Kitajski horoskop - o legendi ter rojstvu dobrih in slabih let!

13. 12. 2014
Deli

V Aziji horoskopa ne sestavljajo po Soncu, po katerem se ravnajo astrologi na zahodu, temveč po Luni. Če smo še bolj natančni, je kitajski horoskop pravzaprav naravnan po luninih letih, zato je praktično skoraj vse odvisno le od tega, ali smo rojeni v Luninem dobrem ali slabem letu.

Na nek način tako videnje sveta in ljudi ni tako zelo različno od popularnega videnja t.i. zlate generacije (pri čemer gre resnici na ljubo pogosto zgolj za preferiranje lastnega letnika napram letnikom vseh drugih).

Leto traja od mlaja do mlaja

Lunino leto kitajskega horoskopa tako sestavlja dvanajst luninih mesecev od mlaja do mlaja, vsakih dvanajst let pa dodajo še en lunin mesec. Prav zato Novo leto na Kitajskem, pa tudi v drugih azijskih deželah, ne pade vedno na isti dan, temveč na dan pred prvim mlajem v novem letu.

To, da sta tako azijski kot tudi naš horoskop razvrščena v dvanajst znakov, je svojevrstna zanimivost, pa tudi enigma. Kitajci namreč pripišejo po en znak vsakemu letu in ne vsakemu mesecu, zato bi bilo lahko kitajskih znakov kaj lahko tudi več ali manj. Ti znaki, ki jih je tako kot v našem horoskopu prav tako dvanajst, se potem vrstijo vedno v enakem zaporedju.

Vsakemu letu vlada le ena žival

Vsako leto po kitajski astrološki tradiciji simbolno določa pripisana mu vrsta živali (ali znaka), značaj te živali pa nato določa usodo in osebnostne poteze tako tistih, ki se v tistem letu rodijo, kot tudi, kako se bo v danem letu vrtel ves svet.

Nekatere značilnosti leta in v dano leto rojenih lahko predvidimo že, če vemo vsaj malo o živali, ki je nosilka določenega leta.

Naj to ponazorimo kar z nekaj primeri. Podgane namreč kaj rade zaidejo v past; Petelini se šopirijo, vendar se morajo zelo truditi, da se prehranijo; Koze so tem lepše, čim bolj zelen je njihov travnik; Opica pa je in ostaja večni nagajivec.

Legenda o živalih kitajskega zodiaka

Legenda pravi, da je pred tisočletji Buda k sebi sklical prav vse živali tega sveta, potem pa jih s svojim letom obdaril le tiste, ki so se odzvale prve. Najprej je pritekla Podgana, nato Bivol, pa Tiger, Zajec, Zmaj, Kača, Konj, Koza, Opica, Petelin. Pes in na koncu še prijazni Prašič. Vrstni red prihajanja živali je postal tudi vrstni red v kitajskem zodiaku, po katerem še danes izmenično vladajo in vplivajo na vse stvari in dogajanje.

Tako torej pravi legenda. Seveda pa kitajski astrologi svoj horoskop utemeljujejo tudi z ozvezdji, ki so jih poimenovali po živalih iz svoje najbližje okolice in od katerih je njihovo življenje pravzaprav najbolj odvisno. A o tem morda kdaj drugič ;)

Iz osnovnega Kitajskega horoskopa se je v Aziji razvilo več različic. Japonci so se novim razmeram prilagodili tako, da svoje leto začenjajo na prvi dan evropskega leta. Vietnamci so Zajca zamenjali za Mačko. Vsem predvidevanjem pa je osnova kitajski starodavni Almanah, najbolj dragocena knjiga kitajske tradicije in znanosti, ki so jo dopolnjevali skozi tisočletja. Iz prav te knjige povzemajo svoja predvidevanja tudi vsi kitajski vedeževalci.

Že veste, katero znamenje kitajskega horoskopa bo vladalo letom, ki prihajajo?

Naj vam jih razkrijemo le nekaj ...

Letu 2015 bo vladala Koza, kitajsko novo leto pa se bo pričeo 19. februarja.

Leto 2016 se bo po kitajskem zodiaku pričelo 8. februarja, vladalo pa mu bo znamenje radovedne Opice.

Petelin bo prevzel krmilo sveta in usodo posameznikov v roke 28. januarja 2017.

16. februarja 2018 se bo zgodila vladavina Psa, da bi 5. februarja 2019 žezlo prevzel Prašič.

Leto 2020 pa bo s svojimi značilnostmi obarvala Podgana. Kitajsko novo leto se bo takrat praznovalo 25. januarja.

Ali še bolj preprosto: če se je leto 2000 začelo z letom najmočnejšega izmed vseh znamenj: Zmaja, ne bi smelo biti nikomur pretežko izračunati, katero znamenje bo vladalo naslednjemu, saj si znaki vedno sledijo v enakem vrstnem redu, in sicer Podgana, Bivol, Tiger, Zajec, Zmaj, Kača, Konj, Koza, Opica, Petelin, Pes, Prašič ... in nato spet od začetka - bo šlo? Sicer pa brez skrbi, saj vas bomo na tem mestu o menjavi vladarjev tekočega lunarnega leta odslej pridno in sproti obveščali.

Morda vas bo zanimalo kaj vse lahko kitajski horoskop pove o vas!

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu