Mišice psoas: Sedež naše duše! Jih sploh poznate?

12. 8. 2016 | Vir: Jana
Deli
Mišice psoas: Sedež naše duše! Jih sploh poznate? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Psoas so tiste mišice, ki povezuje hrbtenico z nogami. Podpirajo notranje organe in delujejo kot hidravlična črpalka, ki poganja kri in limfo v celice in iz njih.

Mišice psoas so skrite globoko v jedru telesa, povezujejo ledveni del, medenico in kolke. Kadar smo v stresu, se skrčijo. Mišice sestavljata mišici psoas minor in psoas major (ali velika ledvena mišica), skriti globoko v pelvisu, tretja mišica pa je iliacus ali črevnična mišica, ki jo najdemo ob notranjem robu črevičnega predela. Psoas poteka na obeh straneh hrbtenice, povezuje 12. prsno vretence z vsakim od petih ledvenih vretenc, poteka čez medenico in se pripne na vrh stegnenice.

Od njih je odvisno tudi naše psihično počutje

Mišice psoas so v starodavnih duhovnih praksah imenovali 'sedež duše', saj je od njih odvisno ne le naše fizično, temveč tudi psihično počutje. Pri njihovem sproščanju namreč sprostimo fizične in čustvene travme. Skrčene mišice pošiljajo telesu signale, da je v nevarnosti. Mišice psoas krepimo, kadar stojimo ali kadar se obrnemo v pasu, ne da bi premaknili noge, ali kadar iztegnemo nogo in jo obrnemo navzven kot pri baletu; aktiviramo jih, ko se dvigujemo iz ležečega v sedeči položaj; drugo polovico te vaje opravijo mišice psoas. Veliko strokovnjakov ne razume kompleksnosti mišične skupine psoas in ljudem predpisuje napačne diagnoze in zdravljenja za njihove bolečine. Te mišice omogočajo, da se upognemo v kolkih in da noge dvignemo k prsim, ko recimo hodimo po stopnicah navzgor. Pomagajo nam tudi premikati noge naprej pri hoji ali teku. To so tiste mišice, ki upognejo zgornji del trupa naprej, ko se nagnemo, da bi pobrali nekaj s tal. Prav tako stabilizirajo trup in hrbtenico med sedenjem in gibanjem. Psoas mišice podpirajo notranje organe in delujejo kot hidravlična črpalka, ki poganja kri in limfo v celice in iz celic. So vitalnega pomena ne le za naše telesno dobro počutje, temveč tudi za psihološko dobro počutje, ker so povezane z dihanjem. Povezujejo se namreč z diafragmo, kar pomeni, da je naša sposobnost za hojo povezana z zmožnostjo dihanja. Kadar smo vznemirjeni ali pod stresom, se mišica psoas skrči.

Skrčenje povzročajo dolgotrajno sedenje, pretiravanje s hojo ali tekom, spanje v položaju fetusa ali kadar naredimo veliko trebušnjakov, kajti vse te dejavnosti stisnejo prednji del kolka in skrajšajo mišico psoas, kar pa ne pomeni nujno, da jo moramo avtomatično raztegniti. To je odvisno od tega, ali je naša mišica psoas kratka in zategnjena in torej potrebuje raztezanje ali pa je šibka in pretirano raztegnjena ter potrebuje ojačanje.

Kako vzdržujemo mišice psoas zdrave in zadovoljne

Izogibajmo se dolgotrajnemu sedenju. Dobro je, če na avtomobilskem sedežu dodamo podporo pod sedežne kosti ali za ledveni predel hrbtenice, da sprostimo mišice psoas in kolke. Če potujemo daleč, se ustavimo na dve do tri ure, se pretegnemo in hodimo 10 minut. Prav tako ni dobro, če pretiravamo z vadbo, kot so trebušnjaki ali tek na daljavo, če ste vrhunski športnik, delajte odmore med vadbami. Dobro pa je, če delamo vaje za moč in prožnost.

Uležemo se na hrbet pri vratih, eno nogo dvignemo ob steno, drugo raztegnemo skozi vrata. Stegnjeno nogo upognemo in se objamemo z rokami, da upočasnimo gibanje ter tako ustvarimo odpor, ko upognjeno koleno približamo k prsim. To delamo, medtem ko pritiskamo z dvignjeno nogo ob steno. Nato stegnemo upognjeno nogo in vzdržujemo odpor s pomočjo rok pri potiskanju noge. Privoščimo si masažo pri strokovnjaku, ki nam pomaga sprostiti zategnjeno mišico psoas. Tudi joga je izvrstna, da vzpostavimo ravnotežje v teh mišicah.

Napetost v spodnjem delu hrbta, medenici in kolkih sprostimo s konstruktivnim počitkom.

Ležemo na hrbet z upognjenimi koleni in s stopali na tleh, stopala so v sproščeni razdalji. Roke položimo na trebuh. Ne potiskamo spodnjega dela hrbta ob tla. Vajo naredimo enkrat ali dvakrat po 2‒5 minut na dan, vendar naj ne traja več kot 20 minut. Pri tem bodimo pozorni na medenico. Postavimo se od strani pred ogledalo in poglejmo, kakšna je linija telesa: če gre navzdol, je medenica rotirana ali se nagiba naprej, kar pomeni, da so mišice psoas skrčene. Če linija poteka navzgor, se kolki naslanjajo na zadnji del telesa, kar pomeni, da so vaše mišice psoas preveč raztegnjene in šibke.

Dobro je, da sprostimo stres in travme. Stres je spravljen v naše telo. Napetosti v kolkih so pogoste, največkrat ne le zaradi življenjskega sloga, starosti in fizičnih dogodkov, kot so poškodbe in nesreče, ampak zaradi duševnih stresov in neozdravljenih travm. Pojdimo na lahek sprehod. Privoščimo si solno kopel. Prepoznajmo svoja čustva, izrazimo jih in sprostimo. Pojdimo ven in si vsakodnevno privoščimo nekaj za svoje zadovoljstvo! Berimo o mišicah psoas; spoznali bomo, da sodoben življenjski slog s sedenjem v avtomobilu, oprijetimi oblačili, čevlji, ki ne ustrezajo naravni drži okončin, kronično spodbujajo mišice psoas, da so v položaju 'zbeži ali bori se', kar sprošča adrenalin in izčrpava naš imunski sistem.

Zelo pomembno je to mišico ozaveščati in jo sproščati. Mišica psoas je naš prevodnik življenjske energije. Če smo zakrčeni, smo v zaklepu in nismo pretočni med energijami neba in zemlje. Taoistična tradicija pozna to mišico kot sedež duše, ki je v ženskem telesu povezan z maternico. Psoas prevaja energijo, jo prizemljuje in je kot kabel, ki odvaja statično energijo (vir: Liz Koch). Ko to energijo osvobodimo, prebudimo hrbtenico, kjer je naša vitalna energija. Ko dosežemo stik z lastnim centrom, se povežemo tako z nebom kot z zemljo.

Skrb za mišice psoas

Za ohranjanje sproščene, raztegnjene in močne mišice potrebujemo čas in vsakodnevno pozornost. Telo nam bo samo povedalo, kaj potrebuje. Tu je sedem načinov, da ugotovimo nepravilno delovanje oziroma stisnjeno mišično skupino psoas:

  • medenica se nagne naprej, tako imamo lahko eno nogo daljšo, druga noga pa se bo obrnila navzven,
  • bolečine v kolenu in spodnjem delu hrbta,
  • nepravilna telesna drža,
  • težave pri praznjenju črevesja,
  • boleče menstruacije,
  • plitko dihanje,
  • izčrpanost.

Besedilo: Irena Levičar // Fotografija: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk