Jasmin s čutnim vonjem simbolizira čistost

13. 7. 2018 | Vir: Jana
Deli
Jasmin s čutnim vonjem simbolizira čistost (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Jasmin že tisočletja hrani dušo sveta in osvobaja s svojim vonjem. Verjetno ni človeka, ki ne bi zaznal njegovega vonja. Tako omamno in ljubeče diši, da se njegova nota usede naravnost v srce.

Beli cvetki prav kličejo k pogledom, vonj pa, oh, vonj pa je res nekaj posebnega. Zato ga v parfumeristiki tako zelo cenijo. Velja za enega najbolj mističnih rastlin in seveda vonjav. Izvira iz Bližnjega in Daljnega vzhoda, kjer je nekdaj opojno dišal po palačah in navdihoval pesnike, ki so ga vpletali v svoje besedne verze. Že zelo zgodaj so ga prav zaradi tega prepoznali kot cvet in vonj ljubezni.

Dišava

Ime izhaja iz perzijskega Yasmin, kar pomeni dišavo. Jasmin v jeziku cvetja simbolizira čistost in milost. Cvetovi cvetijo zvečer, kar je jasminu dalo mnogo vzdevkov, kot sta kraljica noči in mesečina. V čarovniških apotekah je bil vedno prisoten kot dodatek opojnim oljem, tinkturam ali kot posušeno cvetje za kadilo.

Po svetu

Zaradi posebnega vonja, ki je čuten in izjemno cenjen tako v parfumeristiki kot v aromaterapiji, ga večinoma pridelujejo za pridelavo eteričnega olja. V Aziji pa tudi sveže in suhe cvetove pogosto uporabljajo v verske namene. V Indiji cvetovi Jasmina sambaca veljajo za svete, saj simbolizirajo nedolžnost in čistost uma. Z njihovimi cvetjem krasijo templje in svete podobe ter jih darujejo božanstvom. Na Kitajskem je izredno priljubljen jasminov čaj.

Magična uporaba

Nesporno je jasmin povsem lunarna rastlina, ki mu vladata voda in ženska esenca. Uporablja se predvsem pri vseh ljubezenskih in srčnih zadevah, saj krepi ljubezen, obenem pa je najboljši način, kako lahko komuniciramo z angeli. Namreč, tako kot vrtnica je tudi jasmin eden tistih vonjev, ki ga imajo angeli najraje. Če se vam kdaj dogodi, da vonjate jasmin, pa ga nikjer v bližini ni, vedite, da imate podporo angelov in da vam želijo predati sporočilo.

Polnjenje kristalov

Izjemen je tudi pri polnjenju kristalov. Kristale je najbolje kar položiti med cvetove jasmina ali pa jih okopati v jasminovi vodici ali esenci. Jasmin kot potpuri ali kot sveti obred kadiljenja pomeni blagoslov za dom in nasploh priklic obilja. Tudi cvetje, če ga imamo pri sebi ali z njim spimo pod blazino, bo pozitivno delovalo na obilje. Pomaga pri promociji novih, inovativnih idej. Kapljica eteričnega olja v mandljevem olju, ki jo vmasiramo v kožo, naj bi delovala proti frigidnosti. Sanjati o jasminu je znamenje sreče in je dobra novica za vse, ki se želijo poročiti ali so tik pred poroko.

Jasminova voda

Pest cvetnih listov dajte v kozarec in prelijte z vročo vodo ter pustite stati čez noč. Zjutraj vodo uporabite kot blago jasminovo esenco tako, da se z njo umijete ali poškropite po avri, saj jo zelo hitro spremeni in energetsko dvigne. Takšno vodico lahko dodate tudi kopelim. Vsekakor nima takega vonja kot eterično olje, a če delate in zaznavate subtilni svet energij, vam bo zelo hitro jasno, da vam zelo pomaga in vas osrečuje.

Njegove besede: Uživaj in se predaj življenju.

Besedilo: Tamara Ferenc // Fotografija: Shutterstock

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord