Leto 2018 bo po kitajskem horoskopu leto rjavega zemeljskega psa

Leto 2018 bo po kitajskem horoskopu leto rjavega zemeljskega psa (foto: profimedia) profimedia
20. 12. 2017

16. februarja 2018 bo z novim kitajskim letom napočilo obdobje rjavega zemeljskega psa. Njegova glavna značilnost je akcija, zato se pripravimo na dejavno leto, ki prinaša veliko naporov pa tudi nagrad.

Kitajsko praznovanje novega leta

Pred praznovanjem novega leta kitajske družine temeljito pospravijo in počistijo svoja domovanja, saj s tem iz svojih domov 'pometejo' vso smolo in nesrečo preteklega leta. Praznične novoletne večerje, ki jo običajno gosti najstarejši član družine, se udeleži vsa družina, na njej pa tradicionalno postrežejo s piščancem in ribo. Po večerji nekatere družine obiščejo bližnji tempelj, kjer molijo in prosijo za uspešno novo leto, spet drugi pa doma priredijo zabavo in tik pred polnočjo odštevajo sekunde do novega leta. Po nastopu novega leta se v naslednjih 15 dneh zvrsti vrsta tradicionalnih ritualov, ki si sledijo po naslednjem vrstnem redu:

Prvi dan. Najpomembnejši ritual na prvi dan kitajskega novega leta je, da vsa družina obišče najstarejšega člana svoje širše družine. Otroci dobijo denar v rdečih ovojnicah, delodajalci pa svojim zaposlenim podarijo dodatek, prav tako v rdečih ovoj­nicah, ki simbolizirajo srečo in bogastvo. Kitajski budisti na ta dan ne jedo mesa.

Drugi dan. Na drugi dan kitajskega leta poročene hčere obiščejo svoje starše, sicer pa Kitaj­ci na ta dan molijo k svojim prednikom in vsem svojim bogovom.

Tretji dan. Na ta dan Kitajci ne obiskujejo svojih sorodnikov.

Peti dan. Na peti dan novega leta, na rojstni dan kitajskega boga obilja, na severnem Kitajskem zjutraj jedo cmoke. Številni na ta dan zažigajo petarde, da bi pritegnili pozornost kitajskega boga vojne in si s tem v novem letu zagotovili srečo in njegovo pomoč.

Sedmi dan. Sedmi dan kitaj­skega novega leta je znan kot skupinski rojstni dan, torej dan, ko se vsi postarajo za leto dni. Številni kitajski budisti takrat ne jedo mesa, saj takrat praznujejo rojstni dan boga Šakre ali Indre.

Osmi dan. Na osmi dan novega leta se vsi vrnejo na delo. Tudi vladne ustanove takrat spet odprejo svoja vrata, družine pa se na predvečer rojstnega dne boga Ju Dija zberejo na še eni večerji.

Deveti dan. Kitajci na njegov rojstni dan v taoističnem panteonu molijo k Ju Diju.

Trinajsti dan. Na trinajsti dan novega leta na Kitajskem jedo preprosto vegetarijansko hrano in s tem po dveh tednih prenajedanja razbremenijo svoje želodce.

Petnajsti dan. Na zadnji praznični dan poteka festival lantern. Priljubljena jed festivala so riževi cmoki, družine se sprehajajo naokoli s prižganimi laternami, pred svojimi domovi pa prižgejo sveče. Te domov vodijo duhove, ki so na poti v dušni svet zašli s poti in ostali v tuzemskem svetu.

Aktivno leto

Rjavi zemeljski pes

Zaradi močnega elementa zemlje je zemeljski pes najstabilnejši in najmodrejši izmed vseh psov v kitajskem horoskopu. Je zelo delaven in usmerjen v praktične cilje, zato bomo tudi mi začutili potrebo po večji aktivnosti in uresničenju svojih želja. Odlašanje z delovnimi nalogami in njihovo zanemarjanje nas lahko v novem letu drago staneta, zato zavihajmo rokave in se lotimo dela.

Leto rjavega zemeljskega psa prinaša pozitivno in svežo energijo, ki bo pospešila delovne aktivnosti in v naša življenja vnesla nekoliko več stresa, pritiskov in utrujenosti, a bi jo bilo kljub temu dobro izkoristiti za doseganje različnih osebnih ciljev. Poglejmo, kaj novo kitajsko leto prinaša posameznim znamenjem.

 • Podgana (rojeni leta 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008)

Pred vami je leto počitka, v katerem se boste nehali oklepati preteklosti in sprejeli stvari takšne, kot so. Malce se boste umaknili od hrupa in 'ponorelega sveta' in si vzeli več časa zase, da si napolnite baterije. Novi izzivi in projekti bodo morali počakati, raje si omislite kakšen nov hobi in počnite vse tisto, za kar prej niste imeli časa. V poslovnem smislu se izogibajte različnim tveganjem, saj bi vas nepremišljene poteze lahko pahnile v finančno stisko. Načrtovanje novih projektov je zelo zaželeno, z njihovim uresničenjem pa raje počakajte še kakšno leto dni. Če ne morete čakati, vam priporočamo, da svoje naloge opravljate pod svojimi pogoji, saj sodelovanja letos ne bodo preveč uspešna. V ljubezni boste nagnjeni k spremembam, zato boste v razmerje vnesli nekaj več svežine. S partnerjem bodita čim aktivnejša, čas je primeren tudi za naraščaj. Če ste samski, boste doživeli veliko novih ljubezenskih izkušenj, če ste v razmerju in še neporočeni, pa se v letu rjavega zemeljskega psa izogibajte poroki. Vaši najboljši meseci v kitajskem letu rjavega zemeljskega psa bodo april, avgust, december in januar 2019, najslabši pa bo junij.

 • Bivol (rojeni leta 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)

Pričakujte stabilno in uspešno leto. Potrpežljivejši boste kot sicer, znali boste obvladati svojo jezo in poskušali biti bolj razumevajoči. V poslovnem svetu si boste prizadevali za spremembe, ki jih sicer ne marate, a so tokrat nujne za vaše napredovanje. Čutili boste, da ste končali neko poglavje in da je čas za novo. Nov sodelavec ali kakšna druga novost na službenem področju vas lahko za trenutek spravi iz tira, a se boste znali obvladati in iz novih okoliščin potegniti kar največ. Nazadnje boste hvaležni za novosti, ki vam bodo sprva delale preglavice. V kriznih trenutkih sumničavosti in dvomov ne valite krivde na druge, temveč se vprašajte, ali niste morda sami krivi za trenutne okoliščine. Doma pričakujte nekaj prepirov na račun neke nepremičnine ali posesti, morda dediščine. Odzivajte se umirjeno in ne zganjajte drame po nepotrebnem. Če ste samski, boste prek spletnih strani za zmenke spoznali nekaj zanimivih ljudi. Izogibajte se ljubezenskim zvezam s prijatelji, saj bi lahko s tem več izgubili kot pridobili. Ustaljenim partnerstvom letos zelo dobro kaže. Vaši najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo marec, maj, september in december, najslabši pa julij.

 • Tiger (rojeni leta 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998)

Pred vami je dobro leto, v katerem bo skorajda vse šlo kot po maslu. Priložnosti bodo prišle in odšle, od vas pa je odvisno, katere boste zgrabili in katere ne. Leto rjavega zemeljskega psa se splača izkoristiti za nove dejavnosti in projekte. Če opravljate rutinsko delo, ki vas ne veseli, je zdaj idealen čas za spremembo. Četudi bo včasih naporno in boste obupavali, mislite raje na dolgoročne koristi, ki jih boste imeli od svojega garanja. Vaše finančno stanje v prihodnje bo v marsičem odvisno od vaših finančnih navad. Če boste imeli nekaj več pod palcem, lahko to seveda zapravite, toda veliko bolje bi bilo, da bi denar romal na varčevalni račun. V ljubezni boste zahrepeneli po spremembi, morda v smislu novega partnerja ali pa boste v ustaljeni odnos vnesli malce več živahnosti. Nagnjeni boste k varanju in ljubezenskim trikotnikom, zato vas vnaprej opozarjamo, da boste s takšnim ravnanjem v svoje življenje vnesli zgolj stres in nepotrebno dramo. Če načrtujete naraščaj, vam bo to leto zelo naklonjeno. Družinski odnosi bodo zadovoljivi, pričakujte nekaj več družinskih ali prijateljskih zabav. Vaši najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo junij, oktober in november, najslabši pa avgust.

