugimi v skupini.

Ženstvenost

Energija in vonj dišečega grahorja imata tudi izjemno moč, da prebudita žensko moč v vsaki predstavnici nežnejšega spola. Dodaja esenco flirtanja, mladosti, nežnosti, a obenem zapeljivosti in seksapila.

Izjemna za živali

Z esenco lahko pomagamo izgubljenim muc­kom ali kužkom, priporočljiva je tudi za vse živali, ki so v zavetiščih in čakajo na posvojitev. Močna podpora živalim je tudi takrat, ko morajo na pot ali niso v svojem stalnem domu. Živali se morajo počutiti zaželene, da pripadajo svojemu krdelu, in prav z esenco dišečega grahorja jim lahko precej pomagamo.

Čakre in angeli

Najbolje vpliva na korensko in srčno čakro, čeprav zelo dobro uravnovesi vse čakre. Dišeči grahor vas bo povezal z energijo nadangela Ariela in Mihaela.

Zanimivost: Mendlova rastlina

Gregor Mendel je dišeči grahor vključil v svojo obširno in še kako pomembno raziskovalno študijo o genetiki. Izbral ga je prav zaradi lastnosti sposobnosti samoopraševanja, zlahka pa je sledil tudi drugim lastnostim, kot so višina, barva in oblika cvetov. Mendel velja za očeta moderne genetike.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk