Dr. Mona Lisa Schulz: "Tudi naše telo ima prirojeno intuicijo!"

Dr. Mona Lisa Schulz: "Tudi naše telo ima prirojeno intuicijo!" (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2017

"Zdravljenje uma in telesa s pomočjo afirmacij, medicine in intuicije je področje, ki je bilo v preteklih trideset letih vse bolj raziskovano. Četudi so k utiranju te poti pripomogli številni genialni in nadarjeni posamezniki, bi marsikdo le stežka oporekal trditvi, da je bila prva pionirka na tem področju Louise Hay."

Uvodni citat je podpisala dr. Mona Lisa Schulz, soavtorica knjige Vse je v najlepšem redu. Zdravnica, ki že 23 let v svoji medicinski praksi uporablja intuicijo in afirmacije. Dr. Mona Lisa Schulz nas uči, kako ozavestiti simptome bolezni

V nadaljevanju vas vabimo k branju IzBranega poglavja iz knjige VSE JE V NAJLEPŠEM REDU!

Telesna intuicija

Človeško telo je osupljiv stroj in kot stroj tudi zahteva, da ga redno vzdržujemo ter zanj skrbimo, če naj deluje čim učinkovitejše. Obstaja cela vrsta razlogov, zaradi katerih se vaše telo lahko okvari in zboli: genetika, vplivi okolja, prehrane itd. Vendar pa je, kakor je Louise ugotovila v svoji karieri – in kakor je objavila v knjigi Telo je tvoje –, vsaka bolezen posledica čustvenih dejavnikov v vašem življenju. In več desetletij zatem, ko je Louise že predstavila svoje zaključke, je znanstvena skupnost objavila študije, ki te zaključke podpirajo.

Raziskave so pokazale, da imajo strah, jeza, žalost, ljubezen in radost specifične učinke na telo. Vemo, da jeza povzroči krčenje mišic in krvnih žil, kar privede do povišanega krvnega tlaka in upora pretoku krvi. Medicina srca in ožilja nam pove, da imata radost in ljubezen navadno obratni učinek. Če si ogledate Louisino drobno modro knjižico, v njej piše, da srčni infarkt in druge težave s srcem iz njega »iztiskajo vso radost«, pomenijo »zatrdelost srca« in »pomanjkanje radosti«. Pa njena afirmacija, ki pripomore k odpravi teh težav? »V središče svojega srca ponovno vnašam radost« in: »Radostno odpravljam preteklost. Pomirjen sem.«

Specifični miselni vzorci na naša telesa vplivajo na predvidljive načine, saj v odgovor na vsako izmed čustev sproščajo določene kemične snovi. Kadar vašemu razpoloženju v daljšem obdobju vlada strah, tedaj nenehno sproščanje stresnih hormonov, natančneje kortizola, sproži učinek podiranja domin v smislu kemičnih snovi, ki privede do srčnih obolenj, pridobivanja telesne teže in depresije. Kakor velja za strah, tudi druga čustva in misli sledijo tipičnemu vzorcu, ko se v obliki bolezni odslikavajo na telesu. Pri svojem delu sem ugotovila tudi, da četudi čustva potujejo vsepovsod po telesu, vplivajo na organe različno, odvisno od tega, kaj se v vašem življenju dogaja. Tukaj nastopi intuicija.

Kadar se ne zavedamo čustvenih razmer v svojem življenju ali v življenju ljubljene osebe, ta informacija k nam pogosto pride prek intuicije. Obdarjeni smo s petimi zemeljskimi čutili, ki nam lahko vzbujajo občutenja: vidom, sluhom, tipom, vohom in okusom. Poleg tega imamo še pet vzporednih »intuitivnih čutil« - jasnovidnost (vid), jasnoslušnost (sluh), jasnozaznavnost (telesna občutenja), jasno vonjamo (voh) in jasno občutimo okus (okušanje) –, prek katerih smo zmožni pridobivati dodatne informacije. Lahko se na primer zgodi, da tesnobno prejmete intuitivno podobo, jasnovidni preblisk, da je vaš prijatelj v nevarnosti. Ali pa lahko začutite grozo, ko zaslišite telefonski zvonec v svoji glavi, pet minut preden telefon resnično zazvoni in vam povedo novico o smrti ljubljene osebe. Lahko se vam zgodi, da začutite tisti sloviti »slab okus v ustih« ali se počutite kot bi »vonjali nekaj sumljivega«, tik preden vas nekdo nagovarja, da pristanete na slabo poslovno kupčijo. Ali pa vas utegne obiti slab telesni občutek, pa naj gre za znani »občutek v kosteh« ali za znano »bolečino pri srcu«, ki vas svari pred težavo, na katero boste naleteli v odnosu z ljubljeno osebo.

