Louise L. Hay: Odpustite sebi in tistim, ki so vas prizadeli!

Louise L. Hay: Odpustite sebi in tistim, ki so vas prizadeli! (foto: Primus) Primus
1. 9. 2017

"Vsakdo se v danem trenutku trudi po svojih najboljših močeh. Ljudje lahko storijo le toliko, kot zmorejo, glede na razumevanje, zavedanje in znanje, ki ga imajo. Odpuščanje nam odpre srce, da vzljubimo sebe." - Louise L. Hay

IzBrano iz knjige VAJE PRED OGLEDALOM, Louise L. Hay ...

Odpustite sebi in tistim, ki so vas prizadeli

Odpuščanje dela preglavice vsem. V sebi namreč kopičimo številne zamere, zaradi katerih si nadenemo spone za vrsto let. Primite me za roko in skupaj se poskušajmo naučiti odpustiti sebi in tistim, ki so nas prizadeli. Zmorete.

Odpuščanje nam odpre srce, da vzljubimo sebe. Če se imate stežka radi, lahko obtičite v stanju neprizanesljivosti. Številni med nami leta in leta nosimo zamere v Sebi. Ker nas je nekdo prizadel, se včasih počutimo celo samozveličavno. Sama temu rečem, da smo obtičali v ječi samozveličavnih zamer. Morda imamo tam res prav, vendar nismo nikoli srečni.

Morda se ne strinjate in rečete: »Toda ti ne veš, kaj so mi prizadejali. Tega ni moč odpustiti.« Nepripravljenost na odpuščanje je nekaj najhujšega, kar si lahko storite.

Zagrenjenost učinkuje na vas, kot bi vsak dan pogoltnili čajno žličko strupa. Kopiči se v vas in vam škoduje. Ni mogoče biti zdrav in svoboden, če se oklepate preteklosti.

Eden od največjih duhovnih naukov, ki ga lahko usvojite, je spoznanje, da se vsakdo v danem trenutku trudi po svojih najboljših močeh. Ljudje lahko storijo le toliko, kot zmorejo, glede na razumevanje, zavedanje in znanje, ki ga imajo.

Brez izjeme je bil vsakdo, ki grdo ravna z drugimi, tudi sam v otroštvu žrtev grdega ravnanja. Hujše ko je bilo nasilje, hujša je notranja bolečina storilca in hujši je lahko njegov izbruh. To ne pomeni, da je njegovo vedenje sprejemljivo ali opravičljivo, vseeno pa se moramo zavedati njegove bolečine, če želimo duhovno rasti.

Pripetljaj, ki se ga oklepate, je minil – morda davno tega. Odslovite ga. Osvobodite se. Izstopite iz svoje osebne ječe na sonce življenja. Če dogajanje še traja, se vprašajte, zakaj se tako omalovažujete, da prenašate to.

Zakaj vztrajate v takih razmerah?

Namen današnjega nauka je dvigniti samozavest na takšno raven, da si boste dovolili doživljati le prijetne izkušnje v življenju. Prosim, ne zapravljajte časa s slo po maščevanju. To ni dobro. Kar dajete, se vedno vrne. Zato odslovite preteklost in raje poskušajte vzljubiti. Šele takrat boste imeli pred sabo čudovito prihodnost.

Eden od najbolj koristnih naukov, ki sem jih usvojila, je, da za odpuščanje ni nujno obiskati vpletenih oseb in jim povedati, da si jim odpustil. Včasih si boste sicer želeli tega, vendar vam tega ni treba storiti. Odpuščanje je predvsem stvar vašega srca in vaj pred ogledalom.

Ne pozabite, odpuščanje je redko namenjeno drugim. Namenjeno je vam.

Od številnih, ki so iskreno odpustili nekomu, sem slišala, da so čez mesec ali dva prejeli telefonski klic ali elektronsko pismo tistega, ki so ga prosili odpuščanja. Zdi se, da to še posebej drži, ko vaje za odpuščanje opravite pred ogledalom, zato bodite ob izvajanju vaj pozorni na globino čustev.

Izrecite afirmacijo: »Ko odpustim sebi, lažje odpustim drugim.«

Srčna misel: »Znam odpustiti.«

Eno sem z življenjem, in ker me ima življenje rado, me podpira. Ugotavljam, da imam odprto srce, polno ljubezni. Vsi se v vsakem trenutku trudimo po najboljših močeh, in to velja tudi zame. Preteklost je mimo in ne bo se vrnila. Nisem ne moji starši ne njihovi vzorci zamere. Svojstveno bitje sem in odločila sem se odpreti srce in omogočiti, da ljubezen, sočutje in razumevanje odplaknejo vse spomine na pretekle bolečine. Brez zadržkov sem lahko vse, kar želim biti. Takšna je resnica mojega bitja, in kot tako jo tudi sprejemam. V mojem življenju je vse v najlepšem redu.

Za več branja!

Priporočamo VAJE PRED OGLEDALOM

Zbirka LOUISE – Ženska, ki je z modrostjo in ljubeznijo barvala platno svojega življenja:

Spletna knjigarna IzBranih knjig Primus!