Karin Velikonja: Z obrazno jogo nad hormonske težave

Vir: Lea
22. 6. 2016

Čeprav je še vedno veliko takšnih, ki si ob pojmu obrazna joga postavijo vprašanja o tem, kakšna praksa za tem stoji, je tudi v Sloveniji veliko tistih, ki lahko potrdijo pozitivne učinke te nove vadbe.

Kot nam je pojasnila Karin Velikonja, ena izmed prvih inštruktoric obrazne joge pri nas, ima ta vrsta joge veliko imen, gre pa za trening mišic na obrazu.

"Na obrazu imamo več kot 57 mišic, večina med njimi jih je neaktivnih. Pri obrazni jogi pa te mišice aktiviramo, jih stimuliramo, dvignemo in jim damo volumen. Zaradi tega je veliko učinkov na različna področja: od vizualnega, saj z vadbo zabrišemo kakšno gubico, do tega, da z omenjenimi vajami odpravimo podbradek in podočnjake. Sicer pa trening obraznih mišic vpliva tudi na izboljšanje stanja kože in zdravje hormonskega sistema. Gre namreč za to, da se prekrvijo mišice na obrazu, vse pa je povezano tudi z možgani in hipofizo. Torej je prekrvitev celotna," nam je pojasnila in dodala, da vaje pripomorejo k celostnemu ravnovesju hormonskega sistema. "Tudi v smislu boljšega pomnjenja, večje koncentracije in ne nazadnje produktivnosti. Prav zaradi tega si želim obrazno jogo predstaviti tudi različnim podjetjem," je še pojasnila.

Očitne spremembe

  • Karin, ki v različnih krajih po Sloveniji vodi tečaje obrazne joge, je v dveh letih, odkar se ukvarja s tem, pri svojih tečajnicah in tečajnikih opazila občutna izboljšanja. "Rezultati so res opazni. Tako pri videzu kot počutju. Od tega, da so si ženske popravile ščitnico, do tega, da imajo zdaj popolnoma čisto kožo, čeprav so imele zaradi menopavze velike hormonske izbruhe, ki so se kazali v mozoljavosti. Imela sem tudi nekaj ljudi s parezami obraza, torej s poškodbami po kapi, in tudi z njimi smo dosegli velike izboljšave," je še pojasnila.

Učila se je pri Savini Atai

  • Sicer pa je Karin stara znanka predavanj slovenske gurujke zdravega življenja Savine Atai. Kot nam je povedala, sta z mamo vrsto let obiskovali njena predavanja, prav Savina pa jo je spodbudila, da po začetnem tečaju obrazne joge nadaljuje inštruktorski tečaj. S Savino še vedno ohranjata stike, Karin pa nam je razkrila, da že dlje časa tli tudi ideja o njunem skupnem novem poslovnem projektu.