Je ščitnično bolezen Hashimotov tiroiditis res mogoče ozdraviti z alternativo?

Je ščitnično bolezen Hashimotov tiroiditis res mogoče ozdraviti z alternativo? (foto: profimedia) profimedia
27. 7. 2017

Tipični stavki ljudi, ki trpijo za pomanjkljivim delovanjem ščitnice so: "Neprestano me zebe", "Čeprav ne jem več toliko kot prej, se še redim", "Nobene prave volje za delo nimam", "Izpadajo mi lasje", "Pogosto mi gre na jok", "Seks? Nobene želje nimam!" ali "Nikakor ne morem zanositi".

  

Pritrditev na enega od uvodno navedenih stavkov seveda še ne pomeni, da morate kar takoj teči k zdravniku. Če pa simptomi vztrajajo že dlje časa in se na splošno počutite slabše kot sicer, si le dajte pregledati vrednosti ščitnice s krvnim testom (z njim bodo v laboratoriju preverili koncentracije hormona TSH v krvi). Če se sum potrdi, boste verjetno dobili predpisane hormonske tablete.

Za trdovratnim pomanjkljivim delovanjem ščitnice pa se pogosto skriva tudi avtoimunska bolezen Hashimotov sindrom. Ta ni ozdravljiv, lahko pa se brez posebnih težav uspešno obvladuje s hormonskimi tabletami.

Kaj pa alternativa?

Na spletu kar mrgoli obljub 'gurujev' alternative, ki trdijo, da je bolezen mogoče ozdraviti s kakšno od 'njihovih' metod ali diet. Pa to drži? Zaradi narave bolezni (za katero pravijo, da je v kar 70% dedno pogojena in jo dejansko povzroča napaka v našem lastnem imunskem sistemu) gre v takšne trditve še kako dvomiti. Ali kot piše blogerka Chuppacadabra v enem od svojih blogov:

  • "Če naj bi torej z alternativo premagali Hashimotov tiroiditis za vedno, bi morale homeopatske tabletke, reiki tretmaji, brezglutenske diete, raznorazne 'mice-mace' pripravki in kar je še takšnih alternativnih priporočil, ki jih kar mrgoli na spletu, nekako vplivati na tiste gene, ki so avtoimunsko obolenje Hashimotovega tiroiditisa (s pomočjo trigerjev) v prvi vrsti sprožili. Že to, da vam ponujajo vitaminske pripravke za močnejši avtoimunski sistem (pri čemer z vašim imunosistemom morda ni nič zares narobe, morda celo odlično deluje, razen, da ima eno veliko napako: to je, da ščitnične celice prepoznava za tujek), ali pa vam priporočajo brezglutensko dieto, ker da gluten škodi ščitnici (pri čemer ščitnica, kot že rečeno, v resnici ni resničen problem, temveč so problem protitelesa, ki ne bodo mirovala, dokler ne uničijo zadnje ščitnične celice), je dovolj, da veste, da vas to ne more ozdraviti ZA VEDNO. Lahko vam le izboljša počutje ter tako posledično ojača vaše siceršnje psihično in fizično zdravje. In zato: po pameti. Ne dovolite se vleči za nos vsakemu, ki bi rad zaslužil na vaš račun. Ali povedano krajše: da alternativa (in z njo ves placebo, ki vam ga skušajo tam zunaj prodati) ne more odpraviti izvornega problema. Placebo (več o njem, si lahko preberete tukaj) pa vendarle lahko znatno, a žal le začasno popravi naše počutje."

Povedano še bolj preprosto in z besedami zdravnika, ki je podpisal knjigo Težave s ščitnico:

  • »Približno 20 odstotkov ljudi, ki dobijo lažno zdravilo, placebo, in mislijo, da je pravo, se bo ne glede na bolezen počutilo bolje. Placebo učinek lahko drži več tednov ali celo mesecev, preden popusti.« - dr. Anthony Toft

    

Priporočamo