Poleg običajno razumljene intuicije, ki nas v teh zadevah vodi, ko nimamo na voljo zadostnih informacij – denimo intuicije, ki mi je pomagala vseskozi mojo zdravniško kariero –, ima naše telo tudi prirojeno intuicijo. Naše telo enostavno ve, kadar je nekaj v našem življenju izven ravnovesja, četudi je nemara to vedenje v našem zavestnem umu nejasno.

Če naj popolnoma ozdravimo, moramo usmeriti pozornost v sporočila, ki nam jih telo posreduje prek intuicije. Vendar pa poleg tega potrebujemo tudi logiko in dejstva, da lahko povsem doumemo, katera neravnovesja v našem življenjskem slogu vplivajo na naše zdravje. Prav tako kot morata biti pri vožnji s kolesom obe gumi napihnjeni, morate tudi čustva in intuicijo uravnovešati z logiko in dejstvi. Tako skrajna logika brez intuicije kot tudi intuicija brez logike pomenita pot v katastrofo.

Nov odnos

Tretje čustveno središče:

  • prebavni sistem, telesna teža, nadledvični žlezi, trebušna slinavka in odvisnosti

Pri zdravju v tretjem čustvenem središču gre v celoti za posameznikov občutek jaza in za to, kako se je oseba zmožna zavedati svoje lastne vrednosti in kako si gradi samozavest.

Ljudi z zdravstvenimi težavami v predelu tretjega čustvenega središča lahko na splošno delimo na štiri kategorije; na tiste, ki sami sebe opredeljujejo tako, da se povsem osredotočijo na potrebe drugih, na tiste, ki svoj občutek jaza spodbujajo tako, da stremijo h karieri in gmotni lastnini, na tiste, ki se odpovejo vsakršnemu konceptu jaza in se za podporo obračajo na višjo silo, in na tiste, ki se izogibajo gledanju vase, tako da se premotijo s prijetnimi dejavnostmi. Ti raznoliki ljudje so v smislu zdravja prebavnega sistema in težav s težo ali odvisnostjo različno prizadeti.

Da bi ohranjali zdravje na teh življenjskih področjih, je bistvenega pomena, da razvijete močan občutek jaza. Če ne negujete lastne samozavesti in če ne poiščete ravnovesja med tem, koliko časa preživite v zaskrbljenosti, kako ustreči drugim, in med tem, koliko časa namenite negovanju samih sebe, lahko trpite za slabostjo, pekočo zgago, čiri, zaprtjem, diarejo, kolitisom ali ledvičnimi težavami. Lahko se tudi borite z neustrezno telesno težo, podobo lastnega telesa ali odvisnostjo. Te zdravstvene težave so sporočila vašega telesa, ki vam dopoveduje, da se vaše početje ne obnese dobro.

Afirmacije za tretje čustveno središče in znanost

V skladu z Louisino teorijo o afirmacijah je zdravje prebavnega trakta, jeter, žolčnika in ledvic povezano z miselnimi vzorci, ki se navezujejo na strah: s tisto tesnobo, ob kateri se vam skrči drobovje, zlasti v položajih, ko se počutite nezadostne ali preobremenjene. Težave v prebavnem traktu denimo na splošno povezujemo s strahom pred novimi stvarmi in novimi izkušnjami.

Natančneje imajo ljudje, ki trpijo za sindromom razdražljivega črevesja, nemara težave z negotovostjo. Kolitis je povezan s strahom pred predajo, medtem ko splošne težave z debelim črevesom naznanjajo oklepanje preteklosti.

Negativni miselni vzorci, povezani s problemi zaradi telesne teže, zadevajo potrebo po zaščiti. Odvisnost je na splošno način uravnavanja čustev, s katerimi se ne znate spoprijemati, torej tisto, kar Louise imenuje »beg pred samim seboj«.

Slednjič, težave s presnovo krvnega sladkorja so povezane z odgovornostjo in življenjskimi bremeni. Hipoglikemijo povezujemo z občutkom premaganosti zaradi življenjskih bremen, s tistim brezupnim občutkom: »Zakaj se sploh trudim?«

Zdravje tretjega čustvenega središča je povezano s tem, da vas preveva močna samozavest in ne čutite potrebe po tem, da bi sami uravnavali svoje počutje z zlorabo snovi ali odvisnostjo.

Zdravje našega prebavnega trakta, telesna teža in podoba o lastnem telesu so odvisni od naše zmožnosti gojiti zdrav odnos do dela in odgovornosti.

Oglejmo si torej, kaj ima znanost povedati o učinkovitosti tovrstnega pristopa k zdravljenju motenj v predelu tretjega čustvenega središča.

