Leah Remini o tem, kako je preživela Hollywood in scientologijo!

20. 6. 2016

Ameriška igralka in komedijantka Leah Remini, ki je bila več desetletij ena najbolj slavnih scientologinj, je leta 2013 zapustila to nevarno organizacijo, nato pa o svojih izkušnjah in razlogih za to, da je sploh postala scientologinja napisala tudi nadvse odmevno knjigo.

Eden od glavnih razlogov za njeno odločitev je bila njena hčerkica Sofia Bell, ki je luč sveta ugledala leta 2004. Deklico je namreč želela zaščititi pred vplivi sekte, ki jim je bila sama podvržena že kot otrok. Na njeno odločitev pa je po več kot tridesetih letih pripadanja tej cerkvi vplival tudi medijsko najbolj izpostavljen in nadvse goreč scientolog Tom Cruise.

Odkar je Leah izstopila iz scientološke cerkve, je postala njen največji kritik, onkraj luže pa je lani novembra izšla tudi njena knjiga z naslovom 'Zgaga: Kako sem preživela Hollywood in scientologijo', v kateri se je razpisala o svojem življenju pod okriljem zloglasne cerkve. In v njej kar takoj preseneti bralca z naštevanjem vseh mogočih grehov sebe in svoje družine. Med drugim tako pove, da se je 'pred devetnajstimi leti zaljubila v poročenega moškega', da je 'sebična in zaverovana vase', da je 'grozila s telesnim obračunavanjem' (med drugim cestnim redarjem in staršem, ki v javnosti pretepajo otroke), da ni 'hodila na pogrebe najdražjih', pa tudi, da je njen 'mož, skakal čez plot in v mladosti preprodajal mamila', da je bila 'mama v mladih letih samozvana vlačuga' (to je bilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, preden se je poročila) in da je njen 'oče svoje dni preprodajal kokain ter prestajal kazen v zaporu na Rikers Islandu'.

»Zakaj razkrivam svoje grehe? Ko bo scientološka cerkev izvedela, da sem napisala knjigo, bo odštela mastne zneske za propagando, ustvarjala bo spletna mesta in pošiljala zvezdnike v prve bojne vrste, da bi javnost prepričala, kako grdo sem napadla scientološka verska prepričanja – vse samo zato, da bi me spravila na slab glas in oblatila mene ter vse, ki so mi blizu. Naj jim prihranim nekaj denarja. Ne manjka takih, ki bi mirne volje rekli: »Ja, Leah zna biti navadna rit.« Moja mama je prva, ki bo to potrdila. Toda če sem res tako obupna, kot bo morda prisegala cerkev, je res tudi to, da me več kot trideset let predanega dela, milijoni zapravljenih dolarjev in neskončne ure učenja ter urjenja niso prav nič 'spravili v red'. Bojim se, da scientologija ne deluje,« je v svoji knjigi, ki je medtem že postala svetovna uspešnica, uvodoma zapisala 46-letna Leah Remini, ki je zaslovela v priljubljeni humoristični seriji Domače kraljestvo.

Po teh nekaj vrsticah se vam zagotovo že svita, v kakšnem položaju se znajdejo nasprotniki razvpite sekte, katere lovke so še posebej močne prav v Hollywoodu.

In kako se je Leah znašla med 'norci, ki verjamejo, da so ljudje nesmrtna in božanska bitja, katerih izvor naj bi bil nezemljski, ki se nadejajo duhovnega očiščenja in ki so pripravljeni za merjenje stopnje 'tethana' v osebi z nekakšno napravo, ki ji pravijo E-meter, plačati tudi do tisoč dolarjev na uro' ?

Scientolog druge generacije

Leah Remini je bila ena od številnih scientologov druge generacije (to so tisti, ki pripadajo cerkvi od rojstva ali pa jih tja pripeljejo starši, ko so še otroci).

