Magičnost čaja

Magičnost čaja (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
8. 11. 2018

Sezona toplih napitkov je tu. In eden najbolj tradicionalnih je prav gotovo čaj. Ljudje so rastline proučevali od nekdaj, večinoma so jih uživali surove, pripravljali pa so tudi številne napitke in zvarke.

Izvira iz Kitajske

Legenda pravi, da naj bi kitajski cesar Šen Nong ta magični napitek odkril okoli leta 2737 pr. n. št., ko je »po nesreči« nekaj listov rastline čajevca (Camellia sinensis) z njegovega vrta padlo v vročo vodo, ki jo je srebal v tistem trenutku. Nad okusom tega novega odkritja naj bi bil tako navdušen, da se je zakopal v raziskovanje rastline in pripravljanja magičnega napitka, ki so ga poimenovali čaj. V svetu zdravilcev, magov, šamanov je bil čaj izjemno priljubljen. A v spiritualnem svetu še danes velja za veliko več kot samo za napitek. Pomeni ritual srečanja s seboj in spiritualnim svetom, ritual povezave, sprave in miru, precej pa se uporablja tudi kot darilo spiritualnemu svetu, zato je čaj pogosto darovan na oltarju in v različnih obredih.

Energija jin Camellie sinensis

Čaj iz čajevca v sebi nosi energijo miru, ima več energije jin, zato ga z veseljem še danes uporabljajo budistični menihi. Prav ta energija je tista, ki nas dela bolj miroljubne. Za mrzle dni načeloma velja, da se pripravlja bolj črni čaj, ki ima v sebi več ognja, da pogreje in poživi. Spomladi je zmagovalec zeleni čaj, poleti beli, jeseni pa se pije oolong. Gre za čaje, ki izvirajo iz iste rastline, čajevca, le postopek obdelave je drugačen.

Črni čaj

Črni čaj je najbolj fermentiran in oksidiran od vseh čajev. Čajni listi so videti zmečkani in črni. Je močnejšega okusa, v sebi nosi več ognja in predstavlja moško esenco, do izraza pride Marsova energija. Pripisujejo mu, da blagodejno vpliva na srce, prebavo, sodeluje pri zniževanju visokega holesterola, pomaga pri astmi in dihalnih stiskah, ureja menstruacijo. Bori se s srčnimi boleznimi, prebavnimi težavami, visokim holesterolom, astmo in težavami z dojenjem/menstruacijo. Črni čaj ima tudi veliko kofeina, sicer še vedno manj kot kava, a lahko povzroči težave s kislostjo v želodcu.

Primeri: angleški/irski čaj za zajtrk, assam, darjeeling, lapsung souchang, ceylon, earl gray. Obstaja pa tudi malce drugačen črni čaj, ki je bolj rdeč, imenovan pu-erh. Nekateri menijo, da je to 'najčistejši' čaj, saj naj bi bil povezan z esenco etra.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je rahlo oparjen, ni pa fermentiran, zato ohranja zeleno barvo in je bolj lahkotnega okusa. Pravijo, da naj bi bil najbolj primeren poleti, saj v sebi nosi esenco tako ognja kot strasti visokega sonca. Ima številne koristi za zdravje, kot so razstrupljanje, znižanje holesterola in zmanjšanje telesne teže, povečanje odpornosti in vzdržljivosti ter znižanje glukoze v krvi. Ima manj kofeina kot črni čaj, vendar še vedno nekaj.

Primeri: jasmin, sencha, matcha, gyokurocha, genmaicha, hojicha, gunpowder, dragonwell.

Beli čaj

Za to vrsto čaja uporabljajo zelo mlade liste, ki so najmanj obdelani. Zato je vezan na pomlad, ko vse poganja in začne cveteti, tako je tudi esenca belega čaja zapisana čiščenju, zaščiti, modrosti, sreči, novim začetkom, vsemu, kar simbolizira pomlad. Je odličen antioksidant in izboljšuje delovanje srca in lepša kožo.

Primeri: beli čaji prihajajo v številnih okusih in so običajno označeni kot beli čaj.

Čaj​ oolong

Glede na potek fermentacije je ta vrsta čaja nekje med zelenim in črnim čajem. V sebi nosi esenco jeseni, ima lepo žensko energijo, ki podarja več vedrine, je odlična pomoč pri meditaciji, pijemo ga tudi za izboljšanje in več ljubezni. Pomaga pri uravnavanju telesne teže in stresa, uravnava raven sladkorja.

Primeri: oolong, formosa, wulongs.

Drugi rastlinski čaji

Daleč najbolj priljubljeni v magičnem svetu pa so čaji, ki jih pripravimo iz domačega rastlinja. Lahko je sveže ali posušeno, z dodanimi semeni, sadjem, koreninami. Njegova prednost pa je tudi v tem, da ne vsebuje kofeina. Nekateri takemu napitku rečejo rastlinska infuzija.

Torej, če pijete čaj, je pomembno tudi, iz katere rastline je pripravljen. Vsekakor pa si ga pripravite kot obred, ki vas na drugačen način poveže z rastlino. Naj bo to vaš pogovor z rastlinskim svetom.

Besedilo: Nina Kasandra Klun // Fotografija: Shutterstock

Priporočamo