Kakšna sporočila se skrivajo v najpogostejših nočnih morah? Preverite, morda najdete odgovor zase!

Kakšna sporočila se skrivajo v najpogostejših nočnih morah? Preverite, morda najdete odgovor zase! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2020

Padanje, goli v javnosti in tudi umiranje. Kaj nam želijo sporočiti nočne more, ki nam tako neprijazno kradejo sladki spanec?

Pajki

Sanje o pajkih običajno pomenijo, da je nekdo pretirano vsiljen v vaše življenje, da "plete mrežo" okoli vašega življenja. Lahko pa, da se v določenih situacijah čutite kot outsider in zato ohranjate distanco in se držite stran od nečesa, kar vam je sicer mamljivo. Morda je to odnos, ki ga ne bi smeli imeti ali pa kakšna druga skušnjava, ki se ji ne morete upreti.

Pajki so sicer izredno pogosti v hipnagognih halucinacijah. To so halucinacije, ki predstavljajo jasne občutke, ki se zdijo kot sanje, kjer posameznik sliši, vidi, čuti in celo vonja to, kar se zgodi na robu spanca. 10% populacije izkusi tovrstne halucinacije pred spanjem vsaj enkrat v življenju.

Padanje

Sanje predstavljajo občutek neuspeha ali pa, da se vaša trenutna življenjska situacija slabša. Obenem sanje, v katerih padate, simbolizirajo občutek, da nimate dovolj nadzora nad stvarmi in ste ujeti v niz okoliščin, ki vas vedno bolj vlečejo k tlom, medtem ko se vi poskušate skopati na bolje.

Če se vam zdi, da ste ujeti v niz usodnih nesreč, ki vas spiralno vlečejo navzdol, vam bo pogostejše nočne more, v kateri padate, sporočale, da izgubljate tla pod nogami in da morate poiskati drugačno pot, ki vas bo vodila na bolje. Morda ponavljate iste napake, morda ste izgubili voljo - a vaši možgani so že sprožili preživitveni program in so pripravljeni, da poiščete rešitve.

Izpadanje zob

Imate težave s komuniciranjem in izražanjem svojih čustev. Izpadanje zob v sanjah označuje negotovost in skrb za lastno podobo. Lahko tudi sporoča, da sprejemate velike kompromise ali pa niste pripravljeni sprejeti pomembne življenjske odločitve. Občutek imate, da izgubljate nadzor na situacijo.

Freudovska interpretacija sanj z izpadanjem zob sicer označuje občutke krivde in kaznovanje za masturbacijo. Sanjanje o zobeh pa je sicer tudi močno povezano z anksioznostjo.

Nekdo vas lovi

Morda se počutite nemočni v določeni situaciji ali pa se izogibate (bežite) od problemov v resničnem življenju, s katerimi se nočete soočiti. Lahko tudi, da se izogibate neki boleči ali strašljivi realizaciji. Če se vam te sanje ponavljajo, je to verjetno znak, da je mogoče vendarle čas, da se soočite s problemom, ki se ga izogibate.

Sanje, v kateri vas nekdo lovi, pomenijo, da se je v vas sprožil obrambni mehanizem za soočanje s težkimi odločitvami. V nedavni študiji, ki so jo izvedli v Nemčiji, se je pokazalo, da kar 26% odraslih redno sanja, da jih nekdo lovi.

Goli v javnosti

Sanje, v katerih se znajdete goli v javnosti, simbolizirajo nakopičeno anksioznost in občutke nizke samozavesti. Obenem razkrivajo, da se ne znate sprejemati takšne, kakršni v resnici ste, da niste zadovoljni s svojo podobo. Tovrstne sanje razkrivajo ranljivost in so ene najpogostejših ponavljajočih sanj, ki jih izkusi kar 60 do 75% odraslih.

Umiranje

Sanjati o lastni smrti predstavlja velike spremembe, ki se dogajajo v vašem življenju. Nekaj se končuje, da se lahko začne nekaj novega. Običajno gre za pozitivni simbol, ki vodi k odkrivanjem novih plati samega sebe in stopanje k notranjim spremembam. Te sanje lahko predstavljajo tudi simbolični konec nečesa pomembnega v vašem življenju - recimo konec razmerja ali menjavo službe.

Če je nekdo v vašem življenju dejansko umrl, so tovrstne sanje pogosto del procesa žalovanja. Na ta način se vaši možgani soočajo z žalostjo in travmo.