Mini astro šola in osnovna abeceda rojstne astrološke karte!

9. 6. 2016
Deli
Mini astro šola in osnovna abeceda rojstne astrološke karte! (foto: profimedia)
profimedia

Verjetno ste že skoraj vsi slišali za astrološko rojstno oziroma natalno karto ali pa ste se celo odločili za njeno izdelavo. Rojstna karta je vezana na položaj planetov ob našem rojstvu, ki nas vodijo v življenju na določenem področju vsak s svojo zgodbo. Dopolnjujejo se z različnimi aspekti, ki nam pričarajo zadovoljstvo ali nezadovoljstvo. Da boste dobili boljšo predstavo, kaj določeni planeti pomenijo v vaši rojstni karti, smo vam pripravili kratek pregled osnovnih elementov astrološke natalne karte, ki ponuja vpogled v vašo dušo.

ASCENDENT

Kako ravnam v novih okoliščinah

Podznak ali ascendent je poleg Sonca in Lune najpomembnejši faktor astrološke rojstne karte. Je tisto znamenje, ki je v trenutku našega rojstva na vzhodnem delu neba, je tudi vrh ali konica prve od 12 astroloških hiš karte. Za določitev oziroma izračun moramo poznati točno uro in minuto ter geografsko širino in dolžino kraja rojstva. Splošno gledano ascendent opisuje telesni videz, človekov značaj, vedenje in vstopanje v okolje ter kako to osebo doživljajo drugi.

LUNA

Moja čustvena dojemljivost

Simbolika Lunine globine se kaže prek naših čustev, ljubezni, tudi straha in sramu. Vse glavne lastnosti Lune, ki nam jih razlaga astrologija, kot so prebujanje duše, romantika, požrtvovalnost, skrb in brezpogojna ljubezen, izhajajo iz legend in mitov. Luna vpliva na vse vaše vsakodnevne aktivnosti. Pri ženskah razkriva odnos do lastnega telesa, pri moškem pa predstavlja njegov ženski del osebnosti oziroma tip ženske, ki ga privlačijo. Preko Lune se razkrivajo tudi vse pomembne ženske v življenju moškega.

SONCE

Moje glavne lastnosti

Astrološki simbol Sonca je krog s točko v sredini. Točka v sredini kroga je center, iz katerega vse izvira in v katerega se vse vrne. Če bi se vsak dan spomnili, da se vse vrti okoli Sonca, bi razumeli, da je naše življenje le nenehna menjava energije in da se ne zgodi nič, kar ni v vesolju potrjeno. V trenutku človekovega rojstva se je Sonce znašlo v enem od ozvezdij in v eni izmed astroloških hiš in začenja svoj dialog in sodelovanje s preostalimi planeti. Kakovost znamenja, v katerem je Sonce v našem horoskopu, ni nekaj samo po sebi umevnega niti ne pomeni, da lahko postanemo resnično takšni, kot je znamenje, v katerem je naše Sonce.

MERKUR

Kakšna je moja komunikacija

Merkur je povezan z umom, radovednostjo, ker pa je tudi planet mladine, prinaša težave s koncentracijo in pozornostjo. Je planet širine in raznolikosti, manj pa globine, zato vlada zgodnjemu izobraževanju, resni študij pa prepušča drugim planetom. Merkur je tudi naš glas in vse, kar je povezano s pisno in govorno besedo.

MARS

Kako se odzovem na akcijo

Mars po svoji astrološki simboliki v vašem horoskopu predstavlja seksualnost, fizične aktivnosti, akcije, šport in začetke vseh začetkov v življenju. Pri človeku Mars vpliva na njegovo akcijo in dejanja, konflikte s samim seboj in z okoljem. Določa strastno in aktivno doživljanje vsake misli, čustva, želje in potrebe.

VENERA

Moje čustvene predispozicije

V grški mitologiji je Venera boginja ljubezni Afrodita, iz njenega imena pa izhaja samostalnik afrodiziak, ki pomeni spolno poživilo. Venera je ženski planet in vlada svetu ljubezni in želja. Po njeni zaslugi začutimo veselje, vznesenost, poželenje in užitek v spolnosti. Venera je bila najlepša med boginjami in je bila zato zaščitnica lepote in ljubezni. V zdravstvenem smislu Venera vlada grlu in jajčnikom, želodcu, ledvicam in črevesju. Venera vlada tudi druženju, srečanjem, zarokam, porokam in vsakovrstnim zvezam, govori pa tudi o ljubeznih zunaj romantičnih zvez, na primer o družini in tesnih prijateljih.

JUPITER

Koliko sem v resnici vreden

Jupiter je simbol modrosti in idealov, pozitivnega odnosa do življenja, optimizma, potrebe po pomoči in reševanju nemočnih in revnih. Jupiter predstavlja vrhovnega sodnika. Ena od njegovih glavnih nalog, čeprav jo nerad opravlja, je soditi človeku, ki je kršil zakon. Čeprav ve, da je nekdo storil kaznivo dejanje, poskuša Jupiter poiskati razumevanje zanj. Jupiter je planet z najboljšim vplivom in njegova dobrota je brezmejna. Posamezniku podarja visok intelekt in filozofski pristop k življenju. Jupiter je bog denarja, bogastva, blagostanja, materialnih dobrin, velikega ekonomskega in materialnega napredka in razvoja.

SATURN

Moja poslovna etika

Človek mora postaviti okvirje, znotraj katerih se giblje, sicer lahko vse življenje večno le godrnja, kako nesrečen je in kako hrepeni po tistem, česar nima. Tako lahko izgubimo kompas za vse dobre stvari in dobrine, ki jih že imamo, in zaradi dreves ne vidimo gozda. Zato je planet Saturn v naši rojstni karti. Ima ključe vaše karme, vašega dostojanstva in vaše etike. Pomaga vam izboljšati življenje in vam dovoli iti v prihodnost šele takrat, ko opravite vse izpite iz prejšnjih življenj. Če združimo izkušnje iz prejšnjih življenj in modrosti, ki nam jih astrologija ponuja prek simbolike Saturna, bomo veliko laže dosegli harmonijo med sposobnostmi in potrebami. Karma želi, da sprejmete Saturna kot učitelja, pa čeprav se ga drži vzdevek učitelj mučitelj, ker je neizprosen in vas zruši brez usmiljenja.

URAN

Moje svobodne potrebe

Uran je bil prvi od treh odkritih planetov iz družine transpersonalnih planetov. Skupaj z Neptunom in Plutonom Uran predstavlja astrološko trojstvo. Njihovo simboliko povezujemo s civilizacijskim in kulturnim razvojem na našem planetu, ker vplivajo na transformacijske spremembe znotraj družb in generacij. Zato jih tudi imenujemo generacijski planeti.

NEPTUN

Moj idealizem

Neptun vlada vsemu, kar vam pomaga, da zbežite od realnega sveta, predvsem drogam, narkomaniji, alkoholizmu, namišljenim bolnikom, hipnozi in vsemu nematerialnemu in nenormalnemu. Z njegovo pomočjo bežite v tako imenovano idealno življenje ter okoliščine, ki so del iluzije in Neptunove zamegljenosti nad okoliščinami, v katerih se znajdete. Pomaga vam pri ustvarjalnosti in spodbuja domišljijo.

PLUTON

Moje skrite misli in želje

Pluton ni le slab, ampak predstavlja tudi sposobnost zdravljenja. Vse, kar je skrito, osvetli in odkrije, zato ga povezujemo s psihoterapijo in raziskovanjem. Pluton želi odstraniti vse bolno in to nadomestiti z novim. Deluje vedno takrat, ko se vam zdi, da ste presegli nemogoče ekstremne situacije. Po začetnih bolečinah Pluton poskrbi za popolno preobrazbo na različnih področjih. Deluje počasi, previdno in dokončno.

Za še več!

Pa veste, kje se vsi ti planeti in točke vaše astrološke natalne karte nahajajo? Vse to lahko preverite z le nekaj kliki in to brezplačno. Za vas imamo pripravljen vodnik za izdelavo brezplačne natalne karte: Izdelajte si svojo osebno astrološko natalno karto - brezplačno!

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu