Gary Yourofsky: "Tudi kokoš, miš in pajek si zaslužijo svobodo in življenje!"

15. 4. 2016
Deli
Gary Yourofsky: "Tudi kokoš, miš in pajek si zaslužijo svobodo in življenje!"

Živimo v času, ko se zdi, da je človeštvo izgubilo svoj kompas nekje med nasiljem in sovraštvom. Gary Yourofsky, trenutno eden bolj znanih živalskih aktivistov na svetu, pravi, da je edina rešitev za človeštvo, da spet najde svoj mir, tako da najprej spremeni odnos do živali.

"Ker se je človek najprej naučil izvajati nasilje nad živalmi in ga nato prenesel še na svojo vrsto, naj težavo zdaj rešuje pri izvoru," pravi 45-letni glasnik živali.

Gary je za revijo Sensa na vprašanje: ali je imel pisatelj Tolstoj prav, ko je dejal: 'Dokler bodo klavnice, bodo bojišča'?, odgovoril takole:

"Če se želimo znebiti človeškega trpljenja, se moramo najprej znebiti trpljenja živali. Edina rešitev je končanje specizma. Specizem je oblika diskriminacije, ki izvira na predpostavki o superiornosti človeka ter omogoča izkoriščanje drugih vrst. Je izvorni vzrok za rasizem, seksizem, heteroseksizem in vse druge zlo-izme, ki obstajajo. Učinkovitega medsebojnega zatiranja, zasužnjevanja in ubijanja smo se naučili, ker smo vadili na živalih. Če bi se znebili specizma, ne bi imeli posilstev, človeškega trpljenja, izkoriščanja ... Napasti moramo vzrok bolezni, izvor vsega sovraštva. Če naučimo otroke, da si vsi – tudi kokoš, miš ali pajek in druga majhna, šibka in na videz nepomembna bitja, zaslužijo svobodo in življenje, bodo ti otroci, ko odrastejo in se srečajo z različnimi ljudmi, lahko delovali nesovražno. Saj gre za sprejemanje različnih oblik, velikosti in barv. Če učimo miru od začetka, se znebimo rasizma. Že tisoče let se poskušamo znebiti človeškega trpljenja, brez uspeha, niti blizu mu nismo. Kaj, ko bi za spremembo prekinili stare vzorce in naredili nekaj novega, drugačnega, poizkusili vase in v svoje telo dajati mir, namesto smrti, diskriminacije in nasilja – prav to se namreč dogaja v klavnicah. Živali so prestrašene in ubite nasilne smrti. Human in srečen umor ne obstaja. V svoje telo dajemo mrtvece, ki so umrli nasilne smrti, in se ob tem sprašujemo, zakaj je človeška vrsta tako nasilna."

Preberite več na Sensa.si