 • Zajec (rojeni leta 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999)

Čaka vas izredno uspešno leto, v katerem bo vse potekalo hitro in učinkovito. Edini pogoj za vaš uspeh je, da boste odprli vrata spremembam. Če se boste držali rutine in se boste izogibali novostim, boste s tem sami sebi naredili medvedjo uslugo. Bodite pogumni in tvegajte, saj nove službene priložnosti pomenijo možnost napredka in možnost boljšega zaslužka. V ljubezni boste samski nagnjeni k ljubezni na prvi pogled, a se vzdržite pretiranih obljub in načrtovanj skupne prihodnosti. Najprej postavite solidno in trdno osnovo za vajin odnos. Če ste v razmerju, se lahko v odnosu pojavijo razpoke, ki bodo zahtevale veliko medsebojnega zaupanja. Potrudite se za svojo srečo. Letošnje leto bo pri­merno tudi za pogostejše rekreiranje in hujšanje. Več boste pripravljeni storiti za boljše počutje, zato vam priporočamo tek, kolesarjenje in redno obiskovanje telovadnice. Najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo marec, julij, oktober in november, najslabši pa september.

 • Zmaj (rojeni leta 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000)

Pred vami je leto izzivov, zato je pomembno, da ostanete pozitivni in ne obupujete. Več zaupanja boste imeli v prihodnost in v svoje sposobnosti, bolje vam bo šlo. Ne zapravljajte časa za projekte, ki bi zahtevali preveč vašega časa in denarja ter tako in tako ne obetajo veliko. Zagrizite raje v tiste, prek katerih se lahko nekaj novega naučite, izpilite svojo veščino in obenem še kaj zaslužite. Dodatna izobraževanja bodo naporna, a so skorajda nujna. Izogibajte se finančnim tveganjem, saj obstaja možnost, da boste ob občuten del svojih finančnih sredstev. Previdno pri izbiri počitnic, saj bi lahko zanje odšteli preveč denarja. V ljubezni vam številni ljubezenski partnerji ne bodo prinesli tako želene sreče. Prej jo boste našli v trdnem partnerstvu, pa čeprav se boste sprva upirali prevzeti odgovornost za razmerje. Dolgoletna partnerstva lahko zaidejo v krizo, zato čim manj kritizirajte in očitajte ter se raje bolj potrudite v odnos vnesti pozitivno energijo. Vaši najboljši meseci v leto rjavega zemeljskega psa bodo april, avgust, september in december, najslabši pa oktober.

Kača (rojeni leta 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001)

V letu rjavega zemeljskega psa boste spontanejši in malce bolj pripravljeni na novosti. Počutili se boste malce svobodnejše in se lažje odločali za nove korake v ljubezni in na poklicnem področju. Možna je zamenjava službe, veliko priložnosti bo tudi za nove ljubezenske partnerje. Že v začetku leta se obeta sprememba na osebnem področju v smislu novega prijateljskega kroga. Izogibati se boste začeli ljudi, ki so vam prej v breme kot v pomoč in oporo, zato si boste našli nov krog ljudi, ki vas bodo znali usmeriti na nove življenjske poti in vam spotoma svetovati. Morda boste dobili nove sodelavce, ki vas bodo motivirali k spremembi in večjemu prilagajanju. Vse to bo dobro vplivalo na vaše službene ambicije. Če ste samski, se v ljubezni odločajte za partnerje s podobnim vrednostnim sistemom in podobnim vzorcem čustvovanja, saj bi se sicer lahko hitro zapletli v čustveno naporen odnos. Če ste v resnem odnosu, je možna poroka. V tem letu boste lahko pridobili nekaj kilogramov, zato popazite na svoje telo in bodite aktivnejši. Najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo avgust, september in julij, najslabši pa november.

