Tako je nekdanji profesor fizike Jožko Battestin pričel pisati knjigo o grafologiji

Tako je nekdanji profesor fizike Jožko Battestin pričel pisati knjigo o grafologiji (foto: Primus Press) Primus Press
18. 6. 2019

Za Osnove grafologije, knjigo Jožka Battestina velja rek 'habent sua fata libelli' – Knjige imajo svojo usodo.

Jožko Battestin, upokojeni elektroinženir in profesor fizike, je začel pisati knjigo, ko je proučil vse knjige nemškega filozofa, psihologa in protagonista grafologije ter nominiranca za Nobelovo nagrado v literaturi Ludwiga Klagesa.

Knjiga je nastala po dolgih desetletjih avtorjevega intenzivnega ukvarjanja z grafologijo, tudi v sodelovanju z Antonom Trstenjakom, utemeljiteljem slovenske grafologije, kateremu je tudi posvečena. Anton Trstenjak je spodbujal Jožka Battestina, da knjigo čim prej objavi.

Za kaj točno gre pri grafologiji?

  • V značilnostih posameznikove pisave naj bi se kazale osebnostne in druge psihične karakteristike. Oblikovalo se je prepričanje, da lahko z analizo značilnosti pisave odkrivamo tudi značilnosti posameznikove osebnosti, ki se izražajo v pisavi.

Edinstven opis fizike v pisavi

Osnove grafologije je po mnenju psihologa prof. dr. Janeka Museka, tudi v svetovnem merilu eno najboljših in najtemeljitejših predstavitev grafologije Ludwiga Klagesa, obogateno tudi z avtorjevimi lastnimi in izvirnimi prispevki.

Klagesovemu grafološkemu sistemu dodaja izračunavanje fizikalnih značilnosti pisanja. To je izračun sprememb energije, ki spremlja gib prsta, roke do zapestja ali roke do rame. Računi niso zamotani, zahtevajo le znanje srednješolske fizike, so pa v knjigi podrobno razloženi.

Knjiga omogoča, da bi eno vodilnih klasičnih grafoloških teorij predstavili na način, ki je lahko izhodišče za temeljito znanstveno preverjanje grafoloških postavk, in tako položili temelje znanstveni grafologiji.

Prvi del knjige obravnava pisne poteze, razsežnosti rokopisa, pritisk konice pisala, pisni prostor, pisne kretnje, kinematiko delov roke pri pisnih kretnjah, geometrijsko obravnavanje potez predhodnega preskusa, sestavljanje osnovnih potez roke pri pisanju ter predpripravo za upoštevanje dinamike rokopisa.

Drugi del knjige obravnava posamezne elemente za spoznavanja osebnosti.

In, v tretjem delu knjige avtor obravnava rokopis, porazdelitev pisnih kretenj, takt in ritem v pisavi, izvirnost in oblikovna raven pisave, dvoumnost znakov pisave, vodilne podobe, pritisk in napetosti v pisavi, znake hitrosti v pisavi, enakomernost ter velikost pisave.

Povezan z vesoljem!

Jožko Bettestin je neverjetno pozitivna in karizmatična osebnost. Zase pove, da ga vse zanima, tudi vesolje za katero pove:

»Jaz z vesoljem nekako sodelujem. Povezan sem z vesoljem. Kot sem rekel, je vsaka misel elektromagnetno valovanje, vsaka misel gre v vesolje in se vrne nazaj, ker se tam tudi odbija z isto frekvenco. To se dogaja avtomatično. Z vesoljem lahko komuniciramo samo s svojimi mislimi. Iz vesolja marsikaj lahko dobimo, če kaj rabimo,« še enkrat poudari.

Rad je v družbi. Klavir igra že najmanj od svojega desetega leta. Ne igra po notah, temveč improvizira, glasbo pa sproti komponira. Igranje po notah je obremenitev, človeka utrudi, improvizacija pa je ustvarjanje, počitek, človeka sprosti,« pravi Jožko Battestin, ki ne jemlje nobenih zdravil.

Ena od delavk v domu pove, da je zdrav kot maček, da se res nikoli ne pritožuje in ne kritizira, vedno samo pohvali. V domu je z vsem zadovoljen. Z vsakim, ki se usede zraven njega, se pogovarja. Sicer pa bere, veliko bere, knjige ali časopise. In on je tisti, ki je vedno aktiven in druge priganja k aktivnostim. Pozitiven človek, zaključi gospa.

Pri osemnajstih je prijavil svoj prvi izum, vsega skupaj ima štirinajst patentov. Gre predvsem za naprave in pripomočke za pouk fizike in mehanike. Med drugim je izumil klavir, ki piše note. Zasnoval ga je pri dvaindvajsetih letih; klavir je priredil tako, da je improvizirano igranje s pomočjo posebne tehnologije, ki jo je izdelal sam, prenesel na notno črtovje. Vodil je tudi izgradnjo Instituta Jožef Stefan v Ljubljani in bil njegov tehnični direktor. Pri enaindevetdesetih letih pa je opravil izpit za športnega pilota in poletel do Bleda in okolice!

Osnove grafologijePriporočamo!

Osnove grafologije - Jožko Bettestin

Knjiga Osnove grafologije ta hip velja tudi v svetovnem merilu za eno najboljših in najtemeljitejših predstavitev grafologije Ludwiga Klagesa, enega najvplivnejših imen v zgodovini grafologije, to delo pa je obogateno tudi z avtorjevimi lastnimi in izvirnimi prispevki.

Knjiga je izšla pri založbi Ara, knjigo pa boste našli tudi v spletni knjigarni Misterijev.