Mojster zena: Meditacija je včasih precenjena (morda pa celo škodljiva)

Mojster zena: Meditacija je včasih precenjena (morda pa celo škodljiva) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2021

Meditacija je postala neverjetno priljubljena kot metoda za doseganje notranjega miru v danem trenutku. Kaj pa, če bi vam dolgoročno lahko škodila?

Znani zenovski mojster D.T. Suzuki je dejal: »Zen izpostavlja doseganje svobode oziroma osvoboditev od vseh nenaravnih bremen. Meditacija je nekaj vsiljenega, saj ni del naravne aktivnosti možganov. O čem meditirajo ptice na nebu? O čem meditirajo ribe v morju? Prve letijo, druge plavajo. Ni že to dovolj?«

Suzuki torej pravi, da je meditacija umetno človeško dejanje. Ko meditiramo, skušamo nekaj narediti, namesto da bi bili zgolj eno z danim trenutkom in se zlili z njim. Boljše je, da se ukvarjate s tistimi aktivnostmi, ki so naravne v vašem okolju. Kot je rekel mojster, se ribe ne trudijo meditirati. Samo plavajo.

Če je za vas nekaj naravnega, da se usedete in pomirite misli, bi morali početi točno to. Ni pa smiselno, da si skušate vsiliti to početje. Suzuki je zen opredelil z naslednjimi besedami: »Zen zaznava in čuti, ne počne nič abstraktnega in ne meditira. Zen prodira in se na koncu zlije. Po drugi plati pa je meditacija dualistična in posledično neizogibno površna

Nekateri zen definirajo kot mir, ki je posledica tega, da oseba postane eno s seboj. To se zgodi, ko je povezana s svojim bistvom in se zlije s to izkušnjo. Po tej definiciji reperji izkusijo zen, ko repajo, glasbeniki, ko muzicirajo, športniki pa zen izkusijo, ko se ukvarjajo s svojim športom.

Kdaj pa se vi počutite kot pristni VI? Kdaj se izkažete v najboljši luči, ne da bi sploh pomislili na to? Gre za trenutke, ki jih je priporočljivo raziskati in sprejeti.

Meditacija je lahko škodljiva pri prizadevanjih za doseganje zena, ko skušate to izsiliti. Ko se to zgodi, vedite, da skušate nadzorovati svojo izkušnjo razsvetljenja.

Če se meditacije lotevate kot nečesa naravnega, kar vam prinaša veliko zadovoljstvo, pa le nadaljujte s tem. Glavna poanta Suzukijevih besed je, da moramo biti naravni, ko raziskujemo bistvo naše človeškosti.

Povzeto po hackspirit.com

Priporočamo