 • Konj (rojeni leta 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002)

V novem letu boste morali veliko narediti za uspeh in zadovoljstvo. Znani ste kot zelo aktivno znamenje, zato v tem smislu letos ne bo prav nič drugače, res pa je, da boste nekoliko več časa imeli za stvari, ki jih delate z veseljem. Zahtevni projekti bodo malce zastali, zato vam ne priporočamo trmasto vztrajati pri njih. Raje si vzemite malce oddiha ali pa se osredotočite na kreativnejše zamisli, iz katerih bi se lahko rodili dobri projekti. Pomembna bodo sodelovanja, zato se bolj potrudite navezati pristnejši stik s svojimi kolegi pa tudi s šefom. Če ste samski, vas bo novo ljubezensko razmerje začelo hitro utesnjevati, zato se boste morali odločiti, kako naprej. Pokazala se bo priložnost, da obnovite zvezo z nekom, ki vas je v preteklosti že razočaral. Dobro premislite, ali se splača spet podoživeti srčne bolečine. Obremenjevala vas bo neka družinska tema, ki je morda povezana s svojcem, s katerim se ne razumeta, ali pa z birokratskimi nevšečnostmi. Najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo februar, junij, julij in oktober, najslabši pa december.

 • Koza (rojeni leta 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003)

Pred vami je precej mešano leto, polno sprememb in zadržkov. Od vas je odvisno, katere priložnosti in poti boste izbrali, vse skupaj pa bo odvisno predvsem od vašega trenutnega počutja, v tem smislu vam priporočamo veliko zmernosti in obvladovanja svojih čustev. Ne dovolite, da prepiri zagrenijo vaše delovno okolje, včasih se bolj splača potrpeti in sodelovati kot pa vztrajati pri svojem in se osamiti. Na začetku leta pričakujte manjša delovna bremena, ki pa se bodo proti sredini leta močno povečala. Osredotočite se na podrobnosti in se prilagodite sodelavcem, ki niso prav nič manj sposobni kot vi. V začetku leta boste imeli več sreče pri finančnih manevrih, medtem ko boste v poletnih mesecih nagnjeni k pretiranemu zapravljanju. V ljubezni boste morali prevzeti odgovornost za kakovost partnerskega odnosa in narediti več za to, da boste zadovoljni vi in ljubljena oseba. Bodite pozornejši, komunikativnejši in strastnejši. Če ste samski, boste še sami presenečeni, s kakšno lahkoto boste osvajali. Pazite le, da vas pestro ljubezensko življenje ne bo preveč izčrpalo. Vaši najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo marec, april, maj, junij in november, najslabši pa januar 2019.

 • Opica (rojeni leta 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004)

Pred vami je dinamično leto, v katerem se zanesite predvsem na svojo intuicijo. Lažje boste razumeli druge ljudi in svoje okolje, bolj čuječi boste in pripravljeni na dobre in slabe pripetljaje. Veliko boste razmišljali o preteklih odločitvah in lažje boste uvideli, kje in kdaj ste storili napako in kako bi se lahko drugače odzvali na določene okoliščine. Ker letos ne boste hoteli ponavljati preteklih napak, boste malce previdnejši glede svojih izbir, tako v poslovnem kot v ljubezenskem smislu. Službeni projekti bodo malce zastali, pojavile se bodo nepričakovane ovire, zato boste morali zavihati rokave in kar precej truda vložiti v to, da bi dosegli svoj cilj. Splača se vztrajati, izkoristiti kreativnost ter se zanesti na nove zamisli. S tem boste pridobili tudi spoštovanje sodelavcev. Računajte tudi na njihovo pomoč. V tem letu vam lahko uspe odplačati velik del dolgov ali pa se boste morda končno odločili za posojilo, s katerim ste dolgo odlašali. Če ste samski, je možno, da boste vzpostavili ljubezenski odnos z enim od svojih dolgoletnih prijateljev. Ne branite se pozitivnih čustev, tudi vi imate pravico biti srečni v ljubezni. Vaši najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo april, maj, november in december, najslabši pa februar.

 • Petelin (rojeni leta 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005)

Čaka vas kaotično leto, ki prinaša veliko več vprašanj kot odgovorov. Kaže, da vas bodo okoliščine silile k temu, da temeljito premislite o svojem dosedanjem delovanju in se odločite za določene spremembe. V službi nič ne bo šlo tako, kot bi si želeli, zato boste nazadnje primorani prositi za nasvet druge. Tako boste spoznali, da sodelovanje in druženje s kolegi ni znamenje šibkosti, kot ste morda mislili do sedaj, ampak vam prinaša veliko koristi. Predvsem novi poslovni projekti bodo zahtevali veliko druženja s sodelavci in vplivnimi drugimi, zato bodite prilagodljivi, nasmejani in pripravljeni na kompromise. Na finančnem področju boste nagnjeni k zapravljanju. Izogibajte se nepotrebnim nakupom in denar raje namenite odplačevanju starih dolgov. V ljubezni boste imeli priložnost, da popravite načet odnos ali pa da se dokončno poslovite od odnosa, ki vas ne osrečuje. Samski boste ljubezen morda našli na delovnem mestu, lahko pa vas čaka razmerje na daljavo. Najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo april, maj in januar, najslabši pa marec.

 • Pes (rojeni leta 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006)

Glede na to, da je to njegovo leto, lahko vsi predstavniki tega znamenja pričakujejo uspešno leto, v katerem se jim bo izpolnila marsikatera želja. Za vami je večletno obdobje preizkušenj in izzivov, ki so vas pahnili na pot samoizpraševanja in duhovne rasti, zdaj pa je čas, da vaše delo na sebi obrodi sadove. Odločitve boste sprejemali z zrelostjo in potrpežljivostjo, zbranejši boste in pripravljeni sprejeti izziv. V ljubezni to lahko pomeni, da boste končno zbrali pogum in se poslovili od osebe, ki vam je dolgo grenila življenje. Po drugi strani vam lahko vaše leto prinese poroko ali naraščaj, če ste samski, pa boste najbolj zadovoljni v novem razmerju s tigrom, konjem ali zajcem. V službi in si­cer bodite predvsem praktični in mislite na finančne nagrade. Izogibajte se utopičnim projektom, velikopoteznim ciljem drugih in obljubam, ki so težko izpolnjive. Ostanite trdno na zemlji, verjemite vase in sodelujte s tistimi, ki jim zaupate. Vaši najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo februar, marec in junij, najslabši pa april.

 • Svinja (rojeni leta 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007)

Pred vami je dobro leto, v katerem se boste počutili dovolj samozavestno, da boste znali prevzeti pobudo takrat, ko bo to najbolj potrebno. V začetku leta se osredotočite predvsem na finančno področje, saj so vas pretekle zgrešene odločitve najbrž veliko stale. Čas je, da odplačate dolgove in manj zapravljate, v nasprotnem primeru boste sredi leta spet zabredli v finančno luknjo, iz katere boste težko našli izhod brez izdatne pomoči drugih. V službi se boste srečali z novimi izzivi, zato bodite potrpežljivi in predvsem prijazni tudi takrat, ko vas bo razganjalo od besa. Pozitiven odnos z nadrejenimi je nujen. V ljubezni v prvi polovici leta ne pričakujte posebnih sprememb. Te bodo prišle v drugi polovici leta, ko boste samski imeli več možnosti za spoznavanje novih partnerjev, tisti v razmerju pa se bodo znašli pred neljubimi odločitvami in ovirami, povezanimi s skupno prihodnostjo, finančnim stanjem in naraščajem. Vaši najboljši meseci v letu rjavega zemeljskega psa bodo februar, marec, julij in december, najslabši pa junij.

Več branja!

Poznate vse značilnosti svojega znamenja?

Kliknite na svoje znamenje!

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Podgana

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Bivol

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Tiger

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Zajec (ali Mačka)

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Zmaj

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Kača

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Konj

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Koza

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Opica

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Petelin

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Pes

Značilnosti znamenja kitajskega horoskopa: Prašič


Vas morda zanima tudi, kako se je rodila legenda o dvanajsterici znamenj kitajskega horoskopa in zakaj temu zodiaku vladajo ravno te živali? Vabljeni na spletno povezavo Kitajski horoskop - o legendi ter rojstvu dobrih in slabih let

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri