Egipčanski horoskop: Katero egipčansko božanstvo odseva vaš značaj?

Egipčanski horoskop: Katero egipčansko božanstvo odseva vaš značaj? (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 2. 2021

Tako kot mnogo ljudstev so tudi stari Egipčani nasvete za svoje tegobe iskali na nočnem nebu. Menili so, da zvezde, pod katerimi smo rojeni, močno vplivajo na našo osebnost, na naša življenja in na našo usodo.

Egipčanska astrologija je imela močan vpliv na sodobno astrologijo, saj med njima obstaja veliko podobnosti. Tako kot je naša zahodna astrologija razdeljena na 12 različnih zodiakalnih znamenj, so tudi Egipčani zodiakalni krog razdelili na 12 delov, vsakemu izmed njih (razen znamenju Nila) pa je vladal eden izmed egipčanskih božanstev. Ena izmed pomembnih razlik je dodelitev časovnega obdobja določenemu božanstvu, saj je ta temeljila na lunarnem koledarju.

Egipčani so zato obdobje določenega zodiakalnega znamenja oziroma božanstva razdelili na dva ali več časovnih intervalov, pri čemer obdobje vsakega božanstva traja največ 13 dni. Znamenje Nila, na primer, vlada obdobju med 1. in 7. januarjem, 19. in 28. junijem, 1. in 7. septembrom ter 18. in 26. novembrom, medtem ko znamenje Muta vlada obdobjema med 22. in 31. januarjem ter 8. in 22. septembrom. Svoje egipčansko znamenje boste našli tako, da boste med naslednjimi 12 znamenji poiskali obdobje, v katerem ste rojeni. Če ste na primer rojeni 12. maja, ste rojeni pod okriljem Anubisa, saj ta vlada obdobju med 9. in 27. majem.

Nil

Rojeni od 1. do 7. januarja, od 19. do 28. junija, od 1. do 7. septembra in od 18. do 26. novembra

Miroljubnost, praktičnost, muhavost

Nil je edino znamenje v egipčanskem zodiaku, ki svojega imena ni dobilo po božanstvu, temveč po reki Nil, ki je pomembno vplivala na življenje starih Egipčanov. Je žensko znamenje, povezujejo pa ga z božanstvom Hapi, ki je v antičnem Egiptu personificiralo Nil in je vladalo poplavam. Reka Nil je v času poplav tamkajšnjo zemljo obogatila s pomembnimi minerali in drugimi hranilnimi snovmi, zato je bila tamkajšnja zemlja zelo rodovitna. Ljudje, rojeni v tem znamenju, so miroljubni, strastni in modri, a večkrat podležejo svoji muhasti naravi, saj težko nadzorujejo svoja čustva. Konfliktom se najraje izognejo, po drugi strani pa so znani po svojih nenadnih iracionalnih in jeznih izpadih, kadar so slabe volje. So zelo dobri opazovalci, ki se radi zapičijo v podrobnosti in vedno dobro premislijo, preden sprejmejo odločitve. So praktični in analitični.

Amon-Ra

Rojeni od 8. do 21. januarja in od 1. do 11. februarja

Optimizem, močna volja in vera vase

Amon-Ra simbolizira stvarjenje. Je bog zaščite, v starem Egiptu pa je veljal za božanstvo vseh božanstev, saj je človeku podaril sposobnost ustvarjanja. Ljudje, rojeni v obdobju Amon-Raja, so izredno nadarjeni in optimistični. Zaradi svoje močne vere vase in v pozitiven izhod iz katerekoli situacije so lahko zelo dobri voditelji, ki znajo navdahniti druge. So zelo radodarni in vedno pripravljeni pomagati. Imajo močno intuicijo, so duhovno razgledani in znajo prisluhniti svojemu višjemu jazu, da jih vodi skozi življenje. Imajo močno voljo in so pripravljeni trdo delati za uspeh. Spremljata jih dobra volja in sreča. Ker znajo motivirati druge, se dobro znajdejo v vlogi guruja, motivatorja in svetovalca. Včasih znajo biti preveč trmasti in zaverovani vase, primanjkuje pa jim tudi pristnega sočutja, saj bolj kot v sočloveka verjamejo v načela in ideale.

