Louise Hay: Zunanji svet zgolj zrcali naša prepričanja

Vir: Jana
13. 7. 2016

Ženska, ki se je po osebni kruti zgodbi, ki so ji jo prizadejali njeni najbližji, pobrala iz blata in zakorakala v svet močnejša kot kadar koli prej.

Oseminosemdesetletna duhovna voditeljica, ki je po kruti osebni zgodbi v zgodnjih letih življenja in tudi po razočaranju v 14 let trajajočem zakonu ter po napovedi neozdravljive bolezni v svojem 50. letu prišla do vednosti, ki jo je sprva zapisala v kratkem pamfletu leta 1976 z naslovom Telo je tvoje; miselni vzroki telesnih bolezni in metafizično zdravljenje. Vseboval je seznam telesnih delov in njihovih možnih metafizičnih vzrokov. To je pozneje razširila v svoji knjigi Življenje je tvoje, ki je bila izdana leta 1984 in postala 'best-seller', prodana pa je bila v 50-milijonski nakladi in prevedena v 30 svetovnih jezikov. Ravnokar pa je tudi pri nas pri založbi Primus izšla njena nova knjiga z naslovom Ljubezen do sebe je pot do zdravja, ki je pravzaprav prava ljubezenska zgodba. Govori o ljubezni do sebe, ki je pot do ozdravitve, sreče in dolgega življenja.

Kdo je Louise Hay?

Louisina starša sta se ločila, ko je imela Louise 18 mesecev. Mama samohranilka se je zaposlila in otroka dala v rejo. Punčka je tri tedne neprestano jokala, zato jo je bila mama prisiljena vzeti nazaj. Mati se je ponovno poročila, vendar se Louise sprašuje, ali le zato, da bi otroku in sebi zagotovila dom, kajti očim je bil grob in nasilen. Ko je bila Louise stara pet let, se je začela gospodarska kriza. V tistem obdobju je Louise posilil pijani sosed. Mala Louise je pričala na sodišču in človek je bil obsojen na 15 let zapora. Otroku so potem govorili, da je 'sama kriva' za to posilstvo. Dolga leta se je bala, da se bo po odsluženi kazni vrnil in se ji maščeval. Celo otroštvo je trpela zlorabe, tako fizične kot spolne. Navzela se je miselnega vzorca, da ni vredna, da si ne zasluži ničesar. Kot je spoznala v življenju, zunanji svet zgolj zrcali naša prepričanja. Pri 15 letih ni mogla več prenašati razmer v družini, zbežala je in zapustila tudi šolo. Zaposlila se je kot natakarica. Kmalu je zanosila. Pri 16 letih je rodila in otroka, starega pet dni, oddala v ljubeč dom. Vrnila se je k materi, ki je bila še vedno v izkoriščevalskem odnosu, in jo izvlekla: pomagala ji je najti delo in udobno stanovanje. Zatem je odšla v Chicago in se ni vrnila 30 let.

Pomembno je, kako vidiš dogodke, ki so se zgodili

Kot Louise pravi danes, ko je pridobila svojo globoko vednost, sta zgodnje nasilje, ki ga je doživljala v otroštvu, in občutek lastne ničvrednosti pritegovala v njeno življenje moške, ki so jo tepli in zlorabljali. Vendar je Louise skozi življenje hodila z različnimi delovnimi izkušnjami, od najnižje plačanih do tega, da je odšla v New York, kjer je postala manekenka v modni industriji in tam vztrajala več let. Tako je spoznala izobraženega Angleža in se poročila. Živela sta v visokih krogih in potovala po svetu. Po 14 letih zakona pa jo je mož zapustil zaradi druge ženske. Louise je to povsem strlo. Nekega dne je odšla na srečanje Združene cerkve religiozne znanosti, to je duhovno, filozofsko in metafizično gibanje, kjer se je učila o transformativni moči misli. Tja je začela zahajati na tedenska predavanja. Tako se je spremenilo njeno področje zanimanja od lepotnih zahtev do študija zdravljenja in metafizike. Po treh letih je bila že usposobljena, da je opravila preizkus za svetovalko Nove misli. Postala je tudi mediatorka transcendentalne meditacije. Zatem je odšla za pol leta na Maharishijevo univerzo. Tu se je prvič poglabljala v študij biologije, kemije, celo relativnostne teorije. Vrnila se je v New York in začela novo življenje. Bila je dejavna v cerkvi, sestavila je knjižico z naslovom Pozdravite svoje telo s seznamom metafizičnih vzrokov za bolezni, začela je voditi delavnice v manjših skupinah.

