Jyotish – indijska astrologija, ki nas uči postati kreator lastne prihodnosti!

26. 12. 2016
Deli

Jyotish, ki jo nekateri poznajo tudi kot djotiš ali džotiš, je priznana indijska astrologija z zares dolgo tradicijo, saj gre za znanje, ki izvira iz pradavnih vedskih časov.

Vedska kultura zemljepisno izvira iz Indije, ki je tudi zibelka astrologije.

Sama beseda VEDA, je sanskrtskega porekla in pomeni ZNANJE.

Pravijo, da so prvi pisni spomeniki ved zelo stari (okoli 5000 let), to znanje pa je najverjetneje še starejše. Vede so se prenašale z ustnim izročilom, od učitelja na učenca. Rišijem, vedskim prosvetljenim modrecem in vidcem, je bilo dano, da so prepoznali besede znotraj lastne zavesti, te pa so nato izgovorili ali zapeli. Na ta način so se prenašale v kulturo ostalih ljudi.

V vedah poleg astrologije najdemo začetke vseh znanosti: matematike, fizike, arhitekture, astronomije, medicine (ayurveda) ...

Ustvarjalec svetlobe!

Beseda Jyotish je sestavljena iz dveh sanskrtskih besed: JYOTI, kar pomeni SVETLOBA, in ISHA oziroma ISHVARA, kar pomeni stvarnik. Torej Jyotish (tudi jotish, djotish ali đotiš), pomeni ustvarjanje svetlobe ali enostavno: svetloba.

Svetloba osvetljuje našo pot. Ima čarobno moč, saj odganja temo. Ko je pot osvetljena, je naše potovanje poenostavljeno. Lažje prepoznamo prednosti in morebitne nevarnosti. Mnogo lažje izberemo pravo pot in se izognemo preprekam. Posledično lažje uresničujemo svoje želje. Vse to je tudi namen in cilj Jyotisha.

V njem se skriva veliko bogastvo metod in tehnik, katerih edina namera je: širiti svetlobo. Je kot svetilka, ki osvetljuje našo pot in nas v naprej informira o vsem, kaj lahko v tem življenju pričakujemo.

Sami izberemo prihodnost!

Vendar pa Jyotish ni golo predvidevanje dogodkov. Če bi k njemu pristopili na ta način, bi zgrešili njegovo bistvo – t.j. možnost spremembe.

Osnovni moto Jyotisha namreč je:

  • SPOZNAJTE SVOJO PRETEKLOST, SPREMENITE SVOJO SEDANJOST IN IZBERITE SVOJO PRIHODNOST.

Te besede govorijo same zase, saj je razlika med predvidevanjem in spreminjanjem oziroma izbiranjem več kot očitna.

Naša pretekla dejanja določajo našo sedanjost in ravno tako naša sedanja dejanja ustvarjajo našo prihodnost.

Vsakdo izmed nas ima svojo karmo ali usodo, ki jo je prinesel iz prejšnjega življenja ali inkarnacije. Naklučij ni. Obstaja zgolj nevednost oziroma nepoznavanje pravih vzrokov, ki kot nevidna mreža tkejo situacije v našem življenju.

Jyotish jemlje posameznika kot edinega in neponovljivega. Z njegovo pomočjo naredimo natalno karto, ki je slika v to življenje prinešenih vzorcev in jih je s pomočjo Jyotisha moč razbrati na podlagi posameznikovega rojstnega trenutka.

Jyotish natalna karta!

Natalna karta tako ni nič drugega kot zrcalna slika neba v času človekovega rojstva.

Jyotish pravi, da smo posamezniki soodvisno povezani med seboj in s svetom, ki nas obdaja. Takšen kot je mikrokozmos, takšen je tudi makrokozmos. Tak kot je individualni um, tak je tudi kolektivni, kozmični um. In takšno kot je individualno telo, takšno je tudi kozmično telo. Na tak način se splošna kozmična načela odražajo v naših življenjih. Materialen odraz teh načel pa so planeti, ki jih uporabljamo za izdelavo natalne karte.