Mut

Rojeni od 22. do 31. januarja in od 8. do 22. septembra

Zaščitništvo, sramežljivost, predanost

Mut simbolizira žensko energijo in element vode. Ljudje, rojeni pod okriljem tega božanstva, so zelo zaščitniški in skrbni, po drugi strani pa tudi sami hrepenijo po zaščiti in ljubezni. Zaupajo le svojim bližnjim, sicer pa so zelo tihi in sramežljivi ter težko navežejo stik z drugimi. Če se odločijo, da bodo nekoga spustili bliže, so zelo darežljivi, ljubeči in predani. Paziti morajo, da njihova naklonjenost in ljubezen ne postaneta obsesivni, saj so nagnjeni k posesivnosti in ljubosumju. Razna razočaranja jih lahko vodijo v destruktivnost, depresijo in melanholijo, zato je priporočljivo, da se več ukvarjajo s fizičnimi aktivnostmi na prostem in poskrbijo tudi za fizično plat svojega obstoja, ki jo lahko hitro zanemarijo. Znani so tudi po svoji iskrenosti, potrpežljivosti in po tem, da znajo prisluhniti drugim. So dobri učitelji, socialni delavci, bolničarji, odvetniki in sodniki.

Geb

Rojeni od 12. do 29. februarja in od 20. do 31. avgusta

Sočutje, občutljivost, zanesljivost

Geb je božanstvo zemlje, oče Ozirisa, Seta, Izis in Neftis. Ljudje, rojeni pod njegovim okriljem, so intuitivni, dobrega srca in hitro zaznajo čustva in potrebe drugih. So sočutni in razumevajoči, očarljivi in včasih preveč občutljivi, čeprav to zelo redko pokažejo na zunaj. Negativni dogodki jih lahko zelo zaznamujejo, saj ne prenesejo krivic in tragedij. So zelo okoljevarstveno ozaveščeni, kar se odraža tudi v njihovih vsakdanjih navadah. Močno jim odsvetujemo spremljanje poročil in drugih oddaj, ki se osredotočajo na negativno svetovno dogajanje. So zanesljivi, odgovorni in diplomatski ter vedno dobro premislijo, preden ukrepajo ali se za kaj odločijo. So skromni, a imajo radi udobje, zato je njihov dom vedno poln njihovih najljubših reči, ki jim zagotavljajo ugodje in užitek.

Oziris

Rojeni od 1. do 10. marca in od 27. novembra do 18. decembra

Neodločnost, dvoličnost, samostojnost

Oziris je bog podzemlja in življenja v onstranstvu, obenem pa tudi simbol plodnosti in vstajenja. Ljudje, rojeni pod njegovim okriljem, so znani po svoji dvojni naravi. Lahko so izredno smeli in močni, po drugi strani pa izredno ranljivi in obotavljivi. Kadar se znajdejo pred izzivi, se težko odločijo, kako ukrepati. Zaradi njihove dvolične narave jih je težko razumeti in predvideti njihov odziv. V splošnem so dobrohotni, radodarni in inovativni. Sprememb in novih začetkov se ne bojijo, zaradi svoje očarljive narave pa se dobro znajdejo v voditeljskih vlogah. Kadar vedo, kaj hočejo, so lahko zelo trmasti, agresivni, nepotrpežljivi, zoprni in neposredni. Znani so po svoji neodvisnosti in po tem, da se ne podrejajo nikomur, zato jim ustrezajo poklici, kjer so lahko povsem neodvisni in samostojni.