Misli in dogodki so pritegnili raka, a novo prepričanje in dejanja so ga ozdravili

Pri 50 letih je izvedela, da ima raka. Kot pravi, ni nič čudnega, da je zaradi zlorab v otroštvu imela raka v vaginalnem predelu. Ker je že delala s strankami in videla, da afirmacije delujejo, je imela tako priložnost, da jih dokaže na sebi. Vedela je, da je rak bolezen, nastala zaradi globokih zamer, ki razžrejo telo.

Louise je iz svoje dotedanje prakse vedela, da 'neozdravljiva' bolezen pomeni, da je ni mogoče pozdraviti s sredstvi od zunaj in da se je treba podati v svojo notranjost. Če bolniku zgolj izrežejo rakasto tvorbo, sam pa ne spremeni mentalnega vzorca, se bo rak ponovno pojavil, verjetno na drugem delu telesa. Če pa bolniku uspe spremeniti mentalni vzorec, ki je raka povzročil, operacija niti ni potrebna. Louise je poskušala pridobiti čas in je zdravnikom rekla, da nima denarja za operacijo, zato so ji napovedali še tri mesece življenja.

"Prevzela sem odgovornost za svoje lastno zdravljenje." Preučila je vse, kar je našla o alternativnem zdravljenju. Obiskovala je trgovine z zdravo hrano, hodila v knjižnice in brala. Preučila je refleksologijo. Spoznala je refleksologa, ki je hodil k njej dvakrat tedensko dva meseca in ji zelo pomagal. Louise se je tudi zavedala, da je prevzela nase ravnanje drugih do nje, zato se ni imela rada, niti ni imela o sebi dobrega mnenja. Pri svojem delu z drugimi je spoznala, da je zelo pomembno, da se ima rada in se ne obtožuje. Morala je opustiti zamere iz otroštva in ozavestiti, da so ljudje, ki so z njo grdo ravnali, tako delovali zaradi lastnih bednih razmer. Tako je skozi solze in kričanja v blazine ozaveščala njihova dejanja in pridobivala sočutje, samoobtoževanje pa se je začelo raztapljati. Prav tako je ozavestila, da nezdrava hrana zastruplja telo, nezdrave misli pa ustvarjajo strupena stanja zavesti. Začela je izpirati črevesje, hranila pa se je skoraj izključno le z zeleno zelenjavo. Po šestih mesecih strogega čiščenja telesa in duha ji je tudi uradna medicina priznala, da nima več raka v telesu. Tako je z lastno izkušnjo potrdila, da smo lahko sami svoji zdravilci, če imamo močno voljo in spremenimo način mišljenja in delovanja.

Pot osebne zmage

Iz te izkušnje je izšla bogatejša, življenje je cenila na drugačen način, vprašala se je, kaj je pomembno zanjo, in odšla iz nezdravega new-

yorškega okolja in se odpravila v Kalifornijo. S svojo knjižico Pozdravi svoje telo si je odprla mnogo vrat. V nekaj letih si je ustvarila prijeten dom. Novo pridobljeni pogled na življenje ji je omogočil, da se je njeno življenje povsem spremenilo in je teklo gladko. Sledilo je obdobje življenja, ko je skrbela za svojo mamo in ko se ji je potrdilo, da se vse, kar človek v danem obdobju potrebuje, razkrije. Z materjo sta vzpostavili ljubeč odnos skozi solze in smeh.

Založba Hay House

Danes ima Louise Hay svojo založbo Hay House, v kateri izdajajo svoje knjige Deepak Chopra, Wayne Dyer, Abrahamovo učenje, kanalizirano skozi Esther Hicks. Louise vodi tudi dobrodelno fundacijo, ki jo je ustanovila leta 1985. O življenju Louise Hay in njenih preizkušnjah govori film Lahko ozdravite svoje življenje, Yo Can Heal Your Life, ki so ga posneli leta 2008.

Knjige Louise Hay, ki jih toplo priporočamo:

 • Življenje je tvoje: odslovi vse svoje bolezni ter v življenje privabi ljubezen, srečo in bogastvo
 • Moč je v tebi
 • Telo je tvoje: miselni vzroki telesnih bolezni in metafizično zdravljenje
 • Meditacije
 • 101 pot do sreče
 • Zmorem!: kako si s pomočjo afirmacij izboljšamo življenje
 • Pozitivne misli vsak dan
 • Ljubite svoje telo: pozitivne afirmacije, ki vam bodo pomagale, da boste vzljubili svoje telo in mu boste hvaležni
 • Notranja modrost: meditacije za srce in dušo
 • Življenje!: pot ljubezni
 • Barve in števila: vaš osebni vodik do pozitivnih vibracij v vsakdanjem življenju
 • Misli moči: 365 afirmacij za vsak dan
 • Misli srca: zakladnica notranje modrosti
 • Nikoli ni prepozno

Napisala: Irena Levičar, fotografije: pr material založbe primus, shutterstock