  • »Otrok, ki ga vzgaja scientološka cerkev, mora scientološkemu gibanju posvetiti vsak dan. Verniki običajno obiskujejo cerkve za mašo ob nedeljah ali si za šabat, enkrat na teden, privoščijo praznično večerjo, scientolog pa mora v svoji cerkvi preživeti vsaj dve uri in pol na dan, sedem dni na teden, se tam učiti ali se pogovarjati s svetovalcem. To velja tudi za njegovo družino, prijatelje in poslovne partnerje, zato ni nič čudnega, da takšna indoktrinacija kaj kmalu ustvari prepričanje, da so scientologi nekaj posebnega in so na drugem bregu kot preostali svet. Če scientolog druge generacije podvomi o smislu gibanja in cerkev zapusti, se odpove vsemu, kar pozna. Oseba, ki jo je vzgajala scientološka cerkev, pozna skorja izključno scientologe in se druži samo z njimi.«

Leah Remini

Scientologija – ali bolje rečeno scientolog Dennis – je Leah našel kar doma. Tja ga je po razhodu z Leahinim očetom kot novega fanta pripeljala njena mama.

Dennis je bil sproščen, zabaven, tako kot mama, in tudi on je bil Italijan, a precej drugačen od moških, ki sta jih Leah in sestra Nicole sicer poznali. Leahina mama je z Dennisom sčasoma pričela hoditi v scientološko cerkev in ni trajalo dolgo, da sta tja pričeli hoditi tudi obe, takrat še mladoletni hčerki.

  • »Nikoli nisem srečala L. Ron Hubbarda, priljubljenega pisatelja znanstvene fantastike, ki je leta 1952 ustanovil scientološko cerkev in leta 1986 umrl, vendar je name naredil izreden vtis. Ko sem prvič vstopila v stavbo New York Orga, mi je sapo vzel njegov velikanski bronasti doprsni kip. Zdel se mi je kot bog ali vsaj nekdo, ki je boljši od vseh nas. Vsepovsod so bile njegove fotografije in na vseh je stal za veliko mizo ali pa je kaj pisal. Po videzu sodeč, kaj zelo pomembnega. Tudi jaz sem se zdela pomembna sama sebi, ker so mi dopovedovali, da nisem otrok, temveč 'duhovno bitje' s preteklimi življenji in da imamo vsi v cerkvi skupno poslanstvo – odpraviti norost, vojno in zločine vsepovsod po svetu, na katerem bo vladal mir, ko se bodo bitja osvobodila s scientologijo. Zagotavljali so mi še, da sem članica elitne in strašno pomembne skupine, ki edina ukrepa za dobro človeštva.«

Scientologija je na Leah naredila še posebno močan vtis, saj se je kot najstnica iz ne povsem vsakdanje družine dolgo počutila manjvredno, ker ni imela pravih oblek, pravega doma, hrane, igrač in kar je še takšnega. Scientološka cerkev pa je imela za Leah in njeno sestro še posebno zanimive načrte za prihodnost. Leahini mami je bilo med drugim obljubljeno, da bo Leah lahko igrala v njihovih filmih, Nicole pa bo lahko postala odvetnica, ki bo cerkev zastopala. Ponudba je bila vsekakor preveč mamljiva, da bi jo Leahina mama zavrnila, zato je obe svoji hčeri v cerkev včlanila.

Z včlanitvijo pa se je za družino pričelo povsem novo življenje. Najprej v meki scientologije, t.j. v mestu Clearwater na Floridi, kjer sta dekleti postali polnopravni članici Sea Orga, nato pa v Los Angelesu, kjer je obstajala še večja skupina scientologov.

Od avdicije do avdicije

Začetki igralske kariere Leah Remini, ki je šolo obesila na klin in se 'izobraževala' le še v scientologiji, niso bili najbolj rožnati. Udeležila se je številnih avdicij, preden so se ji kot osemnajstletnici končno odprla prva vrata.

  • »Zdelo se mi je, da se vse igralke v Los Angelesu potegujemo za iste vloge – po nekaj rundah neskončnih avdicij sem že zlahka prepoznala punce, ki so bile moje tekmice za tista, tako zaželena mesta. Na avdiciji za vlogo hčerke Rhee Perlman v seriji Na zdravje, sem zagledala eno od svojih običajnih tekmic in pomislila: 'Ojej, tudi Anistonka je prišla.' Z Jennifer Aniston sva se zbližali ravno zato, ker sva se tako pogosto srečevali na avdicijah. Normalna je bila, nič podobna drugim igralkam, ki so te obtožile, da jih 'hočeš spraviti ob živce', če si jih samo prijazno vprašal, od kod prihajajo.«

Tokrat se je sreča končno nasmehnila Leah in prvi dan snemanja je preživela v velikem strahospoštovanju, ker je bila nanizanka Na zdravje tako priljubljena, igralci v njej pa odlični dobitniki emmyjev.

