Element vode po feng šuju: Sobna fontana

Element vode po feng šuju: Sobna fontana (foto: Arhiv www.akvarij.com) Arhiv www.akvarij.com
Vir: Jana
1. 9. 2018

Kaj po feng šuju pomeni element vode in kam postaviti sobno fontano, da bodo energije v vašem domu v ravnovesju, nam je zaupala feng šuj poznavalka Tanja Glažar.

Sobne fontane ustvarjajo pomirjajoče vodne učinke, blagodejno zmanjšujejo stres in v prostor vnašajo pozitivno energijo. Nekatere v prostoru ustvarjajo prijetne dišave in z rahlim vlaženjem prostora tudi prijetno klimo, lahko so nadgrajene z lučko, ki v večernih urah poskrbi še za poseben čar in romantično vzdušje. Da boste sobno fontano postavili na primerno mesto po načelih feng šuja, smo se po strokovne nasvete obrnili na strokovnjakinjo feng šuja Tanjo Glažar. (fengshui-tanjaglazar.com)

Kaj pomeni element vode v domu

»Element vode je izredno močan element in zanj je značilen tip energije, ki deluje navzdol. V stanovanju element vode ponazarjajo črna barva, vodoravne ali valovite črte, slike morja, jezera, reke, najbolj pa akvarij ali pa sobna fontana,« nam je zaupala Glažarjeva in dodala, da so z elementom vode povezani naši organi, kot so ledvice, mehur, ušesa, reproduktivni organi in kosti. »Zato je v domu treba z elementom vode ravnati zelo pazljivo, saj na neprimernih področjih lahko deluje neugodno na naše zdravje in odnose.«

Sobna fontana lahko ruši energije

»Element vode ne spada v spalnico ali v kuhinjo. Tudi na jedilni mizi vodna fontana ni zaželena, saj spodbuja željo po prekomernem zaužitju tekočin. Vodo nas večina še prenese, vino, pivo in podobne alkoholne pijače pa veliko težje! V kuhinji je že tako zelo aktivna energija, saj jo uporabljamo nekajkrat dnevno, in bi sobna fontana prej slabila oz. rušila ravnovesje energij, kot pa pripomogla k boljšemu počutju. Pa še to – v kuhinji je najbolj aktualen element ognja in v kombinaciji s sobno fontano bi pravzaprav ustvarili 'ekonom lonec' in vprašanje časa bi bilo, kdaj bo 'para' energij eksplodirala. Popoln nesmisel je tudi postavitev sobne fontane v kopalnico. Prostor, ki je namenjen čiščenju in spiranju slabih energij, ni primeren za postavitev sobne fontane, saj bi v tem primeru vsa aktivna spodbujena energija odtekala v odtoke in se mešala z nečisto energijo,« je še opozorila Glažarjeva.

Voda spodbuja energijo obilja

»Sobna fontana je najbolj naraven ionizator zraka, a v feng šuju jo vedno postavimo na področje, kjer želimo spodbuditi energijo obilja. V osnovi je to jugovzhodno področje, a vedno je treba preveriti kombinacijo energij določenega področja. Element vode podpira tudi sever – področje kariere ter posredno tudi vzhod – področje zdravja,« je še povedala in poudarila, da je za sobno fontano najprimernejši dnevni ali delovni prostor oz. domača pisarna.

Najprimernejši materiali

Ker smo na spletni strani www.akvarij.com našli fontane iz različnih materialov, nas je zanimalo še, kako ti materiali delujejo v kombinaciji z vodo in kateri material izbrati. »V poštev prideta dva elementa – kovina in zemlja. Oba elementa namreč lahko kontrolirata vodni tok in pretok; element kovine (na primer bakrena fontana) tudi podpira element vode. 'Zemeljske' fontane so lahko keramične, glinene, kamnite, iz okrasnih mineralov in kristalov. Za katero izvedbo se bomo odločili, pa je odvisno od kombinacije energij področja in tudi od našega osebnega elementa. Vedno je treba upoštevati oboje. Nekdo s šibkejšim osebnim elementom vode ali kovine naj da prednost kovinski izvedbi. Kdor pa ima močan osebni element ognja, vode ali lesa, naj raje izbira med zemeljskimi različicami.«

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Arhiv www.akvarij.com