Jožica Leskovar o tem, kako se jeza zrcali v naši pisavi!

Jožica Leskovar o tem, kako se jeza zrcali v naši pisavi! (foto: profimedia) profimedia
17. 2. 2016

V vsakem od nas živita dr. Jekyll in gospod Hyde, a bolj kot zanikamo eno od obeh plati svoje osebnosti, z večjo močjo bo ta na trenutke  izbruhnila na plan.

Ljudje, ki zase pogosto pravijo, da imajo visok prag tolerance, so zato pogosto šokirani s svojimi občasnimi izbruhi jeze na na videz nepomembne dogodke. Kako bi poimenovali to reakcijo? Kaj človeka pripelje do izražanja nekontrolirane jeze? Gre enostavno za predolgo zatirano jezo. Kadar jeze ne izražamo spontano navzven, se ta sčasoma lahko polasti naše notranjosti do te mere, da se obrne proti nam.

jackyll hydeŽe Freud je rekel, da "kolikor bolj človek obvlada svojo napadalnost, toliko bolj se pri njegovem idealu stopnjuje nagnjenje k napadalnosti v odnosu do njegovega jaza".

Zadrževanje jeze

Če čustvo jeze aktivno živimo, če ga izrazimo navzven, povečujemo svojo osebno energijo. Če pa čustvo jeze zatiramo in se vrti le znotraj nas samih, svojo osebno energijo črpamo, postanemo utrujeni, nezadovoljni, nesrečni in še bolj jezni.

Zadrževanje jeze ali agresivnost usmerjeno v samega sebe v pisavi prepoznamo po levo obrnjenih kotnih pentljah v spodnjem območju, ki ne dosežejo srednjega območja. Ker je poteza v levo znak umika vase in ker se obenem zaključi preden se vrne v srednje območje, ki ponazarja naše medosebne odnose, je to znak, da jeza ostaja v nas, da jo ne zmoremo dati iz sebe. Če bi kotno potezo pisec tvoril v desno stran, bi bil to znak, da svojo agresivnost aktivno uporablja za doseganje ciljev, da presežek negativne energije prazni v športnih dejavnostih, ali pa jo strese med ljudi, če se kotne poteze pojavljajo v srednjem območju. Levo obrnjene kotne pentlje pa kažejo na to, da oseba tlači svojo tekmovalno energijo, da jo ni sposobna obrniti v aktivnost in uspeh. Tako se aktivno čustvo spremeni v pasivno, naš prodoren potencial pa v nemoč.

Primer črke j:

crka

Običajno se na jezo, ki jo drugi projicira na nas, odzovemo z nelagodjem. Če smo sposobni svoja čustva usmeriti navzven, se odzovemo in aktivno sodelujemo v prepiru. Če svoja čustva težko izrazimo navzven, bomo čutili potrebo po umiku in namesto, da bi aktivno reševali natalo situacijo, bo nelagodje v nas le še bolj raslo, saj se prepir ne bo zaključil v dialogu z drugim, temveč se bo nadaljeval v naši notranjosti. Tako bomo še dneve in dneve premlevali o dogodku, se prepirali v samem sebi, tisti, ki je naše nelagodje povzročil in aktivno izrazil svojo jezo, pa o tem ne bo niti slutil. Zakaj? Ker je svojo jezo izrazil tisti trenutek in za tisto situacijo, ki je bila jeze vredna. Če tega ne zmoremo, se lahko vrtimo v jeznih samogovorih, občutimo sveto jezo na nekoga, a trpinčimo le sami sebe.

Zatiranje jeze lahko preraste v sovraštvo, ta pa je produkt dolgo zatajevane jeze. Toda sovraštvo ima bolj skromne korenine v obliki hipnih trenutkov jeze, zato si dovolimo biti včasih preprosto jezni in s tem pokažimo, da smo živi, aktivni in da nam je mar.

Intenzivnost lastnosti grafologi ugotavljamo tudi na podlagi pritiska pisala. Močnejši kot je odtis pisala, bolj intenzivna je opisana lastnost.

jožica leskovarJožica Leskovar - kot grafologinja ni samo strokovnjakinja za črke in njihovo obliko, ampak je tudi psihoterapevtka.

»Grafologi imamo pomagala, tabele, po katerih gledamo, ampak z občutkom je treba povezati in združiti vse lastnosti v en opis. Zato za eno analizo porabiš pet ur, pa še nekaj ur, da vse ugotovitve ubesediš,« nam je zaupala grafologinja, ki se vsakič znova v svet črk poda zaradi lastnega veselja. »Veseli me, da lahko pomagam ljudem,« je iskrena Jožica, ki pravi, da pogosto pomaga mladim, ki se odločajo za poklic, pa tudi ljudem, ki imajo težave v medosebnih ali partnerskih odnosih.

Z njo lahko v kontakt stopite prek email ​jozica.leskovar@gmail.com ali pa na facebook-u!