So klasični horoskopi v zmoti? Preverite, v katero znamenje ste v resnici rojeni!

8. 4. 2015
Deli
So klasični horoskopi v zmoti? Preverite, v katero znamenje ste v resnici rojeni! (foto: shutterstock)
shutterstock

Novica, objavljena na strani BBC, bo zagotovo presenetila in dala misliti vsem, ki redno sledite svojim astrološkim napovedim. Razkrivajo namreč, da so datumi astroloških znamenj v resnici precej zamaknjeni in celo, da obstaja trinajsto astrološko znamenje! Pa preverimo, v katerem astrološkem znamenju smo v resnici rojeni.

Na BBC pravijo takole - 86% ljudi v resnici ni rojenih v tistem astrološkem znamenju, v katerega so se vedno uvrščali. Še več - obstajalo naj bi še trinajsto znamenje, Kačenosec (Ophiuchus). Kje smo se torej zmotili?

Zgodba gre nekako takole - antični Grki so ozvezdja določili dva tisoč let nazaj, skozi čas pa so zaradi precesije, učinka gibanja med Zemljo, Luno in Soncem, ta nekoliko spremenila svoje položaje. To je na obstoječa astrološka znamenja vplivalo tako, da so se datumi nekoliko zamaknili. Za kakšen mesec, približno. Med njih pa se je vsililo še trinajsto znamenje, Kačenosec

Trinajsto znamenje naj bi bilo prvotno izpuščeno zaradi lažjega pristopa k deljenju 360 stopinj neba na 12 delov. Situacija v astrologiji je torej nekoliko drugačna, kot jo poznamo danes, kar bo bržda razdražilo predvsem tiste, ki ste si svoje astrološko znamenje že tetovirali na kakšne vidnejše mesto na telesu. 

Če želite verjeti tej teoriji, je tule popravljen seznam astroloških znamenj in pripadajočih datumov:

 • Kozorog: 21. januar - 16. februar
 • Vodnar: 17. februar - 12. marec
 • Ribi: 13. marec - 18. april
 • Oven: 19. april - 14. maj
 • Bik: 15. maj - 21. junij
 • Dvojčka: 22. junij - 20. julij
 • Rak: 21. julij - 10. avgust
 • Lev: 11. avgust - 16. september
 • Devica: 17. september - 31. oktober
 • Tehtnica: 1. november - 23. november
 • Škorpijon: 24. november - 29. november (ja, žal, samo 6 dni!)
 • Kačenosec: 30. november - 18. december
 • Strelec: 19. december - 20. januar

Nekaj dobrega lahko vseeno potegnemo iz te teorije - zdaj imamo razlog, da v horoskopih prebiramo napovedi za dve znamenji in pač izberemo tisto, ki nam bolj prija. Vsekakor pa bo zanimivo prebrati osebnostne karakteristike znamenja, kateremu pripadamo po tem razmišljanju - morda pa odkrijemo, da smo res bolj Strelec kot pa Kozorog? Vprašanje je le, kaj preostane pred kratkim nastalim Kačenoscem. Še več. Kaj pa, če tudi ta teorija trinajstih znamenj ne drži povsem?

Kaj pa, če jih je štirinajst?

Razgreta debata o trinajstem znamenju zdaj traja zdaj že skoraj štiri leta in gre za klasičen 'spopad' med astronomijo in astrologijo, ki sta bili nekoč kot eno, danes pa bi si le težko bila bolj vsaka k sebi.

Ali kot je na svoji spletni strani že pred časom pisal astrolog Bern Jurečič: "Pri astrologiji je bistvena razdelitev kroga 360° na dvanajst enakih delov (torej po 30°), medtem ko je znano, da astronomsko gledano znamenja zavzemajo po ekliptiki različno velike segmente neba; še več, v določeni meri se pogosto celo medsebojno prekrivajo."

Če bi se torej astrologija tako zelo naslanjala na astronomijo, bi se na poti Sonca in Lune deloma tam res znašel tudi Kačenosec, a spet ne samo to. "Tudi Kit se deloma znajde tam. Torej naenkrat kar štirinajst znamenj?" še piše Bern Jurečič in nadaljuje: "Nikakor. Kot rečeno, astrološka razdelitev pozna dvanajst znamenj, kajti le to je smiselna delitev, ki v skladu s simboliko določa kompletnost vsega, med drugim tudi področij življenja, ki jih označujejo in opisujejo astrološke hiše."

Tako. Zdaj veste, če veste ;)

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec