Kateri hišni ljubljenček je najbolj primeren za tvoje znamenje?

Kateri hišni ljubljenček je najbolj primeren za tvoje znamenje? (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
21. 8. 2016

Hišni ljubljenčki so živalce, ki jih imamo preprosto radi. Verjetno pa niste vedeli, da je udomačevanje živali ena izmed najpomembnejših epizod v razvoju človeštva.

Prva udomačena žival je bil volk, ki je predhodnik psov. Pred 14.000 leti so začeli nato udomačevati ovce, koze, nato živino. Pred približno 9.000 leti so sledili prašiči, nato konji, kamele in druge živali. Danes niti ne pomislimo, da bi imeli kozo ali ovco za hišnega ljubljenčka. Pes kot hišni ljubljenček se je pojavil že v 18. stoletju. Mačkina funkcija je bila najprej le odganjanje miši, udomačile so se nekoliko pozneje kot psi.

V preteklosti so bili poleg psov in mačk najbolj popularni hišni ljubljenčki veverica, opica, zajci, miške in pozneje še ptice. Marsikdo od vas pa ima doma papigo, živalco, ki je zelo inteligentna in prisrčna, saj so se nekatere vrste sposobne naučiti celo besede ali pesmice. Vendar je oskrba papige zahtevna. Raziskave so pokazale, da avtistični otroci zelo spretno komunicirajo s kačami, pa tudi z večino drugih domačih živali. Vsakemu znamenju ustreza določen značaj živalce oziroma določen hišni ljubljenček.

OVEN

VEČJA PAPIGA
Papiga je žival, ki je lahko človekov najboljši prijatelj, hkrati pa popestri vsakdan. Ker oven obožuje akcijo in dogajanje, bo papiga tista, ki bo vedno poskrbela, da mu ne bo dolgčas. Življenjska doba teh papig je zelo dolga. Primerne vrste: aleksander, sivi žako.

BIK

PES ČUVAJ
Bik najbolj uživa v zavetju svojega doma, zato bo največ skupnih točk našel s psom čuvajem, ki bo kmalu njegov zelo zvesti prijatelj in zaupnik. Bik mu bo ponujal vso podporo, pes pa mu bo to seveda vračal v najboljši možni obliki. Primerne pasme: nemški ovčar, doberman.

DVOJČKA

MUCA
Dvojček enostavno nima dovolj časa za oskrbo hišnega ljubljenčka, zato je zanj idealna muca, takšna, ki zavije tudi ven. V stresnih situacijah ga bo umirila in mu dala energijo. Ko je žalosten, bo muca tista, ki ga bo razveseljevala. Primerne pasme: perzijska muca, siamska muca.

RAK

AKVARIJ S SLADKOVODNIMI RIBAMI
Rak je večni ljubitelj vode in vsega, kar spada zraven, zato se bo v svojem domu, ki ga krasi akvarij, počutil še bolj domače. Ker je nežen in občutljiv po naravi, bo za ribice res odlično poskrbel, one pa ga bodo ves čas dodatno pomirjale. Primerne vrste: trichogaster moder, zlata pearlscale, zlata ryukin.

LEV

KAMELEON
Kameleon je igriv in uren hišni ljubljenček, ki je lahko hitro levov najboljši prijatelj. V terariju in stanovanju se bo kameleon ob levu in njegovi energičnosti odlično počutil. Ker ima lev rad drugačnost in izstopanje, bo s tem ljubljenčkom v družbi zagotovo izstopal. Primerna vrsta: jemenski kameleon.

DEVICA

HRČEK
Devica je natančna in precizna, zato potrebuje v svojem življenju več sproščenosti, ki jo bo ob hiperaktivnem hrčku zagotovo dobila. Ker so hrčki v večini samotarji, bo imela devica ob njem še vedno dovolj časa sama zase in za svoja opravila. Življenjska doba je pribl. dve leti. Primerne vrste: sirijski hrček, kitajski hrček.

TEHTNICA

ZAJEC
Zajček je čudovita družba za tehtnico, ki uživa v svoji harmoniji in ne prenese bučnega in glasnega vzdušja. Zajček je zelo zanimiv, pokoren, prijazen do ljudi in izredno čist. Tehtnica ga bo morala le navaditi, da ne uničuje njenih stvari, drugače pa lahko postaneta zaupnika in prijatelja. Primerne pasme: albino zajec, rjavi zajec.

ŠKORPIJON

KAČA
Škorpijon in kača imata veliko skupnega. Oba sta na zunaj zelo hladna, vendar na znotraj zelo občutljiva, zato se lahko odlično ujameta. Ker kača ne potrebuje veliko nege, bo škorpijon ob njej še vedno svoboden. Vsekakor pa bo kača zanj najbolj zanimiva družba. Primerna vrsta: ameriški gož.

STRELEC

MAJHEN PSIČEK
Majhen, simpatičen kužek bo strelca vedno znova razveseljeval s svojo razigranostjo. Skupaj bosta raziskovala in se igrala, saj je strelec večni otrok. Med pasjimi pasmami je pogosta čivava, najmanjši pes na svetu. Je pogumna, temperamentna in obožuje dolge sprehode – kot strelec. Čeprav se zdi modna muha, gre za zelo staro pasmo.

KOZOROG

MANJŠA PAPIGA
Manjša papiga je v veliko gospodinjstvih, saj je živahna živalca, ki s svojim petjem in čebljanjem polepša življenje. Ne potrebuje pretirane skrbi, zabavna je še posebej zaradi svoje prisrčnosti in razigranosti, ki bo zagotovo tudi najbolj resnega kozoroga spravila v smeh. Primerne vrste: nimfa, skobčevka.

VODNAR

ŽELVA
Želva je zelo posebna žival, ki se bo vodnarju, ki strmi po drugačnosti, zelo prikupila. Ni nadležna, dovoli svobodo, hkrati pa se zelo naveže na lastnika, kar vodnarju zelo ustreza. Nekatere imajo dolgo življenjsko dobo, zato lahko postanejo vodnarjev resnično zvesti prijatelj. Primerne vrste: rdečevratka, rumenovratka.

RIBI

AKVARIJ Z MORSKIMI RIBAMI
Ribica bi ves čas plavala, če bi lahko, zato je morski akvarij, ki je čudovita popestritev domačega okolja, zanjo idealna izbira. Prečudovite barve bodo labilno ribico ponovno prebudile in ji omogočile bolj jasno sliko. Ker riba rada sanja, bo akvarij pravo mesto za poglobitev misli. Primerne vrste: gospice, Dascyllus aruanus.