Izis

Rojeni od 11. do 31. marca, od 18. do 29. oktobra in od 19. do 31. decembra

Duhovitost, neposrednost, vsestranskost

Izis je boginja narave in simbolizira mater. Je zaščitnica otrok, revežev in mrtvih. Poročila se je s svojim bratom Ozirisom, s katerim sta imela sina Horusa. Ljudje, rojeni pod njenim okriljem, so neposredni in naravnost povedo, kaj si mislijo. Imajo veliko energije, zato imajo v življenju več interesov, prek katerih zadostijo svojo radovednost in ohranjajo igrivost. So duhoviti in zato zelo priljubljeni v družbi. Znani so kot dobri prijatelji, saj imajo vedno dobre namene. Ponos in dostojanstvo jim veliko pomenita. So ambiciozni in odločeni doseči svoje cilje, uspevajo v različnih poklicih, predvsem pa na področju marketinga, zabave, medijev in umetnosti. Če naletijo na težave, ne obupujejo, temveč iščejo rešitve in pomočnike. Ker so vsestranski in neustrašni, podobno zahtevajo tudi od drugih, kar je lahko za številne prevelik zalogaj.

Tot

Rojeni od 1. do 19. aprila in od 8. do 17. novembra

Ustvarjalnost, nenasitna želja po znanju, impulzivnost

Tot je bog modrosti, začetnik znanosti in umetnosti ter zavetnik pisarjev. Ljudje, rojeni pod njegovim okriljem, so ustvarjalni in željni znanja, svoje znanje in izkušnje pa so vedno pripravljeni deliti z drugimi. So dobri organizatorji in perfekcionisti v vsem, česar se lotijo. Bili bi dobri učitelji, mentorji, pisatelji in novinarji. Imajo dober spomin in nikoli ne pozabijo tistih, ki so jim na kakršenkoli način pomagali v življenju. Povprečnost jih ne motivira, zato vedno stremijo k lastni izboljšavi v intelektualnem in moralnem smislu. So iskreni in predani, najsrečnejši so s partnerjem, s katerim si delita podobne vrednote in interese. Družina jim veliko pomeni. Čeprav so znani po svoji potrpežljivosti in so se pripravljeni več let truditi za to, da bi v nečem postali strokovnjaki, so po drugi strani nagnjeni k hitrim in tveganim odločitvam in reakcijam, ki jih lahko pahnejo v težave.

Horus

Rojeni od 20. aprila do 7. maja in od 12. do 19. avgusta

Pogum, ambicioznost, trmoglavost

Horus, sin Ozirisa in Izis, je zavetnik faraonov ter simbolizira zvezde in nebo. Ljudje, rojeni pod njegovim okriljem, so znani po svoji drzni in pogumni naravi. Pripravljeni so tvegati in poskusiti nove stvari, so optimistični, samozavestni in hrepenijo po uspehu v vsem, česar se lotijo. So rojeni voditelji, ki znajo motivirati in navdahniti druge. Imajo svojo vizijo glede tega, kaj želijo doseči v življenju, in od nje ne odstopajo. Od drugih pričakujejo, da jih bodo poslušali in se uklonili njihovi trmasti volji, v zameno pa so vedno pripravljeni pomagati. Bili bi dobri politiki, govorniki in voditelji, saj znajo motivirati s svojo prepričljivostjo in neizprosnostjo. V zasebnih odnosih so zelo predani in ljubeči, po drugi strani pa so lahko posesivni in ljubosumni. Imajo drag okus, zato lahko za lepe reči odštejejo veliko denarja.

Anubis

Rojeni od 8. do 27. maja in od 29. junija do 13. julija

Samotarstvo, samozavest, poglobljenost

Anubis je bog mrtvih, vladar podzemlja in varuh pokopališč. Ljudje, rojeni pod njegovim okriljem, so strastni in ustvarjalni samotarji, ki najbolje funkcionirajo takrat, kadar so sami. So introvertirani, radi imajo mir in tišino. So samozavestni in posedujejo močno avtoritarno energijo, zaradi česar jih drugi zelo spoštujejo. So večni učenci, ki jih zanimajo različne skrivnosti življenja in vedno dvomijo o vsem, kar jih obdaja. So dobri opazovalci sveta okrog sebe in znajo prebrati motive drugih. Bili bi dobri psihologi, psihiatri, duhovni učitelji, učitelji, mentorji, terapevti in zdravniki. So iskreni in dobri prijatelji, ki nikoli ne bodo obrnili hrbta nekomu, ki je v stiski. Čeprav se zdi, da so vedno zelo resni, so v resnici zelo duhoviti in zabavni. Nagnjeni so k muhavosti, zato se lahko njihova dobra volja hitro prelevi v jezo ali sitnost.

Set

Rojeni od 28. maja do 18. junija in od 28. septembra do 2. oktobra

Želja po nenehnih spremembah, perfekcionizem, dominantnost

Set je božanstvo vojne, teme in kaosa. Ljudje, rojeni pod njegovim okriljem, vedno stremijo k spremembam in preobrazbam, novim pustolovščinam in izzivom, s katerimi bi zapolnili svoje življenje. So perfekcionisti, ki so pripravljeni narediti vse za to, da bi dosegli svoje visoke cilje. So vztrajni in nikoli ne obupajo. Sovražijo poraz, pretekle napake jih ne zanimajo, saj vedno zrejo naprej, odločeni, da svojih napak ne bodo nikoli ponovili. Ne marajo spon in za nikogar niso pripravljeni žrtvovati svojega napredovanja. Imajo vodstvene sposobnosti, so karizmatični, očarljivi, prepričljivi in družabni. Vedno so v elementu, na lovu za novimi informacijami in znanjem, so aktivni in vedno v središču pozornosti. Običajno uspevajo na vodstvenih položajih na manj znanih področjih. Po naravi so precej dominantni in uporniški, imajo eksplozivno naravo, zato so njihovi odzivi velikokrat nepredvidljivi.

Bastet

Rojeni od 14. do 28. julija, od 23. do 27. septembra in od 3. do 17. oktobra

Iskanje ravnovesja, uživanje, jasnovidnost

Bastet je boginja mačk in užitka, zavetnica žensk, plodnosti in ljubezni. Ljudje, rojeni pod njenim okriljem, vedno iščejo ravnovesje in mir. Radi živijo v miru in tišini, izogibajo se prepirom in stresnim okoliščinam. Po naravi so introvertirani in bežijo stran od gneče. Imajo močno intuicijo in znajo prebrati namere in motive drugih. Nekateri med njimi so tudi jasnovidni. So duhoviti, očarljivi in znajo uživati življenje, navdihujeta jih glasba in umetnost. So izredno čustveni, občutljivi in predani svojim bližnjim, včasih pa tudi pretirano zaščitniški in posesivni. Za svoje bližnje so pripravljeni veliko žrtvovati, zato morajo paziti, da ne zanemarjajo svojih želja in potreb. V splošnem so nezaupljivi do ljudi, ki jih ne poznajo. Če jih kdo prizadene, to težko oprostijo. Veliko premlevajo o preteklosti, kar jim lahko preprečuje napredovanje.

Sekmet

Rojeni od 29. julija do 11. avgusta in od 30. oktobra do 7. novembra

Podjetnost, pravičnost, samozavest

Sekmet je boginja bojevnica in zdravilka. Osebnost ljudi, ki so rojeni pod njenim okriljem, je kot dve plati kovanca. Po eni strani so disciplinirani in strogi, po drugi strani pa ljubijo svobodo in ne marajo omejitev. Nikoli ne veš, katera izmed nasprotujočih lastnosti bo prevladala, zato je z njimi marsikdaj težko shajati. So zelo ponosni in svoje delo, kakršnokoli že, opravljajo z dostojanstvom in spoštovanjem. So dobri podjetniki, odgovorni in predani pravici ter pozitivnim vrednotam. So učinkoviti, profesionalni ter sovražijo lenobo in površnost. Bili bi dobri sodniki, direktorji in menedžerji. Ljubijo razkošje, zato se radi obkrožijo z dragimi rečmi. Veliko denarja so pripravljeni zapraviti za življenje na visoki nogi. Če so pretirano samozavestni, lahko postanejo ošabni in hvalisavi.