Dotik življenja pomeni biti navzoč v trenutku!

Dotik življenja pomeni biti navzoč v trenutku! (foto: profimedia) profimedia
11. 4. 2016

Dotik življenja pomeni biti pozorno navzoč v sedanjem trenutku. To je zelo pomembno. Ne srečo tega ni težko doseči. Dovolj je, da se osredotočite na dihanje, um pa osvobodite premišljevanja in načrtovanja. Preprosto se vrnite k sebi in vase ter se nasmehnite. Ta trenutek ste tukaj, telesno in duhovno. To je čudež. To je dotik življenja.

Biti v trenutku!

V vsakdanjem življenju se pogosto izgubljamo v mislih, v obžalovanjih zaradi preteklosti ali strahovih za prihodnost, v načrtih, jezi in skrbeh. V takšnih trenutkih ne moremo biti resnično tu zase in za življenje. Praksa nam omogoči svobodo – osvoboditev od ovir, ko se trdno umestimo v sedanji trenutek. Praksa nam da metode, s pomočjo katerih v sedanjosti lahko živimo v popolnosti. Praksa nam omogoči, da lahko rečemo: »Tu sem zate.«

Buda je dejal: »Preteklosti ni več, prihodnosti pa še ni.« Resnično živi smo lahko le v enem samem trenutku – sedanjem. Naša praksa je: biti navzoč tu in zdaj.

Pet elementov

»Tu sem zate.« Zveni zelo preprosto, vendar pa bi se morali vprašati, kaj dejansko pomeni »jaz sem«. Buda je učil, da je »jaz« sestavljen iz naslednjih petih elementov:

  • 1. naše oblike (telesa)
  • 2. naših čustev
  • 3. naših zaznav
  • 4. naših miselnih tvorb
  • 5. naše zavesti

Pravimo jim pet elementov ali agregatov (skandh v sanskrtu, kar dobesedno pomeni »kupov«). Teh pet elementov tvori našo osebnost, ki tvori naš »jaz«.

Predstavljajmo si, da olupimo pomarančo, ki predstavlja našo osebnost, in jo razdelimo na pet delov. Fizična oblika je prvi del pomaranče, sledijo ji naša čustva, zaznave, miselne tvorbe in na koncu naša zavest.

Svojo snovno obliko se moramo naučiti dojemati kot reko. Naše telo ni nekaj statičnega – ves čas se spreminja. Zelo pomembno je, da na svojo snovno obliko gledamo kot na nekaj nestalnega, kot na stalno spreminjajočo se reko.

Vsaka celica v telesu je kaplja vode v njej. Rojstvo in smrt sta z nami ves čas, v vsakem trenutku našega vsakdana, in vsak trenutek moramo živeti s pojavoma smrti in življenja. Tako je tudi z reko našega snovnega telesa. Izuriti bi se morali, da vidimo to minljivost ves čas. Ko se zazremo globoko v naravo stvari, spoznamo, da je popolnoma vse minljivo. Nič ni stalno, vse se spreminja.

Poznamo rek, da ne moremo stopiti dvakrat v isto reko. Če bomo v reki iskali eno samo stalno stvar, je ne bomo našli. Enako velja za naše telo.

»Tu sem« pomeni narediti vse potrebno, da je pet elementov vaše osebnosti povsem v sedanjem trenutku. »Tu sem« je delovanje, ne zgolj trditev.

Glagol »biti« tu pomeni ustvariti vašo resnično navzočnost. Biti mora- te tu, s telesom in umom. V vsakodnevnem življenju se izgubljamo ves čas, zgodi se, da je telo tu, um pa je nekje drugje – v preteklosti, v prihodnosti, prevzet od jeze, ljubosumja, strahu itn. Um ni resnično navzoč ob telesu. Nismo resnično tu.

Da bi bili resnično tu, moramo telo vrniti k umu in um k telesu. Vzpostaviti moramo tako imenovano enost telesa in uma, kar je pri budistični meditaciji zelo pomembno. Telo in um gresta pogosto vsak po svoje, tako da nismo resnično navzoči, zato moramo storiti vse potrebno, da se spet združita. Budizem nas uči metod, kako to storiti, ena od njih je na primer pozornost na dihanje.«

Dihanje je podobno mostu, ki povezuje naše telo in um. Če se osredotočite nanj, se bosta vaše telo in um ponovno združila. Da bi pozorno dihali, si lahko po tihem rečete:

»Ko vdihujem, se zavedam svojega vdiha. Ko izdihujem, se zavedam svojega izdiha.«

Ne spreglejte!

Ob 12. obletnici založbe Primus, ko bo v torek, 12. aprila 2016, vsem knjigoljubcem in navdušencem na zen budistične filozofije podarja zgornje poglavje iz Thich Nhat Hanhove knjige Dotik življenja.

Ne spreglejte tudi, da bomo knjigo v imenu založbe Primus ob njihovi obletnici še ta teden tudi podarili na naši facebook strani, založba pa ima za vas tudi sicer čudovito darilo, saj vam bodo ob nakupu katere koli knjige Založbe Primus iz redne prodaje podarili bralni pripomoček Easy Reader v vrednosti 9,90 € in brezplačno poštnino!

Priporočamo