A medtem ko se je na igralskem področju za Leah le pričelo po polžje premikati, pa je bilo na zasebnem vse skupaj precej kaotično.

  • »Med osemnajstim in petindvajsetim letom sem imela zelo promiskuitetno obdobje in sem hodila z moškimi vseh sort. Imela sem vse, od prelepih igralcev iz žajfnic do atletskih postopačev s plaže. Vendar se nisem na nikogar res navezala. Večinoma je šlo za seks brez čustev.«

In ko se je nekega dne zapletla še s poročenim moškim, to pa priznala tudi scientološkim svetovalcem, se je cerkve vmešala še v to področje njenega življenja. Scientologija pač ničesar ne prepušča naključju. Leah si je moža in očeta svoje hčerke na koncu našla med scientologi, v zameno pa je cerkvi kot vse bolje plačana igralka izplačevala vse bolj mastne zneske.

  • »Ko sem nekoč zatem podarila kar cel milijon dolarjev, sem prvič srečala Toma Cruisa v predsedniški pisarni. Že samo dejstvo, da sem bila vredna njegove bližine, je bil zame izreden poklon. Tom ni samo velika filmska zvezda, temveč tudi eden od stebrov cerkve. Zaradi vsega, kar je naredil za scientologijo, smo ga klicali gospod Cruise, kar je bila velika stvar, ker je med scientologi naziv 'gospod' prihranjen samo za tiste na najvišjih položajih, vključno za ženske v Sea Orgu.«

Kmalu po tem srečanju je Leah pričela prejemati vabila na dogodke in srečanja, ki se jih je udeležil tudi Tom.

Leah je Toma tako sčasoma spoznala prav od blizu, po anekdotah, ki jih je zapisala v svoji knjigi, pa lahko rečemo le, da ne nujno vedno tudi v najlepši luči. Ker je imela priložnost biti poleg tudi, ko se je Tom poročil s Katie, spremljala odraščanje Suri in spoznala Tomova in Nicolina otroka, ki ju je nadzirala Sea Org, boste z branjem Leahine knjige dobili enega boljših uvidov v življenje zvezdnikov, ki jih je povsem obvladovala scientološka cerkev. In prav Tom Cruise je bil eden od glavnih povodov za to, da je Leah Remini po treh desetletjih scientologije čez njo končno naredila križ.

Priporočamo v branje!

Uspešnica, ki se je znašla na prvem mestu lestvice New York Timesa.

  • Leah Remini»Nisem prva, ki se je scientološkemu gibanju uprla in ga zapustila. Že številni so podvomili o veri, ki prerada obsoja in kaže s prstom na svoje privržence, ki jih kar naprej molze, da darujejo prihranke in še več, zatem pa jih nažene, čeprav so v scientologijo predano verjeli. Prav tej scientološki cerkvi bi rada povedala naslednje: knjigo sem napisala, ker čutim, da je moja dolžnost razkriti krivice in hinavščino, ki so jih utrpeli tisti, ki so odšli pred mano. Tisti, ki ste jim z ustrahovanjem zavezali jezike. Ta knjiga je tudi moj osebni upor proti nestrpnosti, ki sem ji bila priča, s katero sem živela in pri njej predolgo sodelovala.«

Leah Remini, znana ameriška igralka, je pripadala razvpiti scientološki cerkvi, ki ima slavne privržence, kot sta Tom Cruise in John Travolta. Brez dlake na jeziku in z veliko humorja opisuje svojo pot do uspeha, vzpone in padce ter čudaštva, ki jih je v cerkvi doživela kot njena članica in odpadnica, saj je scientologijo zapustila leta 2013. Navdušila vas bo s svojo izjemno življenjsko zgodbo in odstrla pogled v hollywoodsko zakulisje, pri tem pa predvsem zelo zelo zabavala.