Dobrodošli v učilnici Zemlja (za otroke in odrasle, ki jim je zares mar)!

Dobrodošli v učilnici Zemlja (za otroke in odrasle, ki jim je zares mar)! (foto: profimedia) profimedia
16. 2. 2020

Kako otrokom na najlepši možen način razložiti, kako posebni, unikatni in dragoceni so? Pa tudi, da je v svetu, ki v svoji zaslepljenosti ne vidi, kako popolni smo v naši, tudi fizični različnosti? In ali drži, da so starejši zares tudi bolj modri od mlajših?

Z dovoljenjem založbe Primus povzemamo poglavje z naslovom ’Dobrodošli v učilnici Zemlji’ iz knjige Čarobni jaz avtorice Becky Cummings, ki jo bodo z veseljem (in veliko čudenja) radi prebirali tudi odrasli.

   

Ali se kdaj zgodi, da nočeš v šolo? Morda si kdaj že celo vprašal starše, ali lahko raje ostaneš doma. Najbrž si glasno zastokal: ’Zakaaaj moram v šolo?’ Oni pa so odvrnili nekaj takega: ’Zato, da se boš kaj naučil.’ Ne glede na to, ali imaš šolo rad ali ne, veš, da naj bi se v njej naučil stvari, ki ti bodo pomagale v življenju. Nekateri dnevi bodo polni zabave in veselja, drugi pa se ti bodo morda zdeli grozni.

Tudi naš planet, Zemlja, je kot ogromna učilnica. Vsi smo tu, da se nekaj naučimo. Ti pomembni nauki nas spreminjajo in vplivajo na to, kako razmišljamo o življenju in ljudeh. Čeprav je veliko dni v ’šoli Zemlja’ zabavnih in prijetnih, so nekateri nadvse naporni. Morda se včasih počutiš kot na vlakcu smrti, ki te pelje po vzponih in padcih življenja.

Težko je, kadar imaš opraviti z ljudmi ali dogodki, zaradi katerih si žalosten, jezen ali ti je neprijetno. To je neizogiben del življenja na Zemlji. Toda na viharna obdobja nas naučijo marsikaj dragocenega. Zaneseš se lahko samo na to, da se vse spreminja! Če se naučiš, da tudi na mračne, nevihtne dni ostaneš pozitiven in se osredotočiš na brezpogojno božjo ljubezen, lahko prevedriš vsak vihar. Vedno bo minil in nebo se bo razjasnilo.

Po nevihti boš pogosto zagledal mavrico. Kar neverjetno je, da se lahko po slabem vremenu prikaže nekaj tako čudovitega. Predstavljaj si, da je mavrica dragoceno spoznanje, ki ti ga je prineslo težko življenjsko obdobje. Uporabi ga, da bo tvoja prihodnost lepa in radostna.

Tako kot je šola razdeljena na razrede in v vsakem bolj napredujemo, se tudi v učilnici Zemlji učimo na različnih ravneh. Mogoče misliš, da čim starejši so ljudje, tem pametnejši bi morali biti. A ni vedno tako. Si že kdaj videl, kako je kak odrasel človek sprejel slabo odločitev? Tedaj bi lahko zmajal z glavo in se vprašal, kako je to mogoče, saj ej oseba vendar odrasla. Mar ne bi morala biti pametnejša?

Ne pozabi, da so nekateri ljudje, ki jih srečaš na Zemlji, še v ’vrtcu’. To ne pomeni, da so petletniki, ki se učijo abecedo. Če so v vrtcu, to pomeni samo, da se morajo še veliko naučiti, zato njihove odločitve včasih niso najboljše. Poskusi jih ne obsojati, temveč jim namesto tega pošiljaj pozitivne misli, da bodo lažje napredovali v ’prvi razred’.

Drugi, ki jih boš spoznal, pa bodo zelo modri in bodo s tabo delili veliko znanja. To so študentje v šoli Zemlji. Druži se z njimi, in njihova modrost ti bo pomagala rasti.

Dobrodošel torej na tej veliki, vrtinčasti modrozeleni krogli, tvoji učilnici! Tu imaš priložnost, da se učiš in rasteš. Vsrkaj pomembne nauke o ljubezni, radodarnosti, odpuščanju, hvaležnosti, delu in drugem, ki čakajo nate. Nikoli ne pozabi, da te bog spremlja na vseh vzponih in padcih tega potovanja in da nikdar nisi sam.

mavrica

Za več (skupnega z otrokom ali že samostojnega) branja pa …

Čarobni jaz

Duhovni vodnik k zdravju in zadovoljstvu za otroke

  • Ali vas skrbi za vaše otroke? Ste se kdaj spraševali, ali jih šola pripravlja za resničen svet in kako jih lahko naučite, kar je resnično pomembno, da bodo lahko živeli najboljše možno življenje?

Zagotovo želite, da bodo vaši otroci motivirani, uspešni in srečni, toda mogoče iščete prave besede, ki jim bodo pomagale pluti po morju življenja. Življenje tako hitro beži mimo, da si včasih ne vzamemo časa za pomembne pogovore.

Ta čudovit priročnik jim bo na prijazen in otroku razumljiv način približal ideje prijateljstva, ljubezni do sebe, skrbi za svoje telo, zdrave prehrane, zakona privlačnosti, pomoči drugim, prijaznosti, odpuščanja, meditacije, boga in še več.

Čarobni jaz

Priporočamo