Velik del raziskav kaže, da lahko negativna čustva, naj gre za strah, žalost ali jezo, razdražijo sluznico našega želodca, medtem ko jo lahko ljubezen in radost pomirita. Pravzaprav velja, da bolj ko doživljamo ta negativna čustva, večje so naše možnosti, da razvijamo prebavne težave, kakršne so GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen), čiri in sindrom razdražljivega črevesja.

Tudi perfekcionizem tesno povezujemo z želodčnimi in črevesnimi problemi. Ta značajska poteza privede do vztrajnih občutkov, da nismo dovolj dobri, in zmanjšuje zaupanje vase.

Raziskave so pokazale, da prizadetost našega občutka lastne vrednosti povzroči upad ravni somatostatina v krvi, hormona torej, ki zavira tvorbo številnih drugih hormonov. Če so hormoni vrženi iz ravnovesja, potem želodec in črevesje ne delujeta, kakor bi morala. Posledica tega so lahko čiri in sindrom razdražljivega črevesja. Ulcerozni kolitis, kronična vnetna bolezen črevesja, je pri nekaterih ljudeh prav tako povezana s potrebo po popolnosti.

Ljudje, ki čutijo brezup in nemoč, da bi se izognili stresnim položajem, imajo v krvi višje ravni stresnih hormonov, kar pripravi teren za prebavne težave. Enega od primerov za to lahko vidimo v študijah, ki so ugotovile, da obstaja povezava med odraščanjem ob fizični zlorabi ali nenehnih sporih in med verjetnostjo, da bo posameznik obolel za čiri ali motnjami hranjenja v odrasli dobi.

Stres lahko privede do težav z debelostjo. Raziskave nakazujejo, da stresna čustva vplivajo na presnovo ali na zmožnost razgradnje hrane. Kadar se borimo v tekmovalnih, dozdevno sovražnih okoliščinah, navadno tudi jemo večje obroke in jih zaužijemo manj pogosto, kar pa je vzorec hranjenja, ki pogosto privede do povečanja telesne teže. Le kdo med stresnim dnevom v službi ne preskoči zajtrka in kosila, nato pa se ob prihodu domov nagradi z obilno večerjo? Na žalost pa ta na videz skromnejši prehranjevalni urnik ne zmanjša obsega vašega pasu. Stori ravno nasprotno.

Povečuje maščobne zaloge v predelu trebuha.

Čustva, kakršni sta zaskrbljenost zaradi ekstremnih življenjskih vprašanj in povečana odgovornost, vplivajo tudi na način presnavljanja sladkorja in lahko prispevajo k razvoju sladkorne bolezni. Čustveni stres povečuje vnetja in raven kortizola v krvi, kar pa povečuje inzulin in povzroča, da več tistega, kar pojeste, shranite v obliki maščobe. In raziskovalci so opazili, da imajo kljudje z depresijo ali tesnobo lahko neravnovesja nevropeptidov, ki vplivajo tako na njihova čustva kot tudi na njihovo prebavo. Zato je smiselno, da lahko afirmacije, ki vam pomagajo popraviti odnos do sveta, hkrati tudi stanjšajo obseg vašega pasu.

Povezava med odvisnostjo in občutki lastne nizke vrednosti in samozavesti je očitna v številnih raziskavah. Znova in znova so raziskave pokazale, da ljudje pretirano jedo, kadijo, pretirano uživajo alkohol in se zatekajo v druge vrste pobegov zato, da bi premagali tesnobo, depresijo, jezo ali občutke nezadostnosti in da bi pobegnili pred odgovornostmi, ki jih ne zmorejo prenesti. Gre enostavno za tehnike preusmerjanja pozornosti in smiselno je, da jih ljudje uporabljajo. Alkohol je zdravilo proti tesnobi, ki se ga številni ljudje poslužujejo, da bi otopeli in se izognili soočenju s svojo resnično identiteto. Četudi je nezdrav, lahko nikotin ljudem pomaga pri spoprijemanju z jezo, nepotrpežljivostjo in razdraženostjo. Dokazano je, da nam daje začasen občutek sreče in sproščenosti. Enako velja za določena živila, zlasti za ogljikove hidrate in čokolado.

Močan občutek jaza, ki je osrednja točka tretjega čustvenega središča, nam lahko pomaga, da se hkrati izognemo in spoprimemo z občutki stresa, brezupa in nemoči, ki vodijo do mnogih prebavnih težav ter težav z debelostjo in odvisnostjo, kakršne smo pravkar opisovali.

Kako naj torej zdaj, ko poznamo teorijo o afirmacijah in znanstvena dejstva, resnično ustvarimo brezhibno zdravje v tretjem čustvenem središču?

Za več branja na to temo!

louise HayPovezava do knjige

Povezava do zbirke

  • LOUISE – Ženska, ki je z modrostjo in ljubeznijo barvala platno svojega življenja:

Spletna knjigarna IzBranih knjig