Louise L. Hay: Ljubezen do sebe je pot do zdravja

Louise L. Hay: Ljubezen do sebe je pot do zdravja (foto: profimedia) profimedia
21. 11. 2016

Ljudje, ki nočejo porabljati denarja za zdravo hrano, se pogosto izgovarjajo, da jim primanjkuje časa za pripravljanje zdravih obrokov. Popolnoma razumemo! Tudi me tri smo bile prisiljene uskladiti pripravljanje hrane s prenatrpanim urnikom – z delom v službi in doma, s plačevanjem računov, tekanjem po opravkih, poslovnimi potovanji itn.

Piše Louise L. Hay v knjigi Ljubezen do sebe je pot do zdravja in nadaljuje ...

louise hayHeather je več kot 15 let delala v poslovnem svetu. Ponudbe za službo in različna napredovanja so jo prisilili v nenehno izobraževanje, saj je želela biti kos najzahtevnejšim nalogam.

Skratka, bila je deloholičarka. Ko je izvedela, da zdravljenje bulimije pomeni uživanje zdrave hrane z visoko kakovostnimi hranili, je na vodilnem delovnem mestu delala po 12 ur na dan in večino koncev tedna. Kupovala je le vnaprej pripravljena in predelana živila, jedi je pripravljala v mikrovalovki ali pa jih kupovala v prodajalnah s hitro hrano. V najbolj stresnem in napornem obdobju svoje poklicne poti je morala popolnoma spremeniti svoje življenje, zlasti nakupovanje in pripravljanje hrane.

Nato se ji je zgodilo nekaj zanimivega. Spoznala je svetovalca za zdravje in dobro počutje. Pomagal ji je z nekaj preprostimi recepti za juhe in zelenjavne jedi, ki jih dotlej ni preizkusila.

V trgovini z zdravo hrano je prosila, naj ji svetujejo pri izbiri. Prositi je morala za pomoč — doma moža, v službi pa sodelavce —, kar je bilo zanjo zelo neobičajno. Delo ji je šlo hitreje od rok, zato je prej odhajala domov in tudi ob koncu tedna je bila prosta, vendar ni bilo mogoče reči, da dela manj.

Ker je bila bolj zdrava in bolje razpoložena, je v krajšem času naredila več. Vzljubila je kuhanje, saj je prvič počela nekaj koristnega zase. Vzela si je čas za zdravljenje in si dokazala, da je pomembnejša od vsiljenega prepričanja o delu, ki naj bi ga bilo nujno opraviti.

Tisto leto je napredovala, njena delovna skupina je bila najbolj storilna. Pa ne, ker bi bolj garala, le veliko bolj zdrava je bila. Zdravo telo in močnejši duh sta zmogla določati meje ter ustvarjati ravnovesje med delom in zasebnim življenjem, kar je prenesla tudi na svoje sodelavce.

Če se postaviš na prvo mesto, je odkrila, se lahko osredotočiš na najpomembnejše in poskrbiš tudi za ljudi, ki so odvisni od tebe, pa naj gre za sodelavce ali za otroke. Dobro počutje sproži verižno reakcijo, ki prinaša številne prednosti.

Tudi Ahlea in Louise sta se ob pripravljanju zdrave hrane podobno zavedli svoje vrednosti. Medtem ko pišemo to knjigo, namenja Ahlea veliko časa in nege svojemu prvorojencu.

Pripravlja mu zdravo, polnovredno hrano, pri čemer se mora velikokrat znajti. Poleg tega zaseda vodilno mesto v razvijajočem se podjetju. Podobno kot Heather se je naučila prositi za pomoč moža, prijatelje in domače. Vrtnarjenje in priprava hrane sta del procesa, v katerem se povezuje s sinom, ki jo z varnega stolčka v kuhinji opazuje pri delu.

Nega otroka jo je naučila ene od najpomembnejših stvari — sprejeti položaj, kakršen je. Vsakdo ima opravke, ki tekmujejo za njegov čas. Mogoče menite, da imate zelo veliko dela in premalo časa. Vedite, da gre le za miselnost, ki jo lahko spremenite. Če želite biti zdravi in pripravljati zdravo hrano, sprejmite položaj, kakršen je, in po malem spreminjajte svojo rutino. Nekatere stvari lahko opustite ali prosite za pomoč.

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je »pleme«. Po knjigi The Blue Zones (Modre cone) Dana Buettnerja so vsa ljudstva, kjer posamezniki dosegajo najvišjo starost, pretkana s prijateljstvom in podporo. Ključ do njihovega občutka varnosti in dolgega življenja je zavedanje, da lahko prosijo za pomoč in jo dobijo, kadar koli jo potrebujejo. Če torej ne veste, kako naj bi se začeli zdravo prehranjevati, ali vam zmanjkuje časa, pokličite na pomoč prijatelje, podporno skupino ali družbeno omrežje in prosite za zamisli in podporo. Mogoče imate prijatelja, ki zna kuhati in vam bo rad priskočil na pomoč.

Louise sijajno oblikuje skupine podobno mislečih. Zbira jih, da skupaj pripravljajo hrano in se zabavajo. Kadar naleti na kaj novega, poišče ljudi, ki jo naučijo novih zamisli in tehnik, nato pa znanje prenese skupini. Vedno se je pripravljena naučiti kaj novega in »biti začetnica«, kar je eden od ključev do njenega zdravja in dolgega življenja.

Ker je zelo zaposlena s poučevanjem in potovanji, pravočasno poskrbi, da ji ostane čas za stvari, ki so pomembne zanjo - nakupovanje v trgovinah z živili in pripravljanje zdrave hrane v kuhinji. Pomemben namig: na koledarju si zaznamujte čas za kuhanje in nakupovanje. Naj ne ostane le točka na dolgem seznamu stvari, ki bi jih morali narediti, a jih mogoče nikoli ne boste. Tako postavite skrb zase na prvo mesto in si zanesljivo namenite čas.