Matjaž Javšnik: Uživač, ki ljubi svobodo

Budno skrbi za svojo in varnost drugih ljudi, pri stroških je zelo ekonomičen, ker neupoštevanje teh načel sicer ogrozi njegovo varnost. V tujini se lahko sreča s svojo senco, ki se navadno materializira zaradi konkretnih razmer ali dogodkov.
 (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
22. 11. 2015

S štirimi planeti v Škorpijonu je odličen improvizator in igralec Matjaž Javšnik energičen, zabaven in prodoren.

Sonce v Škorpijonu v IX. hiši mu daje pogum in strast do življenja.

Ta položaj kaže, da njegov pravi jaz obvlada privlačnost na višjih stopnjah miselnosti. Poleg tega to nakazuje, da lahko najbolj pomembne realizacije pridejo skozi proces čistega sklepanja. Nagnjen je k rasti skozi delovanje višjega uma, kjer lahko po dolgem prizadevanju najde ustvarjalni princip in moč samoizražanja. Ima prodoren um, neustrašen, samozavesten in globoko analitičen. V zvezi z življenjskimi dogodki je nagnjen k pridobivanju uspeha pri osebah, povezanih z zakonodajo, vero in morda tujimi deželami. Z učenjem tujih jezikov ne bi smel imeti težav. Je magnetično privlačen. Že na prvi pogled lahko opazimo, da je dominantna oseba, obkrožena z močno voljo, da bi dosegla svoje cilje. V vse, česar se loti, mora verjeti, da se mu uresniči. Ne izogiba naj se odgovornosti niti težkim preizkušnjam v življenju. Do drugih deluje hladen. Svojim ciljem sledi, dokler jih ne uresniči. Je zvest in predan v zasebnih odnosih. Obremenjuje se s finančnim in z materialnim stanjem. V večji družbi se težko sprosti, saj ima ves čas občutek, da ga nekdo ocenjuje.

Zgovoren in moder

Z Marsom v Vodnarju v I. hiši je prizemljen, vendar kljub temu vedno pripravljen na nove zanimive podvige. Hitro vsrka vplive iz okolice in zazna, kaj drugi ljudje občutijo. Občutkov ali čustev ne more skriti. Zanaša se na instinkte. Velikokrat je pristranski in skoraj nikoli ne sprejme odločitev, ki niso čustveno obarvane. Večkrat niha v razpoloženju, je previden, težko je spontan, manjka mu samozavesti v odnosih. Poseben odnos ima z mamo, ki je značajsko in energijsko zelo močna in ima včasih do njega prevelika pričakovanja.

Merila za izbiro partnerjev so pogosto zelo visoka, ker predvidevajo dolgotrajnost in čim višjo kakovost odnosa. Posameznik se pogosto družbeno uveljavlja ob podpori poslovnega partnerja, kajti sam pogosto ne zaupa vsem svojim vrlinam in sposobnostim, ki bi mu omogočale samostojni preboj v vrh družbene hierarhije. Z odločanjem ima lahko težave zlasti takrat, ko so razlogi za neko odločitev in proti njej skorajda povsem uravnoteženi. Poklicna področja, ki ga najbolj zanimajo, so povezana z neposrednim delom z ljudmi, ukvarjanjem z umetnostjo, znanostjo, diplomacijo in s politiko. Njegova Luna je v Ovnu v II. hiši. Ker je čustveno zadržan, se izogiba silnim strastem, spontanosti in nenavadnim avanturam. Prevladujejo mirnejše energije, ki temeljijo na vzajemnem spoštovanju in vsesplošnih interesih. Svojo ljubezen izraža v vzajemni čustveni podpori in skrbi za partnerja, od katerega pričakuje zvestobo in varno zavetje. V odnosu so zanj najprej varnost, spoštovanje in položaj, ljubezen pa takoj za temi. Je resno vzgojen in olikan. Njegovo vedenje zna prepričati, da je trden kot skala, v resnici pa je podvržen spremembam razpoloženja. Večkrat ga je strah prihodnosti, sedanjost pa ga skrbi le v smislu, da ne bi bil cenjen in spoštovan in da bi bil predmet posmeha. Ceneni pokloni ga bodo prej odbijali kot pa privlačili, pri resnih stvareh pa se mora ženska zavzeti in se ne posmehovati ali omalovaževati njegovih prizadevanj. Dovolj pogosto ga je treba mirno pohvaliti, pa se otopli tudi v srčnih zadevah. Zapravljanje časa s sedenjem na terasah slaščičarn, s sprehodi, objemi in bežnimi poljubi ni zanj, zato mu dolgo osvajanje in pihanje na dušo ne ustrezata. Nima potrpljenja in predvsem hoče natančno vedeti, kam pluje njegova barka ljubezni, zlasti pa, ali ima pristanišče.

Odlično se zna izražati

Njegov Jupiter je v Tehtnici v VIII. hiši. Pogosto se zapleta v burna razmerja in včasih celo nevarne okoliščine. Ko ljubi, je popolnoma predan. Gorje, če ga partner prevara ali razočara, saj lahko zelo ljubosumen in maščevalen. Pogosto ga zanimajo okultne vede, ki jih popolnoma vsrka. V življenju doživlja številne spremembe in je tesno povezan s partnerjevim denarjem ali denarjem drugih ljudi. Ima dobro razvito sposobnost za govornika, je odrezav in ima logično ter urejeno mišljenje. Sicer je ambiciozen in neustrašen. Rad vidi, da je uspešen oz. da ga drugi odobravajo pri pogajanju, je strasten, velikodušen in pogumen. Osebno integriteto in gotovost doseže s stalnim uravnoteženjem med notranjim doživljanjem in odzivi partnerja, s katerim želi živeti v slogi in harmoniji. Pričakuje in želi, da so ljubezenski in partnerski odnosi trajni, zato se zavestno disciplinira, notranje uredi in utrdi, da bi bil vreden takega odnosa. Ta položaj lahko kaže na zelo globoko in prodorno inteligenco, pa tudi na zelo trdne etične in moralne principe. Če gre tak individuum na dolga potovanja, so mu pomembne organiziranost, predvidljivost in poslovna usmerjenost, po drugi strani pa tudi resno zastavljeni cilji in dobra organizacija. Ker je neprilagodljiv, se ne počuti najbolje v tujih deželah, saj je pri stikih s tujci pogosto treba improvizirati.