Jerebika - uporabljali so jo za večjo psihično moč

5. 12. 2017 | Vir: Jana
Deli
Jerebika - uporabljali so jo za večjo psihično moč (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Jerebiko poznamo tudi kot gorsko smrdljivko, jerebičje, nedeljski les, rebiko.

Njena esenca je popolnoma moška, s sončevo energijo in obilico ognja, zato je v čarih izredno dejavna in hitra.

Vlada ji božanstvo Thor, ki vlada gromom, na naših tleh pa je to Perun, ki je najvišji bog, prav tako ima pod okriljem strele in grom. Zato so jerebiko naši predniki zelo radi posadili okoli svojih domov, da so se tako zaščitili pred nevarnimi udari strel.

V sebi nosi izjemno moč

Zaradi svojih mogočnih lastnosti so jo od nekdaj uporabljali v čarih za povečanje psihične moči, za zdravljenje, za moč in uspeh ter seveda kot zelo dobro zaščito. Njeno ime naj bi bilo povezano s skandinavsko runo čaranja in sanskrtsko runo, ki pomeni čarovnika. Rune naj bi bile izrezane prav iz lesa jerebike. Dve vejici, ki so ju povezali z rdečo nitjo v obliko križa, sta tako predstav­ljali izjemno močen zaščitni amulet, zato so jerebiko pogosto nosili v žepu, ponekod na Škotskem so jo všili kar v podlogo oblačil. Lesene križe iz jerebike so pritrdili tudi na staje živine, da bi jih tako zavarovali pred poškodbami in zli silami. Na pomlad so z njenimi listi ovili tudi vrata hiš, pripravili so venčke, ki so jih bodisi nosili s seboj ali dali na vrata kot zaščito. Znano je tudi, da so jerebiko sadili okoli cerkva, da bi pazila na duhove smrti.

Čarobni napoji

Za Druide in čarovnice so jagode jerebike od nekdaj predstavljale izjemno sestavino za pripravo magični napitkov, saj so verjeli, da izboljšujejo uvide in prejemanje sporočil iz onostranstva. Zanimivo je, da ima konec jagode na koncu izrisan pentagram, kar je čarovnicam pomenilo, da je to popolnoma njihova rastlina, zato je bila še posebej cenjena. Tudi z uživanjem jagod si človek zagotovi veliko sončne energije in prane, saj naj bi bila jagoda zbir sončne energije, ki se je vse do jeseni zbirala v njej. Jagode se morajo vedno uživati suhe ali prekuhane, saj sveže vsebujejo parasorbinsko kislino, ki je strupena.

Od bajalice do čarovne palice

Les jerebike je primeren tudi za izdelavo bajalic ali čarovne palice. Liste in jagode dodajamo kadilom, s katerimi spodbujamo psihične moči. Včasih so jerebiko oziroma jerebikov les imeli tudi na ladjah, saj so verjeli, da se bodo tako izognili neurjem. Palice iz jerebike pa predstavljajo odličen pripomoček za tiste, ki gredo radi zvečer po jasi, saj bodo tako dobro zaščiteni pred izzivi teme. Velja, da so najmočnejše jerebike tiste, ki rastejo blizu kamnov, ki tvorijo krog.

Sicer je barva jerebike zelena, njen kristal pa turmalin, v živalskem svetu pa jo povezujejo s prepelico in raco.

Jerbikina priprošnja ob kadiljenju

»Zaščiten/a sem in neuničljiv/a.

Pride naj, kar prinaša prihodnost.

Ljubil/a bom vse in sem ljubljen/a.

Sprejemam sladkobo in obilje življenja in

sem hvaležen/a za vsa darila.

Spoštujem energijo jerebike in

jo prosim za zaščito pred zlimi uroki.

Ne bom se pustil/a ujeti verigi preteklih napak.

Z radostjo zrem v prihodnost.

Tako naj se zgodi.«

Fotografija: Shutterstock, Amara Ferenc

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan