6 pogojev, ki jih morate izpolniti, da vas razglasijo za svetnika!

6 pogojev, ki jih morate izpolniti, da vas razglasijo za svetnika! (foto: shutterstock) shutterstock
1. 3. 2015

Pot do svetništva ni lahka in svetništvo se lahko doseže le po smrti, odločilnega pomena pa je, da so svetnikova dobrodelna dejanja za časa njegovega življenja dobro znana in da so opazna. Sledi podroben opis, kako postati blagoslovljen oziroma od Boga izbran, da na Zemlji opravljate njegovo delo.

1. Postanite kristjan

Samo kristjani lahko postanejo svetniki. Če niste te veroizpovedi in niste krščeni, potem to danes lahko storite. Dandanes se namreč ni težko spreobrniti v krščanstvo, včasih pa je bilo drugače. Kristjane so skozi zgodovino veliko preganjali, še zlasti Rimljani, dokler cesar Konstantin ni krščanstva leta 313 uzakonil.

2. Preživite mučne trenutke

Pot do svetništva je težavna, zelo verjetno pa je, da bodo drugi nenehno dvomili o vaših verskih prepričanjih. Morebitni svetniki morajo živeti dobro krščansko življenje, obenem pa se morajo izkazati. Včasih so to počeli predvsem z bojevanjem. Ignacija Lojolskega, španskega viteza in ustanovitelja jezuitov, na primer, je zadela topovska krogla.

3. Postanite navdahnjeni

Veliko svetnikov je v nekem trenutku v glavi zaslišalo božji ali angelski glas, sporočila od zgoraj pa so svetnikom pomenila velik navdih. Ivana Orleanska je recimo trdila, da so se ji prikazali svetniki Mihael, Katarina in Margareta ter ji naročili, naj porazi Angleže in francoskega prestolonaslednika pospremi v Reims na kronanje.

4. Izvedite kakšen čudež

Če želite postati svetnik, morate izvesti več čudežev, saj boste le tako dokazali svojo svetost in posvečenost od Boga. Med čudeže spadajo tudi stigme (Kristusove rane med križanjem), evharistični čudeži (ko na primer nekoga, ki je neozdravljivo bolan, pozdravite) in netrohnenje vašega trupla po smrti.

5. Zapustite smrtni svet

Živeča oseba nikakor ne more postati svetnik, zato morate najprej umreti. Najbolje je, da umrete junaške smrti in pri tem izkažete pogum, s katerim navdihnete druge, na primer tako, da do samega konca konca zagovarjate svojo vero in se ji ne odrečete niti, če vam zaradi tega grozi mučenje. Ne pozabite, svetnik je za vero pripravljen umreti.

6. Razglasijo naj vas za svetnika

Postopek razglasitve za svetnika se bo začel najmanj pet let po vaši smrti, čeprav obstajajo primeri, ko so postopek sprožili že prej. Če bo dokazano, da ste živeli svetniško življenje, so potrebni še dokazi o vaših čudežnih dejanjih. Cerkvena merila za potrditev čudežev so zelo stroga. Le če umrete kot mučenik, so ti dokazi nepotrebni, saj ste svoje življenje dali za Boga.

5 vrst čudežev

Stigmatizacija

1224, Assisi, Italija

Frančišek Asiški je eden od prvih znanih krščanskih mistikov s stigmami oziroma ranami, ki ustrezajo tistim, ki jih je Kristus dobil med križanjem.

Sončni čudez

1917, Fatima, Portugalska

Od 30 tisoč do sto tisoč ljudi je prisostvovalo sončnemu čudežu, ko je sonce začelo manj svetiti in razkadilo nevihtne oblake.

Čudežna ozdravitev

1640, Calanda, Španija

V knjigi Il Miracolo V. Messori omenja kmeta, ki mu je po dveh letih zrasla prej amputirana noga.

Marijin privid

1531, Tepeyac, mehika

Svetniku Juanu Diegu se je leta 1531 prikazala gvadalupska Marija v Mehiki. Šlo je za prvi privid Marije, ki ga je priznala Katoliška cerkev.

Netrohnenje

1899, Porto, Portugalska

Primer, ko truplo iz neznanih razlogov ne strohni. Takšen primer je Marija od božjega srca, katere truplo je na ogled še danes.