Katy Perry notranji mir ohranja s transcendalno meditacijo

Katy Perry  notranji mir ohranja s transcendalno meditacijo (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
6. 6. 2017

Katy Perry je danes ena izmed najbolj znanih in uspešnih glasbenic na svetu, ki se lahko pohvali s tem, da je v svoji karieri prodala že več kot 100 milijonov plošč. A pot do vrha je bila vse prej kot lahka. Čeprav je bila že kot mlado dekle izjemno nadarjena in je že zgodaj vedela, kaj hoče, je morala dolgo in trdo delati za to, da se je prebila v ospredje. Kako ji je to uspelo, pa vam izdamo v nadaljevanju.

Dvaintridesetletna Katheryn Hudson, danes poznana pod imenom Katy Perry, se je na glasbeno sceno prebila z drzno pesmijo, ki govori o tem, kako je poljubila dekle (I kissed a girl, 2008). Zato je kar nekoliko težko verjeti, da ni odraščala v liberalni, temveč v zelo konservativni in tudi ne najbolj premožni družini.

Njena starša Mary in Maurice sta se namreč po divji mladosti spreobrnila v verna kristjana, postala sta pastorja, otroke pa sta vzgajala precej strogo. Zato so Katy kot tudi njena starejša sestra Angela in mlajši brat David v Santa Barbari, kjer so živeli, obiskovali versko šolo, veliko časa so preživeli v cerkvi, nikakor pa niso smeli poslušati popularne glasbe. Zato se je pevka z glasbo seznanjala na skrivaj, in sicer tako, da si je od prijateljev izposojala zgoščenke takrat popularnih izvajalcev.

Ker je že kot otrok zelo rada pela, sta jo starša pri rosnih devetih letih vpisala na ure petja, prepevala pa je tudi v cerkvi. Pozneje, v najstniških letih, ko je v roke dobila še kitaro, ki se jo je naučila igrati sama, pa se je njeno glasbeno ustvarjanje začelo zares, saj je začela pisati svoje lastne pesmi. Prav hitro je v njej vzklila želja, da bi se popolnoma posvetila glasbi in na srečo so jo starši pri tem podprli. Z njo so tako pogosto potovali v Nashville, kjer je potekalo snemanje njenega prvega albuma gospelov z naslovom Katy Hudson (2001), ki pa ni dosegel večjega uspeha. Vseeno pa pevke to ni odvrnilo od tega, da ne bi še poskušala.

Pot do uspeha je bila trnova

Potem, ko ji je spodletelo v Nashvillu, se je Katy pri komaj 17 letih preselila v Los Angeles, kjer je začela delati z znanim producentom in tekstopiscem Glenom Ballardom. A čeprav je z njim ustvarila kar nekaj odličnih pesmi, ji nikakor ni uspelo najti založbe, ki bi jo vzela pod svoje okrilje ter ji pomagala pri preboju v ospredje.

Zato se je Katy kar nekaj let komajda prebijala iz meseca v mesec, ob ustvarjanju glasbe pa je opravljala še vsa mogoča druga dela, da bi lahko preživela. V enem izmed intervjujev je izdala, da je včasih morala prodati celo svoja oblačila, da si je lahko plačala najemnino. A kljub številnim oviram je vztrajala in vztrajnost se ji je na koncu obrestovala.

Pod svoje okrilje jo je namreč vzela založba Capitol Records, pri kateri so bili prepričani, da bo nova glasbena zvezda. In še kako prav so imeli. Katy je že s prvo pesmijo Ur So Gay (2007) osvojila pevko Madonno, ki je pomagala tako pesmi kot tudi pevki pri prepoznavnosti. Vseeno pa jo je med zvezde zares izstrelila šele pesem I Kissed A Girl (2008), saj je z njo zasedla najvišja mesta vseh pomembnejših glasbenih lestvic, prinesla pa ji je tudi svetovno slavo in nominacijo za nagrado grammy v kategoriji za najboljšo žensko pop vokalno izvedbo.

Danes, dobrih devet let pozneje, se pevka lahko pohvali že s kar tremi studijskimi albumi – poleg One of the boys (2008) je posnela tudi albuma Teenage Dream (2010) in Prism (2013), pred vrati pa je že četrti z naslovom Witness, ki bo luč sveta ugledal 9. junija.

Sprošča se s pomočjo transcendalne meditacije

Očitno je stroga vzgoja imela velik vpliv na pevko, saj dekle kljub slavi ostaja zelo prizemljeno. Čeprav se ne označuje za gorečo vernico, še vedno veliko moli, svoj notranji mir pa ohranja s pomočjo transcendalne meditacije. Sicer pa se, tako kot vsako mlado dekle, rada druži s prijatelji, s katerimi se odpravi na kakšno dobro večerjo ali pa na sproščujoč sprehod v naravo. Ko si želi biti sama, pa se najraje zadržuje na vrtu, kjer vrtnari, včasih pa tudi kaj skvačka. Sicer pa zelo rada tudi raziskuje starinarne in išče starine, s katerimi lepša svoj dom.

Trenutno je srečno samska

Ljubezen lepi pevki ne gre in ne gre, pa čeprav ji snubcev ne manjka. Ne, dekle niti ni tako izbirčno, le pravega ne najde, čeprav se je enkrat že zdelo, da ga je. Leta 2009 se je namreč zaljubila v komika in igralca Russlla Branda, s katerim sta se leta 2010 v Indiji, kjer sta se sicer tudi zaročila, poročila.

Poroka, na kateri se je par poročil na tradicionalnem hindujskem obredu, je bila izjemno razkošna, saj je vključevala povorko kamel, slonov in konjev, manjkali pa niso niti žonglerji z ognjem, krotilci kač, plesalci, glasbeniki in še bi lahko naštevali. A čeprav se je zdelo, da sta kot ustvarjena drug za drugega, njuna sreča ni trajala dolgo.

Brand je le leto dni po poroki na vrat na nos vložil prošnjo za ločitev, par pa naj se tudi ne bi razšel v ravno prijateljskih odnosih. Katy se je nato zaljubila v glasbenika Johna Mayerja, s katerim sta se razhajala in znova sestavljala, vse dokler nista dojela, da preprosto nista za skupaj.

Zatem se je Katy zaljubila v igralca Orlanda Blooma, a po dobrem letu ljubezni, ko se je že šušljajo, da naj bi se celo zaročila in načrtovala skupno prihodnost, sta javnosti sporočila, da sta se razšla. A pevka razhoda ni posebej objokovala, temveč se je raje vrgla v delo – spisala je kar nekaj novih pesmi, ki se že oziroma se bodo še predvajale, saj na police kmalu prihaja njen novi album. Ali bo kakšno od pesmi na njem govorila o kateri od njenih bivših ljubezni, pa bomo še videli.

Tina Ambrožič

Priporočamo