Za lažje razumevanje življenja si predstavljajte, da imamo svoj bančni račun na vsakem področju v življenju. Enega za zdravje, drugega za izobrazbo, tretjega za družino, naslednjega za partnerstvo in tako naprej. Stanje na računu je lahko pozitivno, lahko smo že v limitu ali pa smo limit že prekoračili. Vesolje ima izdelan natančen bančni sistem, ki omogoča dušam na njihovih potovanjih uživati sadove njihovih preteklih dejanj. Za to skrbi univerzalni zakon akcije in reakcije, vzroka in posledice ali enostavneje povedano: karme.

Namen takega kozmičnega sistema pa seveda ni kaznovanje ampak duhovna rast oziroma pot k višjemu stanju zavesti. Ta nas lahko privede do razumevanja subtilnih duhovnih zakonov vesolja in tako do prave izpolnitve, razumevanja, spoštovanja, miru, ljubezni in trajne sreče, po kateri vsi tako zelo hrepenimo.

Stanje 'bančnih' računov!

Z izdelavo natalne karte mojstri Jyotisha le preberemo stanje na naših različnih računih.

Ko Jyotishi(ni) – astrolog ali astrologinja indijske astrologije - naredi posameznikovo rojstno karto, ta predstavlja določen razpored grah – planetov na nebu v trenutku rojstva. Te so razporejene po dvanajstih hišah – področjih. Vsaka hiša – področje - ima svoj pomen. Položaj določenih planetov znotraj hiš daje določene značilnosti. Branje natalne karte tako posreduje skupek informacij in daje novo razumevanje stvari, situacij ter novih pogledov na življenje, ki so zelo dragoceni.

Jyotish s sistemom časovnih obdobij (daše) posamezniku lahko predvidi možnost prihajajočih dogodkov, hkrati pa ponuja tudi načine in ukrepe za zmanjševanje možnih 'slabih' oziroma težjih tendenc in izboljšanje dobrih.

Neki modrec je nekoč dejal:

  • 'Jyotish in njegove preventivne tehnike, pomagajo, da ugriz tigra spremenimo v pik komarja'.

Jyotish namreč pozna številne preventivne ukrepe, s katerimi je mogoče otopiti ost karme, ki nam prihaja naproti. Takšni ukrepi so: post na točno določene dneve, nošenje določenih barv oblačil ali nakita glede na položaje planetov, uživanje določene hrane po ayurvedskih načelih, nošenje janter, določene tehnike na osnovi zvočnih manter za določen planet (Rasa tehnike), meditacija, dobra dela za točno določen namen ...

Z vsem temi preventivnimi ukrepi lahko vplivamo na določeno načelo – karmičnega nositelja – graho – planet, ki so utelešeni v nas samih in tako harmoniziramo ter uglasimo določena načela v nas samih.

Jyotish slavi svobodno voljo!

Najvažnejša stvar v Jyotishu pa je, da NIČ V ŽIVLJENJU NI STOODSTOTNO DOLOČENO. VSAK IZMED NAS IMA SVOBODNO VOLJO IN S TEM MOŽNOST IZBIRE!

S prinašanjem svetlobe ali Jyotisha v svoje življenje postanemo ozaveščeni za možnosti sprememb in na ta način lahko pričnemo odpravljati temo iz svojega življenja. Zdaj lahko končno prevzamemo krmilo življenja v svoje roke. Sprva je naše vozilo še vedno isto, naša pot pa prav tako. Spremeni se le to, da zdaj mi sedimo na mestu voznika in nismo več zgolj sopotniki. Prav počasi pa se bo spremenilo tudi naše vozilo in z njim naša pot. Poslanstvo Jyotisha namreč ni le vnašanje svetlobe v naše življenje in s tem posredno tudi v življenja drugih, temveč tudi povečanje naše svobodne volje. Jyotish nam prav zares ponuja možnost, da postanemo sami sokreatorji naše prihodnosti.

Napisala vaša jyotishini: Hana

Za vpogled v vašo Jyotish natalno karto lahko Hano kontaktirate po spletni pošti hanah@zalozba-chiara.si

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu