Louise L. Hay: Sredi stresa, hrupa in obveznosti je nekje prostor za vas

Louise L. Hay: Sredi stresa, hrupa in obveznosti je nekje prostor za vas (foto: profimedia) profimedia
18. 9. 2017

Louise je v knjigi Telo je tvoje spregovorila o miselnih vzorcih, ki tičijo za boleznimi, že dolgo prej, preden je postalo modno govoriti o povezavi med umom in telesom. Zadnja leta jo potrjuje vse več znanstvenih dokazov, a se veliko ljudem še vedno zdi skrivnostna.

Verjetno vas niso nikoli učili prisluhniti telesu ali občutkom. Prav gotovo so vam kot otroku govorili, da je napačno, kar občutite. Mogoče so vam celo rekli, da nečesa ne smete občutiti: »Ne bodi žalostna«, »Saj ni nič hudega«, ali pa da ste »preobčutljivi«. Tako so vam sporočali, da so vidni dokazi in znanost pomembnejši od vaših občutkov in védenja.

Sanje, nagone, intuicijo in nadčutno zaznavanje so odrivali kot »bla-bla« ali »sanjarije«, vnaprejšnje vedenje, da se bo nekaj zgodilo, pa pripisovali »naključjem«.

TIHI, DROBNI NOTRANJI GLAS

Delovanje intuicije je skrivnostno. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nekaj preprosto »vedeli«? Mogoče ste pomislili na prijatelja, tik preden vas je nepričakovano poklical, ali pa ste sanjali o nečem, kar se je pozneje uresničilo. Mogoče vas je obšel določen »občutek« v zvezi s čim ali pa ste se preprosto odločili za nekaj, nato pa se je izkazalo, da ste si tako rešili življenje. To je moč intuicije.

Michael Lomonaco je bil vodja kuhinje v restavraciji Windows on the World na vrhu Svetovnega trgovinskega središča v New Yorku. 11. septembra 2001 je bil ob dvanajstih dogovorjen pri optiku zaradi popravila očal, a je brez pravega razloga je odšel k njemu že pred odhodom v službo. Ko je prvo letalo trčilo v stavbo, je bil v avli, tako da mu je uspelo zbežati. Če bi šel naravnost v službo, verjetno ne bi preživel.

Čeprav veliko zgodb o intuiciji pripoveduje o dramatičnih, življenjsko pomembnih dogodkih, je intuicija tudi povod za nešteto vsakodnevnih odločitev, ki vplivajo na življenje.

Oprah Winfrey, na primer, ki je še vedno na Forbesovem seznamu najvplivnejših ljudi, pravi, da se med poslušanjem ponudb, podatkov in poročil vselej odloča intuitivno ali pa iz srca. Takole pravi: »Kadar ne veste, kaj bi naredili, ne naredite ničesar.

Umirite se, saj boste le tako zaslišali tihi, drobni glas — vaš notranji GPS, ki vas bo vodil v pravo smer.«

PRISLUHNITE, KAJ SI ŽELITA TELO ALI ŽIVLJENJE

Intuicija ali notranji glas vam pomaga na poti do najvišjega dobrega. Telo in življenje vam ne govorita le s simptomi, saj obstaja še več drugih poti. Naj dodamo, da ljudje različno zaznavamo telesne znake.

Kako vas opozarja notranje vodstvo:

  • Občutki. Nekateri pravijo, da »začutijo s trebuhom« ali začutijo »slabe oziroma dobre vibracije«. Mogoče ne znate natančno opredeliti občutka; včasih je nejasen — nekaj neprijetnega, »nepravega« —, včasih pa čudovit, povzdigujoč oziroma »pravi«.
  • Čustva. Čustva so podobna občutkom, le da gre pri nekaterih za komaj opazne razlike. Mogoče ste doživeli, da se je čustvo pojavilo popolnoma nepričakovano. Mogoče ste pomislili na nekoga, tik preden se je pojavil, ali pa ga je izzval kraj, kjer ste se znašli. Čeprav tako čustva kot simptome občutimo kot svoje, ne pozabite preveriti, kaj vam govori čustvo. Utegne vam sporočati, da je nekaj dobro za vas ali da vam škoduje.
  • Nadčutne zaznave so zvrst intuitivnih sposobnosti, ki vključujejo telepatijo (sposobnost branja misli drugih), jasnovidnost (sposobnost videti, kaj se dogaja nekje drugje), prekognicijo (sposobnost napovedovanja prihodnosti), retrokognicijo (sposobnost videti v preteklost), psihometrijo (sposobnost pridobivanja podatkov z dotikanjem stvari) in medijstvo (sposobnost kanaliziranja duhov).
  • Simptomi. Gre za telesne občutke, kot so ščemenje, mrazenje, utrujenost, energija, bolečina, »kepa v želodcu«, bledica itn. Najlažje jih opazujemo ob srečanju z drugimi. Opazujte, ali se počutite normalno (kot običajno), polni energije (bolje razpoloženi) ali izpraznjeni. Če se ob nekaterih vedno počutite izpraznjeni, si podrobneje razjasnite svoje občutke — mogoče boste ugotovili, da niso prava družba za vas. Nekateri jim pravijo »energijski vampirji«, me pa mislimo, da preprosto niso uglašeni s tistim, kar potrebujete v življenju.
  • Misli. Kadar pomislite na kaj, vas včasih vodi intuicija. To se je zgodilo Heather na začetku zdravljenja bulimije. Opazila je, da misli na hrano, čeprav sploh ni lačna. Menila je, da gre za stare motnje hranjenja, ko »ni mogla pregnati misli na hrano«.

Potem ko je teden dni opazovala, kako se ji misli nenehno vračajo k hrani, je ugotovila, da ji 30 minut po takih mislih strmoglavi krvni sladkor in preide v krizno stanje. Njena lakota je bila tolikšna, da si ni mogla predstavljati količine hrane, ki bi jo lahko potešila. Po padcu krvnega sladkorja je prenajedanje pogosta pot vračanja telesa v prijetno ravnovesje.

Heatherin prebavni sistem še ni bil dovolj zdrav, da bi telo dobilo prave znake lakote ob pravem času. Napihnjenost v tankem črevesju je pošiljala znake sitosti, čeprav je bil želodec že lačen. Da bi telo vzpostavilo ravnovesje v prebavnem sistemu, ji je z mislimi poslalo znak, da je »čas za hrano«.

Začela je jesti, brž ko je pomislila na hrano, in delovalo je, dokler njen prebavni sistem ni okreval.

Telo nas ljubi! In kadar njegove znake ocenjujemo kot »napačne« ali »slabe«, mu ne dopustimo, da bi nas vodilo k boljšemu zdravju.

  • Besede. Louise je vedno znala prisluhniti besedam. Vedela je, kako pomembno vlogo igrajo v naših mislih in prepričanjih. Opazila je povezavo med tem, kar ljudje govorijo, in stvarmi, ki se jim zgodijo.

Prisluhnite svojim besedam in besedam drugih. Mogoče boste dobili intuitivni namig, kaj je dobro za vas in kaj ni.

Ali pogosto rečete »To je tako težko«, »Tega ne prenesem«, »Telo začne pri štiridesetih nazadovati« ali »Nikoli me ne bodo sprejeli«?

Če je tako, bi bilo dobro, da preverite svoj sistem prepričanj in premislite, kako bi ga spremenili, da bi se imeli rajši.

Poslušanje vaših lastnih besed, afirmacije in delo pred ogledalom vam bodo pomagali, da bodo vaše misli in besede bolj ljubeče.

  • Sanje. Nekateri dobivajo znake v sanjah. Sigmund Freud, oče psihoanalize, je verjel, da sanje odpirajo pot v nezavedno. Nekateri raziskovalci se strinjajo z njim.

V neki študiji so ljudje z amnezijo, ki se sploh niso spominjali svoje preteklosti, sanjali o njej. Na podlagi teh študij znanstveniki sklepajo, da med sanjanjem dostopamo do delov možganov, ki jih budni ne uporabljamo.

Če ne veste, kako naprej, pred spanjem zaprosite, naj vam sanje razodenejo naslednji korak. Brž ko se zbudite, jih zapišite in vprašajte se, kaj vam pomenijo.

  • Vzorci. Nekateri dobivajo znake s ponavljajočimi se dogodki. Nekdo vam pove za knjigo, ki mu je ljuba, nato vam jo omeni še dvoje znancev. Vzorec je lahko znak, da jo preberite.

Ena od Heatherinih strank je v vsakem razmerju ponavljala vzorec poznavalca ali pomočnika. Imela je zelo malo enakovrednih razmerij, saj so se prijatelji in tudi partnerji vedno zanašali na njeno moč, znanje in podporo. K Heather je prišla izčrpana, izgorela in prepričana, da nikoli ne bo našla nikogar zase.

Opazujte vzorce, ki se pojavljajo v vašem življenju, pa naj gre za okoliščine, stvari, ki vam jih ljudje kar naprej pripovedujejo, ali razmere, v katerih se vsakokrat znova znajdete. To so znaki, ki vam lahko pomagajo, da začnete ukrepati.

Če opazite katerega koli od teh znakov — ali pa tudi drugačne, ki jih ne omenjamo (saj veste, vsakdo je enkraten in znaki se pri vsakem pojavljajo po svoje!) −, bodite radovedni. Vprašajte, kaj vam želijo povedati. Začenjajte pogovor, učite se jezika, ki ga vas ni nihče naučil. Bolj ko boste poslušali, bolj boste razumeli, kaj vam govorita telo in življenje.

Primus

Povzeto po knjigi LJUBEZEN DO SEBE JE POT DO ZDRAVJA, ki je skupno delo Louise L. Hay & Ahlea Khadro & Hetaher Dane!

  • Ahlea Khadro - Pred več kot 15 leti je ustanovila Soulstice, središče za kakovostno življenje in rehabilitacijo, specializirano za jogo, pilates, meditativne prakse, holistično prehrano, kraniosakralno terapijo in visceralno manipulacijo.
  • Heather Dane - Uradno usposobljena osebna trenerka, dodatno izobražena na področju prehrane, zdrave prebave, joge in energijskega zdravja. Sodelovala je z vrhunskimi strokovnjaki s teh področij ter napisala več sto člankov.

Povezava do zbirke LOUISE – Ženska, ki je z modrostjo in ljubeznijo barvala platno svojega življenja:

Za več podobni branj: spletna knjigarna IzBranih knjig Primus